https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO in VIDEO: Predstavili so knjigo So z nami, smo z njimi 1

Murska Sobota, 22.09.2023 ob 14:25  

V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota je potekala predstavitev knjige So z nami, smo z njimi 1 in spremljajoči jo recital.

Na dogodku je bil izveden tudi recital prekmurskih pesmi in proznih odlomkov V mojom gjeziki je moj dom, v katerem sta avtorja skupaj z Gabrijelo Granfol Peurača in Zdenko Jelenovec predstavila leposlovno ustvarjanje prekmurskih evaneličanskih piscev od 18. do 20. stoletja. Pridružila se jim je glasbena skupina Falajček v zasedbi Tjaša Šimonka Kavaš (vokal), Miha Kavaš (violina) in Dani Kolarič (cimbale).

So z nami, smo z njimi 1 (avtorja: Franci Just in Štefan Kardoš)

V prvem delu knjige z naslovom Izročilo Števana Küzmiča, Janoša Kardoša in Franka Bükviča Franci Just opisuje čas, v katerem so navedeni pisci delovali, podaja osnovne biografsko-bibliografske podatke o njih, predstavlja njihovo slovstveno delo in izpostavlja vsebine njihovih poglavitnih knjig. To predstavitev spremlja slikovno in besedno ponazoritveno gradivo, ki bralcem približuje besedo obravnavanih avtorjev ter čas in prostor, v katerih so jo uporabljali.

Poleg naštetih obletnic pa vse tri pisce povezuje še evangeličanska verska provenienca. Zato v drugem delu knjige z naslovom Romanje za Knjigo Štefan Kardoš v obliki vodnika po štirih kolesarskih poteh predstavlja verskokulturno zgodovino prekmurskih evangeličanskih cerkva in cerkvenih občin, sakralne objekte in spominska obeležja ter prekmurske evangeličanske pisce, ki izhajajo iz krajev, skozi katere tečejo kolesarske poti, ali so v njih delovali.

S to knjigo Slavistično društvo Prekmurja, Prlekije in Porabja obeležuje 300. obletnico rojstva Števana Küzmiča, 150. obletnico smrti Janoša Kardoša in 100-letnico rojstva Franka Bükviča ter skuša v našem spominu ohraniti dragoceno dediščino slovenskega panonskega prostora.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.09.2023 ob 15:45 gost

      Po slikah sodeč---sama smetana književnostim !Tudi sadeži družbe Golob je velik ljubitelj poezije--književnosti itd ...

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.09.2023 ob 16:26 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐫𝐞𝐞𝐫𝐬𝟏𝟐.𝐜𝐨𝐦

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.09.2023 ob 16:10 A. gost

      Nedavno naj bi bili pripravljeni za parlamentarni postopek zelo slabi zakoni : Gre za to , da bi še bolj privili kmete in Cerkev, gre za ( neenakopraven ) boj levice proti desnici , gre za boj za oblast , ker je levici vse to (podeželje - Cerkev ) še vedno trn v peti . Vse bolj se na vsakih volitvah počutim , kakor da bi izbirala med globalnim političnim liberalizmom kot neokomunizmom in evropsko tradicionalno demokracijo (z močnim srednjim slojem ) kot fašizmom ali celo nacizmom . Pravzaprav zame volitev sploh ni več . Raje razmišljam o tem , kako malo sem se pravzaprav v tem dolgem in in kar prijaznem življenju naučila . Da muči me , da občutek , da s tega sveta ne odhajam nič bolj pametna , kot sem bila takrat , ko sem postala polnoletna državljanka in prvič volila - ne da bi vedela , da podpiram strašni jugoslovanski tatalitarizem , enega največjih krivcev za množične komunistične poboje in druge grozote med drugo svetovno vojno in po njej vse do osamosvojitve in demokratizacije . Pravo podobo te vse bolj prevladujoče družbene strukture pa vsa informativna skrbno skrivajo in prikrivajo . Hkrati pa neokomunizem na vse področjh življenja oziroma družbe (tudi v umetnosti , veri, znanosti , športu itd ) na veliko propagirajo kot humano in in skoraj edino politično rešitev celotnega sveta , ki ga smrtno ogrožajo tradicionalne vrednote .

      31 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.09.2023 ob 17:19 gost

      Dobro napisan komentar A .!!!!!!!!

      19 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.09.2023 ob 21:26 Kukečki Lajči gost

        Nej dober, odličen. Končno en komentar avtorice, ki misli s svojo glavo. Sicer pa levičarji so čisto izgubili kompas, kje le so bili leta 1991?

        14 1 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.09.2023 ob 18:44 gost

      Hi,hi,hi komunjare so imeli feśto , kodna imena so znana,tak samo vprašam?

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.09.2023 ob 23:03 gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      23.09.2023 ob 7:17 gost

      Kukečki Lajči levičarji tega kompasa niso in nikdar ne bodo imeli , ker so prebutasti in zgubljeni v glavah in na tem planetu ! Lp

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      23.09.2023 ob 7:25 Kateri spremljate tv , veste za kaj gre gost

      Tržna veriga Tuš , ki ponuja nekatere izdelke Ane Roš , bo verjetno : "Pohan golob na rukoli " hi,hi,hi,hi

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      23.09.2023 ob 7:29 gost

      Jau kako resnično je to , bravo 7:25

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      23.09.2023 ob 7:57 gost

      Eh volivci kaj ste si izvolili NAJVEČJEGA LAŽNIVCA , KAR GA SVET PREMORE !!!!!!! SRAMOTA in žalost GOLOBNJAKARJI !!

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.