https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Začenja se novo študijsko leto

02.10.2023 ob 9:50  

Z oktobrom se začenja novo študijsko leto. Na visokošolske zavode v Sloveniji je po prvih ocenah vpisanih okoli 65.180 študentov, od tega 14.270 študentk in študentov, prvič vpisanih v 1. letnik prve stopnje.

Na prvo stopnjo študija je v 2023/2024 vpisanih 41.190 študentov, na drugo stopnjo 20.990 in na tretjo stopnjo 3000 študentov. Največji delež vpisanih je redno vpisanih (80,6 %), preostali so vpisani na izredni način, e-študij in študij na daljavo (19,4 %). Končni podatki o vpisu v visoko šolstvo bodo na voljo sredi novembra 2023, vsi vpisni postopki pa bodo zaključeni do 30. oktobra 2023.

Študijski programi, ki so med mladimi najbolj zaželeni

Omejitev vpisa za slovenske in EU državljane za študijsko leto 2023/24 je v sklopu prvega prijavnega roka imelo 104 študijskih programov oziroma smeri in načinov študija.
Med mladimi je največ zanimanja za programe s področja športa, psihologije, zdravstva in socialne varnosti, veterine, varstvoslovja, predšolske vzgoje, izobraževalne znanosti in izobraževanja učiteljev, informacijske in komunikacijske tehnologije ter umetniške programe in dizajn.

Manjši interes zasledimo za področja poslovnih in upravnih ved, tehnike, proizvodne tehnologije in gradbeništva ter kmetijstva, gozdarstva in ribištva.

Subvencionirano bivanje študentov v študentskih domovih in pri zasebnikih

Skupaj je za študijsko leto 2023/2024 razpisanih 11.951 mest za subvencionirano bivanje, in sicer za sprejem 4620 in 7331 za podaljšanje bivanja, ter 42 mest, ki so namenjena študentom s priznano mednarodno zaščito in študentom s priznano začasno zaščito.

Višina subvencije v študijskem letu 2023/2024 v javnih dijaških, dijaško študentskih in študentskih domovih znaša 27,80 evra, v zasebnih študentskih domovih in pri zasebnikih pa 32 evrov.

Skladno z Zakonom o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov bodo študenti, ki bivajo v javnih in zasebnih študentskih ter javnih dijaških domovih, na podlagi odločbe o izredni denarni socialni pomoči iz 38. člena tega zakona v študijskem letu 2023/2024 oproščeni plačila subvencionirane cene bivanja za obdobje do 31. decembra 2023, so sporočili iz Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Visokošolski minister Igor Papič je študentom zaželel uspešno leto

Minister Papič je študentom v poslanici zaželel uspešno študijsko leto, brucem pa priporočil, naj obdobje študija izkoristijo tudi za tkanje prijateljskih vezi. Vsem je zaželel veliko študijskih, raziskovalnih in znanstvenih dosežkov. “V času študija se stkejo prijateljstva, ki pogosto trajajo celo življenje. Izkoristite to obdobje v čim večji meri. Naj vam novo akademsko leto prinese veliko študijskih, raziskovalnih in znanstvenih dosežkov. Srečno!”

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.10.2023 ob 16:16 gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐫𝐞𝐞𝐫𝐬𝟏𝟐.𝐜𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.