https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO in VIDEO: Poezija, vino in glasba napolnili Skrito dvorišče

25.08.2023 ob 17:50  

V sklopu knjižnice pod zvezdami, ki gosti pesniški festival Dnevi poezije in vina, se je na Skritem dvorišču v Murski Soboti minuli četrtek odvil literarno-glasbeni večer. Na dvorišču Hranilnice prekmurskih dobrot se je z glasbo Darje Švajger prepletala vrhunska mednarodna poezija.

Poezija, ki magično zaživi šele v intimnih prostorih starih vrtov in trgov, kjer je prostor prepojen z verzi in zgodbami, je ponovno zavzela Skrito dvorišče. Na tokratnem večeru sta se predstavili pesnici Miriam Drev in Barbara Korun, ter letošnji častni gost festivala, litvanski pesnik Eugenijus Ališanka.

Eugenijus Ališanka je eden najpomembnejših in največkrat prevajanih sodobnih litovskih pesnikov. Ališanka je kot pesnik debitiral z zbirko Lygiadienis (Enakonočje, 1991), za katero je prejel nagrado Zigmasa Gėlė za najobetavnejši pesniški prvenec. Za svojo zadnjo zbirko Stuburo tik punktyrai (Samo črtkane črte hrbtenice, 2016) je prejel nagrado Jotvingov za najboljšo knjigo leta.

Ališanka pogosto potuje, se udeležuje pisateljskih rezidenc v tujini ter sodeluje na dogodkih in festivalih. Objavil je tudi več zbirk esejev, med drugim zbirko potopisnih esejev Baltski Jadran (Baltische Adria, 2010), ki je nastala v sodelovanju z Alešem Debeljakom.

Miriam Drev je pesnica, pisateljica, prevajalka, literarna kritičarka in avtorica radijskih oddaj. Leta 2021 je izdala tretji roman Od dneva so in od noči, v celoti spisan v pisemski obliki, leta 2022 pa šesto pesniško zbirko Zdravljenje prednikov. Njene pesmi so uvrščene v dve češki antologiji, poljsko, italijansko in ameriško, revijalno pa objavljene v angleščini, češčini, italijanščini, srbščini in nemščini. Je tudi soavtorica prve slovenske vegetarijanske kuharice 101 zelenjavni jedilnik. Leta 2014 in 2016 je bila med nominirankami za nagrado mira Slovenskega centra PEN za celotni opus in etično držo. Je članica Društva slovenskih pisateljev, SC PEN in Društva slovenskih književnih prevajalcev.

Barbara Korun je na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani diplomirala iz primerjalne književnosti in skoraj dve desetletji poučevala na gimnazijah. Nekaj let je delala kot lektorica in dramaturginja v slovenskih gledališčih, zdaj pa ima status samozaposlene književnice. Njena prva zbirka je bila nagrajena kot prvenec leta, za svojo četrto zbirko Pridem takoj (2011) pa je prejela Veronikino nagrado. Piše kritike in eseje ter aktivno promovira poezijo, ki jo pišejo ženske. Od leta 2013 organizira redna mesečna srečanja Pesnice za pesnice ob branju novih zbirk slovenskih pesnic, za kar je leta 2020 prejela nagrado mira Slovenskega centra PEN.

Ob vrhunski poeziji pa je bil večer glasbeno obarvan s koncertom Darje Švajger ob spremljavi pianista Jake Puciharja. Darja Švajger občinstvo navdušuje z glasom in izredno širokim repertoarjem, ki sega od džeza, muzikala, popa in šansona do tanga. Na tokratnem koncertu se je ob spremljavi pianista Puciharja občinstvu predstavila s prerezom svojega umetniškega delovanja. Za epilog pa je v duhu festivala ta postregel še z vinsko pokušino.

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.08.2023 ob 18:34 gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐄𝐚𝐫𝐧𝐂𝐚𝐬𝐡𝟕.𝐜𝐨𝐦

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.08.2023 ob 20:36 sobočanec gost

      Poezija, vino in glasba napolnili Skrito dvorišče, samo vina naj ne zmanjka !

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.08.2023 ob 0:26 eva gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐎𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞𝐂𝐚𝐬𝐡𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.