https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Deblak prispel na Soboško jezero

Murska Sobota, 08.10.2023 ob 12:05  

Čoln deblak iz reke Mure si lahko ogledate na Soboškem jezeru. 

Poročali smo že, da je reka Mura med Hrastje-Moto pri Radencih in Vučjo vasjo na breg naplavila čoln deblak. Dolg je nekaj čez 11 metrov, specifična izvedba krmnega dela in njegova velikost pa ustrezata plovilom, ki so v Srednji in Zahodni Evropi z britanskim otočjem in Irsko značilni za pozno bronasto in železno dobo.

Včeraj je po tehničnih težavah glede premestitve, v poznih večernih urah deblak le prispel na Soboško jezero. 

Deblak so namreč zavarovali in pritrdili na nosilni podest, na katerem je bil prestavljen dolvodno po Muri na mesto dviga. Zatem so ga odpeljali na murskosoboško jezero, kjer bo shranjen na njegovem dnu počakal na odločitev o nadaljnjih konservatorskih postopkih.

Kot so sporočili iz Skupine Stik, je na deblak, ki ga je med katastrofalnimi visokimi vodami v začetku avgusta reka naplavila na desni breg, sredi septembra med veslanjem po Muri naletel poznavalec naravne in kulturne dediščine Prekmurja Ljubomir Zečević. O najdbi je obvestil direktorja Pomurskega muzeja Murska Sobota, arheologa Branka Kermana.

Ugotovljeno je bilo, da gre za iz hrastovega debla izdelan čoln, iztesan z ročnim orodjem. Gre za res spektakularno najdbo - čoln je dolg nekaj čez 11 metrov in kaže zanimivo in redko ureditev krme, ki se zaključi z masivno navpično desko, vstavljeno v utor.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.10.2023 ob 21:57 gost

      I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.