https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni ozaveščali občane

Murska Sobota, 21.09.2023 ob 14:30  

Dom starejših Rakičan je ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni pripravil dogodek »Čaj za spomin.« Sodelavci Doma starejših Rakičan so v sodelovanju s partnerji pripravili informativno stojnico na Trgu kulture v Murski Soboti, kjer so občanke in občane povabili na »Čaj za spomin«.

Današnji svetovni dan Alzheimerjeve bolezni, tako kot že ves september, ki je svetovni mesec te bolezni, poteka pod geslom Nikoli prezgodaj, nikoli prepozno. Poudarek je predvsem na preventivi, zmanjševanju in preprečevanju dejavnikov tveganja za nastop demence.

Informiranje in ozaveščanje o demenci je eno izmed glavnih priporočil mednarodnih organizacij, kot sta Alzheimer Europe (AE) in Alzheimer’s Disease International (ADI). Številne osebe z demenco in njihovi svojci po diagnozi občutijo spremembo svoje vloge in položaja v družbi ter se soočajo s socialno izključenostjo zaradi stigme, povezane z demenco. "Z ozaveščanjem in informiranjem o značilnostih demence in pomenu prepoznavanja zgodnjih znakov pripomoremo, da osebe z demenco ostanejo čim dlje doma. Tako prispevamo k zmanjšanju stigme, ki je v družbi še vedno zelo prisotna," pojasnjujejo zaposleni Doma starejših Rakičan.

Združenje Spominčica -Alzheimer Slovenija je skupaj s skupino partnerjev pripravila program "Celovita obravnava demence v lokalnih okoljih", katerega cilj je izpeljava pilotnih okolij za celovito, pregledno in kakovostno oskrbo oseb z demenco. Projekt povezuje in nadgrajuje znanje in izkušnje Spominčice, ki na področju demence deluje že od leta 1997, s specifičnimi znanji in izkušnjami parterjev programa. Ti so Nevrološka klinika Ljubljana, Zdravstveni dom Lenart, Doma starejših Rakičan, Dom upokojencev Franc Salamon Trbovlje in Inštitut Emonicum. Program sofinancira Ministrstvo za zdravje v okviru javnega razpisa za sofinanciranje programov za obvladovanje demence v letih 2021, 2022 in 2023.

Več kot 40.000 prebivalcev Slovenije 

Po podatkih ministrstva za zdravje ima demenco več kot 40.000 prebivalcev Slovenije. Bolezen presega zdravstveno področje, saj imajo osebe z demenco največ težav pri opravljanju vsakdanjih nalog, pri katerih so praviloma bolj ali manj odvisne od pomoči drugih.

Ta bolezen je v svojem nastajanju zahrbtna. Razvija se počasi, enakomerno, več let, zaradi česar okolica večinoma ne prepozna tega bolezenskega stanja, dokler bolezen že močno ne napreduje. Najbolj izstopajo težave s spominom. Demenca je povezana s slabšanjem zdravstvenega stanja, z upadom kakovosti življenja tako obolelega kot svojcev, s številnimi preprekami, socialno izključenostjo, prikrajšanostjo, nerazumevanjem, nepoznavanjem, strahom, stigmo.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.