https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: Ferencovo senje privabilo številne obiskovalce

08.10.2023 ob 13:20  

Danes, 8. oktobra, v Turnišču poteka tradicionalno »Ferencevo senje«. Obiskovalci lahko na stojnicah kupite razne izdelke ter si ogledate povorko in nastope folklornih skupin. Letos je poudarek sejma na domači obrti.

Na jesenski nedeljski dopoldan se je na parkirnih prostorih tovarne Planika v organizaciji Občine Turnišče odvijalo tradicionalno »Ferencevo senje«, ki je tudi tokrat privabilo številne obiskovalce.

Tudi na letošnjem sejmu so se predstavili in prodajali svoje izdelke izdelovalci domače obrti. Obiskovalci so med drugim lahko kupili izdelke iz lesa, iz medu, sveče, tekstil, kostanje in razne dobrote. 

Sejemska prireditev se je začela ob 8. uri. Ob 10. uri je sledila povorka folklornih  skupin izpred občinske zgradbe in nastop na prireditvenem prostoru. Ob 14. uri pa trgatev potomke stare trte pred občinsko zgradbo v organizaciji vinogradniško-sadjarskega društva Turnišče.

Samo ime Ferencovo senje izhaja iz tega, da je sejem vedno potekal na god sv. Frančiška Asiškega, ki je 4. oktobra. Turnišče je bilo že v preteklosti znano po raznih sejmih. Temu je pogojevala predvsem pomembna lega kraja, saj so skozenj potekale pomembne gospodarske poti, tako je kraj postal tudi pomembno gospodarsko in kulturno središče. Prvo Ferencovo senje je bilo leta 1896, vendar so ga leta 1952 oblasti prepovedale. Takrat je zamrlo tudi veliko drugih senj. Ohranila se je samo sejemska prireditev, ki poteka vsako leto na Veliko mašo 15. avgusta.

 Več fotografi v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.10.2023 ob 15:30 gost

      Oooo, mladi pouvašin, lipou, lipou v Boltincaj!

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.10.2023 ob 21:57 gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.10.2023 ob 16:12 VARAŠANEC gost

      gOMILIČKI DEGAŠI--TEJ NE SOUDIJO NA TAKŠNO PRIREDIJTEV KER SO IZVENSERIJSKI !!!!!!!!!!!

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.10.2023 ob 16:53 Dégaš gost

      Jes san pa samo zavolo Gumilčkij dégašov šou. Briga mene Ferenc.

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.10.2023 ob 17:26 MasterCard gost

      Učitelj sprašuje v šoli, kaj je demokracija. Alen dvigne roko: “No, Alen, povej!” “Demokracija je takrat, ko imata dva bedaka več pravic kot en pameten.”

      13 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      08.10.2023 ob 18:15 gost

      Tele varasku ka plastične sveče spadaju na ferencuvo senje. To te pijta eden gomiličanec. Keri ima več z tem sejmon kot ti varaški upkač.

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      08.10.2023 ob 18:17 gost

      To ni nobena starodavna tradicija v tem debilne varaši. To je samo eno skup na vlečeno skrpucalo.

      14 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      09.10.2023 ob 1:08 Pohorčan gost

      Ja san bija z mojim peciklinom pa so me sterale.

      10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      09.10.2023 ob 18:36 gost

      V tej postrani občini se itak vsi vozijo rikverc v leto 1950.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      11.10.2023 ob 7:14 Alojz gost

      No vidim da so tile komentarji namenjeni izključno norčevanju in poniževanju ene lepe prireditve ki postaja vse bolj priljubljena in uspešna.škoda da ljudje več drugo ne vejo kot se norčevati ne vejo pa koliko truda in dela je potrebno za to.žalostno da tisti ki nič ne pomagajo in niso niti tam najbolj pametujejo.sejem je bil in bo pa še najlepši je brez vas komentatorjev ki drugo ne veste samo šimfati.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.10.2023 ob 8:00 gost

        Lojzek .. ne delaj se preveč pametnega , da ti ne bo škodovalo , zdajšno mladino to ne zanima , če še nisi dojel ,,,,, stari časi za starejšo generacijo .

        2 11 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      11.10.2023 ob 13:13 Alojz gost

      Tudi jaz sem starejsa generacija ampak na sejmu se ne gledajo generacije.gdor je bil tan je videl da so bile tan vse generacije in še največ mladih.posebna pohvala vsem nastopajočim folkloristom in muzikantom ki so bili pa vsi mladi.in nišče me ne prepriča da to ni za mlade.kdor je bil tam je videl ostali pa ne filozofirajte.

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      15.10.2023 ob 12:43 ........ gost

      šator poataviti, nastopajoči se že itak ponujajo sami in skasirati za kvadraturo, kjer ponujajo šijfrice, špileke, sveče , rasoje in grablje ....., in temu bi se reklo veliko truda.Šator postavijo tisti, ki kasirajo (prodajalci pijač), nastopajoči se nažderejo na stroške organizatorja, samovsiljevalci špilekov sveč, rasuj pa itak zaslužijo.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.