https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Simon Maljevac: »Ne starajoča, dolgoživa družba«

01.10.2023 ob 8:00  

Današnji mednarodni dan starejših, 1. oktober, bo pod geslom Izpolnjevanje obljub splošne deklaracije človekovih pravic za starejše in podnaslovom Skozi generacije.

Danes, 1. oktobra, obeležujemo mednarodni dan starejših. Ob tej priložnosti objavljamo poslanico ministra za solidarno prihodnost Simona Maljevca. 

"Staranje je izjemen proces, s katerim postaneš človek, kakršen bi vedno moral biti,” strni svoj razmislek o življenjski poti iz mlade in razvpite rockovske zvezde v zrelega kulturnega ustvarjalca kultni britanski glasbenik David Bowie. Sam dodam, da enako velja za skupnost. Dolgoživost jo zgradi, v kar bi vedno morala biti.

Spoštovani, prvi oktober je mednarodni dan starejših. Koledarski opomnik na dan, ko je Generalna skupščina Združenih narodov pred 75 leti sprejela Splošno deklaracijo o človekovih pravicah. Dan starejših je dan vaših pravic, praznik prepoznavanja prispevka starejših v družbi in čas za razmislek o odnosu družbe do staranja, starosti, starejših in medgeneracijskega stika ter priložnosti, ki jih le-ta vtke v skupnost.

Začne se, seveda, pri imenovanju. Večkrat slišimo svarila o starajoči družbi in težavah, ki jih skrb za starejše prinaša, ko “niso več produktiven del ustvarjanja dobička”. Takšno razumevanje družbe in staranja ostro zavračam, saj globoko verjamem v uspeh družbe dolgoživosti.

Za staranje družbe bodo poskrbeli naravni cikli in kolesje časa. Naša naloga pa ostaja, da družbo preobrazimo v dolgoživo, torej prostor varne in zdrave starosti z dostopom do robustnega in zanesljivega sistema zdravstvenih in socialno varstvenih storitev ter družbo povezovanja in medgeneracijskega dialoga.

Priznam - vizionarski pogled. A dolg marš seštevajo kratki koraki. Zato smo v teh dneh, ob sprejemanju novih proračunskih okvirjev na področjih, ki zadevajo politike starejših, na vrh prioritet postavili prav vas, spoštovane starejše prebivalke in prebivalci. Čas družbene preizkušnje, ki ob pohlepnih kapitalskih premikih na globalnih finančnih trgih, vojno v soseščini, nezaceljenih epidemijskih ranah in nedavni ujmi, diha za vrat vsem nam, smo izkoristili za zaščito pravic starejših. Le-te ostajajo nedotaknjene. Še več, z novim letom se bomo lahko pohvalili s prijazno uskladitvijo pokojnin, največjo v zadnjih 15 letih. Vesel sem tudi, da z novim zakonom o dolgotrajni oskrbi prav v prihajajočem letu odpiramo novo poglavje socialnega varstva za starejše, v katerem bo nabor storitev širši in bolj dostopen. Več socialne varnosti za starejše pomeni več dolgoživosti v starajoči družbi.

Letošnji praznik v svojem sporočilu v ospredje postavlja vprašanja uživanja pravic starejših in obravnavanja kršitev ter iskanje odgovorov na vprašanje, kako med generacijami krepiti solidarnost, enakost in vzajemnost s pomočjo vzdržnih rešitev. V razmisleku torej iščemo možnosti za živo in krepko medgeneracijsko sodelovanje na področju starejših.

V inventurnem pregledu preteklega leta pa v luči pravic starejših žal ne moremo mimo vprašanj nasilja. Pred tedni so nas neljubi dogodki prisilili v globlji razmislek in odločno ukrepanje na področju zaščite starejših pred nasiljem v institucijah in zunaj njih. Zato ravno v teh dneh, skupaj z vsemi pomembnimi deležniki iz civilne družbe in stroke pripravljamo nabor ukrepov, ki bodo stremeli k splošnem prepoznavanju, zajezitvi in preprečevanju novega nasilja. Naše delo ni končano, priložnost pa vseeno izkoristim za izrek zahvale vsem, ki ste se v preteklih tednih obrnili na nas s pobudami, vprašanji in idejami, kako pristopiti reševanju te črne družbene pike.

