https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: Ohranjanje in predstavitev filovskega lončarstva

Filovci, 06.09.2023 ob 6:00  

Lončarska vas Filovci je zgled ohranjanja stavbne dediščine, bivalne kulture in lončarstva. Muzej na prostem, ki ga je pri nas redko videti, je namreč spomenik lončarstvu, s katerim so se nekoč ukvarjali skoraj vsi filovski vaščani.

Lončarska vas Filovci obsega posebno obliko zaščite kulturne dediščine. Bistvo in namen muzeja na prostem je predstavitev in ohranitev kmečke arhitekture panonske pokrajine, bivalne kulture in način življenja vasi, s poudarkom na lončarstvu.

Zgodovina lončarstva v Filovcih

Lončarstvo sodi med najstarejše tradicionalne domače obrti v Prekmurju, saj so se tukaj že v 18. stoletju mojstri začeli združevati v cehe. Po črno žgani posodi so sloveli zlasti lončarji iz Filovcev. Po ustnem izročilu naj bi bilo nekje na prelomu 19. v 20. stoletje tukaj 80 in več lončarskih mojstrov, nakar je obrt postopoma izumrla. Danes dela v Filovcih samo še Lončarstvo Bojnec, ki ohranja lončarsko obrt pri življenju.

Filovski lončarji so glino kopali v bližnji okolici in si jo doma pripravili za uporabo na lončarskem vretenu. Po oblikovanju so izdelke previdno sušili. Skoraj vsak filovski lončar je takrat imel svojo kopasto peč. Peč je imela več odprtin. Lončar si je pred žganjem pripravil smolnata borova drva. 

Na začetku žganja so zaprli vhod peči z opeko in ga zamazali z mešanico blata in plev, da ne bi uhajal dim. Ko je lončar ocenil, da je v peči temperatura dovolj visoka, je začel nepropustno zapirati še ostale odprtine. Smolenjé je v procesu žganja sprožilo redukcijo v peči, v neprodušno zaprti peči je najprej zmanjkalo kisika, zaradi česar je posoda postala črna. Lončarji so s črnim žganjem zmanjšali propustnost in povečali uporabno vrednost izdelkov.

Lončarska vas Filovci

Začetki lončarske delavnice Bojnec segajo v petdeseta leta prejšnjega stoletja, ko je začel Alojz Bojnec s samostojno lončarsko delavnico, kjer se je izdelovala predvsem črna lončevina, žgana v starih kopastih pečeh. Danes lončarska delavnica Bojnec obratuje le še v sklopu muzeja na prostem v Filovcih. 

V Lončarjevi hiši v Filovcih je na ogled postavljenih več deset kosov različnih lončenih izdelkov. Razstava ponuja vpogled v zgodovino filovskega lončarstva in razkriva iznajdljivost in spretnost mojstrov. Tako si lahko ogledate posode za pijačo, shranjevanje, kuhanje, peko in druge namene. Poleg izdelkov, ki so del "filovske" zbirke, so vaški lončarji izdelovali še kahle, pipe, pepelnike, skodelice, krožnike, solnice, otroške piščalke, čutarice, sklede, cedila, vrče za žganje in še bi lahko naštevali. Tako tradicionalne kot sodobne lončarske izdelke je mogoče kupiti v njihovi prodajalni.

V Lončarski vasi Filovci si lahko ogledate dva kulturna spomenika, avtohtone panonske cimprače, Lončarjevo hišo in Hišo kulinarike. Spoznajte to skoraj izumrlo obrt in njene značilnosti ter si oglejte stalno razstavo, črno kuhinjo in staro kopasto peč. Ponujajo tudi možnost poslikave keramike. Prav tako pa lahko tudi sedete za lončarsko vreteno ter se prepustite izzivom in čarom oblikovanja gline ter doživite preteklost.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija