https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Top 10 nasvetov za nego in vzdrževanje vaše posteljnine

28.08.2023 ob 6:05  

Želite svoji najljubši posteljnini podaljšati njeno življenjsko dobo? Potem ne spreglejte 10-ih nasvetov, s katerimi boste poskrbeli za njeno pravilno nego in vzdrževanje.

 

Posteljnina je eden glavnih dejavnikov, ki vplivajo na kakovost našega spanca, poleg tega pa poskrbi tudi za privlačen izgled naše spalnice. Zato je potrebno njenemu vzdrževanju nameniti posebno pozornost, saj s tem poskrbimo tudi za ohranjanje njene kakovosti.

Za vas smo pripravili 10 nasvetov za nego in vzdrževanje posteljnine. Z njimi boste podaljšali njeno življenjsko dobo in poskrbeli za popolno mehkobo še vrsto let.

1. Izberite kakovostno posteljnino

Kakovostna posteljnina je ključ do udobnega spanca in dodatno zagotovilo, da jo boste uporabljali dolgo časa.

Z izbiro kakovostne posteljnine, kot sta na primer saten posteljnina in bombažna posteljnina, si lahko močno olajšate njeno vzdrževanje in nego, posteljnina pa bo kljub pogostejšemu pranju ostala enakega videza.

2. Prvo pranje

Čeprav temu marsikdo ne posveča veliko pozornosti, je prvo pranje posteljnine izjemno pomembno. Zato vam tudi na tem mestu svetujemo, da posteljnino vedno pred prvo uporabo operite.

Ne priporočamo nobenega namakanja, ampak posteljnino le operite po navodilih proizvajalca. Če se vam zdi posteljnina nekoliko prevelika, brez skrbi, saj bo postala po nekaj pranjih zagotovo pave velikosti.

3. Redno menjavanje

Kljub temu, da mnogi menjajo posteljnino le nekajkrat mesečno, pa bi to morali početi pogosteje. Čeprav greste v posteljo običajno stuširani in umiti, pa vaše telo med spanjem izloča slino in pot.

Zato je pomembno, da menjate posteljnino 1-krat tedensko, s čimer boste preprečili, da bi se umazanija začela zažirati v vzglavnik ali odejo.

4. Pranje

Posteljnina je izdelana iz različnih materialov, kar je potrebno upoštevati tudi pri njenemu pranju. Različni materiali se pri pranju obnašajo zelo različno, zato pri tem vedno upoštevajte navodila proizvajalca. Ta so običajno zapisana na všiti etiketi ali embalaži izdelka.

Sicer pa je najbolje, da posteljnino pri pranju vedno obrnete na notranjo stran, s čimer se boste izognili bledenju barve. Ne pozabite zapreti zadrge in zapeti gumbov, saj boste tako preprečili, da bi se posteljnina med pranjem preveč zapletla druga v drugo.

Za pranje posteljnine uporabite le pralno sredstvo, izogibajte pa se raznim belilom in mehčalcem s katerimi lahko posteljnino na dolgi rok uničite.

Za večino posteljnine velja, da je dovolj, če jo perete pri nižjih temperaturah med 40°C in 60°C. Posteljnine ni potrebno namakati, prav tako pa se izogibajte visokim obratom centrifuge, saj se dolgi kosi blaga lahko natrgajo.

5. Sušenje

Pri sušenju posteljnine se skušajte izogibati sušilnemu stroju. Če pa za sušenje nimate drugih možnosti in je sušilni stroj edina možna rešitev, potem obvezno upoštevajte navodila proizvajalca. Sicer pa je posteljnino najbolje sušiti na prostem v senci in na vetru, s čimer boste preprečili bledenje njene barve, hkrati pa poskrbeli za njeno svežino.

6. Likanje

Posteljnine praviloma ni potrebno likati. Če jo po pranju takoj razobesite na vrv, potem ni strahu, da bi bila zmečkana.

Če pa se za to odločite, potem to storite na največ 150°C. Z likanjem boste uničili ostanke pralnega praška, morebitne ostanke bakterij, posteljnina pa bo vseeno ohranila svojo mehkobo.

7. Pravilno shranjevanje

Ko je posteljnina posušena in zlikana, jo seveda lepo zložite in pospravite v omaro. Pomembno je, da je na temnem in suhem mestu, saj bo sicer imela vonj po zatohlem. 

Za večjo preglednost vam svetujemo, da posteljnino zložite po velikosti. Tisto, ki jo uporabljate pogosteje, shranite tako, da vam je vedno pri roki.

8. Uporaba okrasnih pregrinjal

Uporaba okrasnih ogrinjal se zdi marsikomu nepomembna, a je potrebno vedeti, da nimajo zgolj estetske funkcije. Z okrasnimi pregrinjali prekrijete posteljo tekom dneva, s čimer zaščitite tudi svojo posteljnino.

To je še posebej pomembno, če imate v domu majhne otroke ali hišne ljubljenčke, ki tekom dneva radi zaidejo na vašo posteljo.

9. Zračenje

Če se želite izogniti zatohlemu vonju posteljnine, potem jo vsake toliko časa prezračite, vključno z vzglavnikom in odejo. Najbolje je, da jih za nekaj časa postavite na zrak, vendar ne direktno na sonce ali pretirani vlagi.

Veliko pa boste storili že s tem, da spalnico vsako jutro dobro prezračite, s čimer boste prezračili tudi razkrito posteljo in posteljnino.

10. Ne pozabite na posteljnino, ki je ne uporabljate pogosto

Tudi, če je posteljnina pospravljena v omari, to še ne pomeni, da nanjo kar pozabite. Če je dalj časa ne uporabljate, lahko začne dišati po zatohlem, zato je pomembno, da jo tudi v tem primeru občasno odnesete na sonce, ki je naravno razkužilo pred bakterijam.

S pravilno nego in vzdrževanjem posteljnine lahko bistveno podaljšate njeno življenjsko dobo. Zato nikakor ne spreglejte naših nasvetov!

* Oglasno sporočilo

    Fotogalerija