Spoštovane in spoštovani, staranje je lastno vsem. Čudovit proces zorenja, osvajanja modrosti in ostvarjanja idej. Želim vam poln koš vsega. Ob prazniku pa podajam tudi jasno osebno zavezo: kot vedno doslej bom stal na vaši strani, z odprtimi vrati, in v skladu s svojimi močmi prispeval k varni in zdravi starosti vseh."

* Foto: arhiv Pomurec in Pixabay 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.10.2023 ob 8:47 Karel K. gost

      Kaj pa je evtanazija, o tem ministe ni nič spregovoril. Dolgoživa bo slovenska družba, ko bo slovenski narod imel skozi celo življenje primeren standard, primerne delovne pogoje, da ne bo že pri 50. letih shiran in bolan in se bo le plazil s pomočjo palic ali bergelj. Za to so dober primer delavci in delavke nekdanje Mure, katere so si pri šivanju uničili okončine ion hrbtenice. Ko pogledaš stare iz zahodnih razvitih in demokratičnih držav lahko ugotoviš, da tamkajšnji stari pri osemdesetih letih starosti izgledajo kot slovenski šestdeset petinšestdesetletniki.Ministrova politična stara kolegica Sonja Lokar pravi, da mladim ni dolžnost skrbeti za starejše-za starše. A to pomeni, da je starejše treba strpati v domove kot v taborišča in jim tam omogočiti, da čimprej izginejo. Itak se dogaja, da otroci slabo skrbijo za svoje starše, po takšni napovedi pa bodo še manj.

      12 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.10.2023 ob 8:58 gost

      PEDERI ZBOR

      14 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.10.2023 ob 9:13 gost

      ( LFL )Voliti treba desnico se pravi SDS . Teh levičarjev imam že poln kufer . 70 let v Yu .....

      21 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.10.2023 ob 9:24 dodam gost

      Lendavski kot nekaj časa nazaj z vzdevkom (DUDEK FRANEK ) po imenovanju komentatorja , ki tako zanika ..... kaj delaš ?

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.10.2023 ob 9:30 gost

      Če bi volili SDS danes takšnega sranja ne bi bilo ! Videno in slišano ! Lp

      20 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      01.10.2023 ob 10:18 Karel K. gost

      Stoodstotno je potrebno bojkotirati volitve v Sloveniji, ni druge. Ti dvoji po zmagi na volitvah štiri leta ne delajo drugo kot, da menjajo državne uradnike in funkcionarje in nastavljajo svoje kimavce, ki nimajo nič skupnega s stroko. Janša je na RTV nastavil svoje, zdaj je Kučan preko svojega hlapca nastavil svoje. Nobeni od teh nastavljencev nimajo nobene strokovne sposobnosti za določena področja katera zasedajo.

      11 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      01.10.2023 ob 10:24 Karel K. gost

      Današnji izčrpani stari in starejši so plod titoističnega dela katerega uvajajo v tem trenutku v Sloveniji Maljevac, Kordiš, Mesec, Sukičeva, kateri govorijo danes o zatiranem delavskem razredu. Ja ravno ta delavski razred so njihovi predhodniki, titoistični kapitalisti izkoriščali do te mere, da so si zdravje uničili do amena. Delali so v azbestu, v svincu, v žveplovih hlapih, na gradbiščih cele dneve, v Iraku in Libiji, ko so jih silili z težaškim udarnim delom za dobro partije. In kdo so danes ti kapitalisti katere omenjeni tako grajajo, ja taisti iz titoistični kapitalisti preteklosti in njihovi potomci. Saj drugi se lahko samo gredo podjetniške igrice iz ozadja.

      11 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      01.10.2023 ob 10:36 gost

      Prav maš Karel , delavci so delali v zamazanih,strupenih in človeka nedostojnih delovnih pogojih ka je lejko ta komunistična kamarila dobro živela in sedaj bi isto radi njihovi nasledniki , e pa k... krasni .

      13 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      01.10.2023 ob 10:37 gost

      Ja pa ja , samo še ta Maljevac je falio na ton portali.

