https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Povprečna plača na mesečni ravni nekoliko nižja

28.08.2023 ob 6:00  

Povprečna bruto plača za junij je znašala 2205,81 evra, kar je nominalno za 0,1 odstotka in realno za 1,5 odstotka manj kot maja, na polletni ravni je bila plača nekoliko višja, je objavil državni statistični urad (Surs).


Plača na mesečni ravni nekoliko nižja, na polletni ravni pa višja

Povprečna bruto plača za junij 2023 je znašala 2.205,81 evra. Od plače za mesec prej je bila nominalno nižja za 0,1 odstotka realno pa za 1,5 odstotka. Povprečna neto plača je znašala 1.431,61 evra in je bila od plače za maj nominalno nižja za 0,2 odstotka realno pa za 1,6 odstotka.

Povprečna mesečna plača za letošnje prvo polletje je bila višja od plače za enako obdobje lani. V bruto znesku je znašala 2177,52 evra, kar je nominalno za 10,2 odstotka, realno pa za en odstotek več kot v lanskem prvem polletju, v neto znesku pa 1416,39 evra, kar je nominalno za 10,5 odstotka in realno za 1,3 odstotka več kot v lanskih prvih šestih mesecih.

Plača na polletni ravni višja v javnem in zasebnem sektorju

V primerjavi s plačo za maj se je povprečna bruto plača v javnem sektorju zvišala za 1,0 odstotka, v institucionalnem sektorju država je bila višja za 2,5 odstotka, v zasebnem sektorju pa znižala za 0,7 odstotka.

V primerjavi s plačo za prvo polletje prejšnjega leta je bila povprečna mesečna bruto plača za prvo polletje letos višja v obeh sektorjih; nominalno v zasebnem sektorju za 10,0 odstotka (oz. realno za 0,8 odstotka) v javnem sektorju pa za 10,4 odstotka (oz. realno za 1,2 odstotka). V institucionalnem sektorju država, ki je del javnega sektorja, je bila nominalno višja za 9,8 odstotka (oz. realno za 0,6 odstotka).

Povprečne mesečne plače pri pravnih osebah, Slovenija (vir:SURS)

Najvišja v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro

V primerjavi s plačo za prvo polletje lani se je povprečna mesečna bruto plača za letošnje prvo polletje nominalno zvišala v vseh dejavnostih, najbolj v dejavnosti rudarstvo (nominalno +17,7 odstotka, realno +7,9 odstotka), najmanj pa v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih (nominalno +7,7 odstotka, realno -1,3 odstotka).

Povprečna bruto plača je bila tako na mesečni kot na polletni ravni najvišja v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro, so sporočili iz Statističnega urada RS.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.08.2023 ob 7:14 Karel K. gost

      Kdo v tej državi ima tako velike plače, ko znaša povprečna plača 1.400 EUR, pravijo pa, da so zaposleni v gospodarstvu na minimalcu, torej 600 EUR manj. Pa tudi država od te povprečne plače pobere 800 EUR davkov in prispevkov. S tem denarjem pa gospodari kot svinja z mehon, nikakor, ga neusmiljeno zapravlja, za poplave si pa vsak dan izmisli nov davek, tudi na minimalca, namesto, da bi se zavzemala za varčevanje v javni in državni upravi in bi ne ustanavljala desetina nepotrebnih komisij za obnovo po poplavah. Na ta način samo svojim nesposobnom in odvečnim privilegirancem, povečini lenuhom zagotavljajo bogovske plače.

      30 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.08.2023 ob 7:41 Resnica gost

      Jaz moram preživeti z 350e na mesec nekateri se pa niti tega nimajo, kot je zapisano na zemlji tisti ki imajo še se jim bo dalo, tisti ki pa nimajo se bo še vzelo to kar imajo in to sem jaz in meni podobni ki nimamo. Ampak noben bogataš ne bo šel v nebeško kraljestvo ker bo kamela sla prej skozi sivankino uho kot pa bogataš v nebeško kraljestvo,ampak se tega sedaj bogataši ne zavedajo.

      16 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.08.2023 ob 8:20 Karel K. gost

      878,48 je natančni neto znesek minimalne plače, in s tem se bogataši ne ukvarjajo. Ne gre se tu za nobeno nebeško kraljevstvo, saj je to samo populizem druhovščine in bogatašev, kateri strašijo ljudi, da če ne bodo pridni ne bodo šli v nebesa. Nikamor nekam tja gor ne bo nihče šel, postal bo del zemlje in kosti bodo ostale dolga stoletja v zemlji. Življenje je samo eno in bogataši ga živijo razkošno, tisti pa katerim ti bogataši kradejo na razne načine, politično, finančno gospodarsko, produkt njihovega dela pa komaj preživijo životarijo. Pa tudi razlika v dolžini življenja je za kakšno desetletje med bogataši in reveži, saj ti imajo denar, prehranjujejo se z kvalitetno hrano, kar si njihovi hlapci ne morejo privoščiti. Torej smrt bo za vse prišla, vendar eni preživijo življenje človeka dostojno in tako poskrbijo še za naslednje generacije svojih potomcev. Še danes so potomci starih graščakov, grofov, bogati brez tega, da bi kaj ustvarjali, bogati so na temelju pograbljenega premoženja svojih davnih prednikov.

      22 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.08.2023 ob 19:33 Brez besed gost

      Brez besed

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.