https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V soboški galeriji odprli razstavo Črne slike in Davidovi vrtovi

Galerija Murska Sobota, 08.09.2023 ob 11:00  

V Galeriji Murska Sobota so v četrtek, 7. septembra, odprli razstavo Lojzeta Logarja z naslovom Črne slike in Davidovi vrtovi. Kustosinja razstave je Irma Brodnjak Firbas. Razstava bo na ogled do 3. novembra 2023.

Kustosinja razstave Irma Brodnjak Firbas pove, da je razstava ponovitev istoimenske razstave akademskega slikarja in grafika Lojzeta Logarja iz leta 2020, ki pa je takrat javnost zaradi pandemije koronavirusa in posledičnega zaprtja galerij ni videla. Razstavo so pripravili v okviru razstavnega projekta Lojze Logar, v katerem so Koroška galerija likovnih umetnosti, Galerija Murska Sobota, Obalne galerije Piran ter Galerija ZDSLU Ljubljana predstavile celoten umetnikov opus, tako da je vsaka izmed omenjenih galerij z lastno razstavo predstavila en segment Logarjevega opusa, izšel pa je tudi skupen razstavni katalog.

Razstava v Galeriji Murska Sobota osvetljuje umetniško vlogo in likovno zapuščino Lojzeta Logarja v Pomurju. Logar je bil eden prvih vodij Razstavnega paviljona arhitekta Novaka, predhodnika Galerije Murska Sobota. V prvi polovici sedemdesetih let prejšnjega stoletja se je po opravljeni diplomi kot pomemben predstavnik druge generacije t.i. Ljubljanske grafične šole vrnil v Radence in kot ustanovni član skupine DHLM (Ladislav Danč, Štefan Hauko, Lojze Logar, Franc Mesarič) v pomurski prostor s svojimi pop art grafikami in slikami vnesel modernizem.

Razstava Črne slike in Davidovi vrtovi predstavlja obdobje Logarjevega likovnega ustvarjanja med leti 1980 in 1995, ko je naslikal serijo Črnih slik in nato še Davidove vrtove, grafike in slike, za katere je leta 1987 prejel nagrado Prešernovega sklada.

Kustodinja doda, da je imel Logar, preden je začel slikati črne slike, krizo v ustvarjalnem smislu: "Pri črnih slikah je zelo očitno, da figuralike in narativnosti ni, je pa Logar raziskoval kromatičnost črne barve, šprical je barve na platno ali pustil, da se barva po platnu razliva, raziskoval kontrast med svetlikajočimi in mat črnimi barvami in podobno." Davidovi vrtovi pa so čisto nasprotje: "Logar namreč po letu 1980 pride v Ljubljano in se razcveti tudi v likovnem smislu in to pride na plan v ciklu Davidovi vrtovi, ki so res barviti, imajo močne barvne kontraste in izrazit, čuten lik ženske muze."

Lojze Logar se je rodil na Koroškem, mladost je preživel v Pomurju, zrela leta v Ljubljani, nazadnje pa je živel in umrl v Izoli. Bil je dolgoletni profesor za grafiko, risanje in slikanje na ALUO v Ljubljani in eden izmed najzanimivejših in samosvojih avtorjev, ki so se na slovenskem likovnem prizorišču pojavili ob koncu šestdesetih in v začetku sedemdesetih let preteklega stoletja, v času t. i. poparta.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.