      12 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      01.10.2023 ob 10:38 gost

      Toplovodarji obvoz.

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      01.10.2023 ob 10:41 A gost

      Rešijo vas samo še predčasne volitve ...ali pa naprej živeti kot hlapci ali sužnji v 21. stoletjuv komunizmu , ki diktira sam presvetli starček iz Murgelj . Najprj odstaviti Vučka iz volilne komisije , ga zamenjati z drugim .... ne pustite , da vas ropajo iz tedena..... v mesec , ker boste pristali na beraški palici , še tisti , ki to niste . Res je , da ste ga izvolili , res pa je da ga iz tega stolčka tudi odnesete ....pomagali vam bomo tudi mi ... napaka še je popravljiva ....le ob pravem času . Delajmo skupaj , delajmo za našo lepšo prihodnost ne pustimo , da nas osramotijo v svetu , ne pustimo da si polnijo žepe z našim krvavo prisluženim denarjem , ki je skromen za preživetje . Gremo slovenci ulica kliče po boljšem in lepšem življenju . Lepo in prijetno nedeljo vam želim.....

      25 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      01.10.2023 ob 11:03 vvvvvvvvvvv gost

      Tako je , slovenci na ceste , usodo si pišete sami ! Ne pustite , da vas ta gamad , ki je samo velik strošek zapelje v brezno . Pokažimo in dokažimo , da smo zavedni državljani RS in da ne želimo biti hlapci vtiča in mu z našo pomočjo omogočiti zlato in bogato življenje, pljune naj v roke , tako kot moramo mi in bo videl kako težko je ta prsluženi denar z lastim delom in trudom . Dol z Golobom !Živel sloveski narad!

      19 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      01.10.2023 ob 11:22 gost

      Socialdemokrat kje pa tiči Fajonka ! Samo vprašam !

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      01.10.2023 ob 11:23 gost

      Kaj je Lendavski greš z nami na ulico , da odstranimo masnolasega vtiča in ga zamenjamo z maherom .... daj odgovor !

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      01.10.2023 ob 11:30 Karel K. gost

      Da bo tudi starejšim boljše, da bo slovenska družba dolgoživa, ne starajoča kot pravi Maljevac, je edina rešitev, množično, časovno neomejeno na ulice in tako poskrbeti, da na plano iz te množice pride nova politična elita, katera bo zagotovila državljanom in slovencem najprej razvoj in šele potem lahko sledi dolgoživa družba, le potem lahko tudi starejši pričakujejo na stara leta primerno oskrbo, obravnavo in človeka dostojno življenje. To kar nam ponuja sedanja politična elita ni daleč od tiste nacistične in fašistične, kjer je bilo vodilo politične elite, da dokler je človek lahko delal, proizvajal za majhne denarje ali celo prisilno, je bil uporaben, potem pa se več zanj nihče ni zmenil, če je krepal po ulicah ali v kakšnih taboriščih.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      01.10.2023 ob 12:34 gost

      Ja kje pa je te ov jugović ka se je l.1991 pozabo v Kopru vkrcati????

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      01.10.2023 ob 15:22 Z. gost

      Zgodovina se nam ponavlja in sedaj je 50 odstotkov sive , ko potegnemo je siva in tako je tudi mentaliteta družbe . Siva je brez energije , neizrazna , mlača , pusta , zlahka jo prezreš .....

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      01.10.2023 ob 16:24 gost

      Maljevac a ni to oni ko govori se slini .In mislim ,da je edini v Sloveniji ki nima vratu

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      02.10.2023 ob 8:17 gost

      Če še niste dojeli , da tega zmenete (tiča ) niso izvolili slovenci ste res bogi .

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      02.10.2023 ob 8:20 jaja gost

      Tako je izvolila sta ga Vučko in Kučko !!!!!!!!!!!!! 8:17

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      02.10.2023 ob 19:52 gost

      Sonja lokar se naj goni v 3 krasne.Saj tudi ona že trka na vrata veteranov.Samo naj jo obišče kakšna zahrbtna bolezen pa da jo slišimo.Živi bili in videli ,ter se učakali.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.