https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Šole ponovno odprle svoja vrata

01.09.2023 ob 6:05  

Prvi šolski dan je že od nekdaj nekaj posebnega. In današnji 1. september prav gotovo ni nobena izjema. Šole so danes za okoli 275.000 učencev in dijakov ponovno odprle svoja vrata. V šolske klopi pa je letos sedlo 20.716 prvošolčkov.


Letošnje poletje žal ni zaznamovala samo brezskrbnost, kot bi si želeli, saj smo se soočali s hudimi vremenskimi pojavi, ki ponekod niso prizanesli niti vrtcem in šolam. Kljub vsemu pa se bo šolsko leto v vseh slovenskih šolah in vrtcih lahko pričelo 1. septembra, pa četudi v nekaterih posameznih primerih z nekajdnevnimi prilagoditvami v obliki dejavnosti oziroma v nadomestnih prostorih.

V šolske klopi bo letos sedlo 20.716 prvošolčkov in ti se nemara najbolj veselijo vznemirljivega novega poglavja v življenju. Ob tem jim je minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda zaželel, da bi čim dlje ohranili dragoceno otroško radovednost, ki je osnova za veselje do usvajanja znanja, ne samo v šoli, pač pa skozi celo življenje.

»Vsem učencem in dijakom želim, da k šolskemu delu pristopite z marljivostjo. Vedite, da so majhni koraki in vztrajnost pri premagovanju vsakodnevnih izzivov tisto, kar nas nazadnje pripelje do velikih rezultatov in velikih idej, tudi takšnih, ki spreminjajo svet. Vem, izzive včasih doživljate kot tegobe, pretežke in obenem nepomembne, a verjemite mi, da se bo nekoč obrestovalo, če se boste z njimi soočali dosledno in sproti,« je minister Felda ob prvem šolskem dnevu sporočil vsem šolarjem.

Na NIJZ so začetek šolskega leta izpostavili kot priložnost, da starši skupaj z otroki na novo začrtajo ali vpeljejo novosti v dnevno rutino in krepijo navade za krepitev zdravja in dobro počutje. Na Unicefu opozarjajo, da lahko novo šolsko leto za marsikoga predstavlja izziv in vpliva na duševno zdravje, pomoč pa nudijo tudi Unicefove varne točke.

Začetek šole pa pomeni tudi več otrok na cesti, tako je potrebna še večja pazljivost vseh udeležencev v prometu. Bodite pozorni, strpni, pripravljeni, ravnajte odgovorno kot udeleženci v cestnem prometu ne le na prvi šolski dan, temveč vse dni v letu. Prav tako je potrebno zavedanje, da ste s svojim obnašanjem v prometu vzor otrokom.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.