https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

VIDEO: Med kandidati za inovativnega mladega kmeta tudi Pomurec

06.10.2023 ob 11:55  

V teku je 14. izbor za inovativnega mladega kmeta ali kmetico. Med šestimi kandidati je tudi Simon Veberič iz Stavešinskega vrha pri Gornji Radgoni.

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) in Zveza slovenske podeželske mladine (ZSPM) spodbujata inovativnost med mladimi na podeželju. Letos tako organizirata 14. izbor Inovativni mladi kmet/kmetica (IMK). Naziv se podeljuje kandidatu oziroma kandidatki, ki živi in dela na kmetiji, še ni dopolnil/dopolnila 40 let in je z inovativno idejo pomembno prispeval/prispevala k ohranjanju in razvoju kmetijstva, gozdarstva ali ribištva.

Do nedelje, 8. oktobra, poteka glasovanje za enega od šestih kandidatov za inovativno mlado kmetico ali inovativnega mladega kmeta 2023 (IMK). Naziv IMK bo dobil tisti, ki bo po oceni strokovne komisije prejel najvišje število točk. Skupna ocena je sestavljena iz 70 odstotkov ocene komisije in 30 odstotkov ocene iz spletnega glasovanja.

Med kandidati je tudi Simon Veberič iz Stavešinskega vrha pri Gornji Radgoni. Simon je po izobrazbi biolog, po duši naravovarstvenik, pridobljena znanja koristi na področju pridelave in predelave zelišč, destilacije in aromaterapije.

Simonova zgodba sega pet let nazaj, ko sta s partnerko Suzano na delu njivskih površin pred domačo hišo zasadila vrt z zelišči. Doslej sta ga povečala na 30 arov, letos pa sta ga vključila tudi v ekološko pridelavo.

»Zeliščarstvo je velika priložnost za male kmetije, saj lahko na mali površini dosežemo visoko dodano vrednost. Izdelki iz zelišč so nepopisni, saj lahko iz njih proizvedemo paleto izdelkov. Zeliščarstvo je mnogo več kot samo čaji,« pravi Simon Veberič. Na njunem aromatičnem vrtu raste več kot 90 različnih zelišč in zdravilnih rastlin, , izbirata pa takšne, ki kažejo potencial in jih drugi slovenski zeliščarji nimajo. Pri predelavi se najbolj posvečata hidrolatom in eteričnim oljem ter njihovi nadaljnji uporabi v izdelkih. Drugi segment je sušenje zelišč za namene proizvodnje zeliščnih soli in čajev.

Vir: posnetek zaslona

Od začetka razvijata neposredno prodajo končnim kupcem, zato veliko pozornosti namenjata gradnji odnosa s strankami. Želita, da spoznajo celoten proces pridelave od semena do končnega izdelka. Povezujeta se z lokalnimi vzgojno-izobraževalnimi ustanovami, mladinskim centrom in organizirata različne delavnice spoznavanja, predelave zelišč, proizvodnjo destilatov in eteričnih olj ter aromaterapije. Svoje izdelke prodajata doma, na različnih dogodkih in po spletu, najdete pa jih pod blagovno znamko ALCHEMIA PANNONICA.

Pri načrtovanju zeliščnega vrta od začetka sodelujeta s strokovnjaki Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, KGZS in Biotehniške fakultete. Svoje izkušnje delita tudi z drugimi zeliščarji in destilerji. »Aromatični vrt«, kot ga Simon sam imenuje, pa je nekaj posebnega, saj je zasnovan v obliki metulja in predstavlja pester svet aromatičnih rastlin. »Želela sva posebno obliko, ki bo ljudi očarala in navdušila,« pove Suzana. Vrt prispeva k diverziteti kulturnih rastlin in biodiverziteti obronkov Ščavniške doline. Pester, cvetoči nasad zelišč je izjemnega pomena za lokalne populacije čebel in drugih opraševalcev.

Naslovna fotografija: arhiv ZSPM

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.10.2023 ob 13:06 Pohorčan gost

      Ke te tou??? Toto je za spoštovate in cenite, kapo dol!!!!!

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.10.2023 ob 13:06 Pohorčan gost

      Ke te tou??? Toto je za spoštovate in cenite, kapo dol!!!!!

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.10.2023 ob 13:53 gost

      bravo mladenič hrabro naprej, take rabi Slovenija!

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.