https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Voda je življenje, voda je hrana

16.10.2023 ob 6:05  

Združeni narodi so leta 1979 razglasili 16. oktober za svetovni dan hrane s spoznanjem, da hrana ni privilegij, temveč pravica vsakega posameznika. Letos opozarjajo na pomen vode z geslom »Voda je življenje, voda je hrana. Nihče ne sme biti pozabljen.«

Vsako leto 16. oktobra po vsem svetu obeležujemo dan hrane. Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) z letošnjim sloganom »Voda je življenje, voda je hrana. Nihče ne sme biti pozabljen.« izpostavlja pomen vode, ki je bistvena za življenje na Zemlji. Pokriva večino zemeljske površine, sestavlja več kot dve tretjini našega telesa, proizvaja našo hrano in podpira preživetje. Toda ta dragoceni vir ni neskončen in ne smemo ga jemati kot samoumevnega. 

Zakaj ne smemo pitne vode dojemati kot nekaj samoumevnega in neskončnega?

V razvitejših predelih sveta pogosto dojemamo razpoložljivost in dostopnost vode kot nekaj samoumevnega. Pa temu ni tako. Pospešena rast prebivalstva, urbanizacija, hiter ekonomski razvoj in podnebne spremembe močno vplivajo na razpoložljivost in neoporečnost vodnih virov. V zadnjem stoletju se je v svetu razpoložljiva količina pitne vode na osebo zmanjšala za 20 odstotkov. Danes živi v območjih s pomanjkanjem pitne vode 4 milijarde ljudi. Slovenija velja za deželo bogato z vidnimi viri, ki pa postajajo eden najbolj ranljivih sistemov naravne danosti. Zato moramo pri oskrbi s kakovostno pitno vodo razmišljati preudarno in trajnostno ter jo maksimalno zaščititi tudi za prihodnje rodove.

Zakaj je pitje tekočine, zlasti vode, za naše delovanje tako pomembno?

Kar dve tretjini mase telesa odraslega človeka predstavlja voda, pri majhnih otrocih pa celo do tri četrtine. Voda ima pomembno vlogo pri uravnavanju telesne temperature, prek krvi oskrbuje celice s hranili in kisikom, odplavlja odpadne snovi, je del prebavnih, sklepnih in drugih telesnih tekočin, varuje organe in vezivna tkiva.

Ker telo vseskozi izgublja vodo, je nujno, da jo tudi ves čas nadomeščamo. Čez dan naj bi povprečno aktivni odrasli popili od 1 do 1,5 litra vode, upoštevajoč, da s hrano zaužijemo v povprečju od 0,8 do 1 litra tekočine. Če smo zanemarili občutek žeje ali če smo bili intenzivno telesno dejavni, bomo pomanjkanje tekočine (dehidracijo) občutili kot povečano utrujenost, glavobol, mišične krče, nezmožnost koncentracije in drugo., opozarjajo na Nijz.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.10.2023 ob 8:31 resnica , a boleča gost

      Tega se nekateri sploh ne zavedajo , kako pomemna je voda .Enega takšnega kretenaimajo v Ljubljani , po imenu Janković -opankar , ki bo morda nekoč uničil to zelo dobro pitno vodo ..... , ki se mu pa fučka za ostale jlubljančane in vsenazadnje turiste , ki prihajajo . Ja kupovali bodo drago vodo v plastiki oziroma v steklenicah ... Ljubljančani pa imajo glavo za okras , ne pa za razmišljanje , ker v njej nosijo plevel . Lp

      13 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.10.2023 ob 8:58 Karel K. gost

        Nič ni kriv Jankovič ampak slovenska politična elita in pravosodje, da mu to dovolijo, kar počne. Za naštete je več vreden Jankovič in njegovo početje kot pa geslo »Voda je življenje, voda je hrana", to pa zaradi tega, ker jih podpira in financira pod mizo.

        10 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.10.2023 ob 9:51 gost

      Pravosodje , politična elita so ena oseba Jankoviča !

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.10.2023 ob 10:00 gost

      Zakaj je Jankovič zaprosil pred kratkim za gradbeo dovoljenje za dela CO - Zato ker je od šefa stare udbe kako se blefira slovenski narod in ga pri tem ščiti udbaška golazen na vseh nivojih .

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.10.2023 ob 10:04 gost

      Jankovič je kriv isto , saj je lahko vedel , če pride potres ali , če pridejo poplave gre voda adijo ! Projekt je njegov ali od svetega Papeža !

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      16.10.2023 ob 15:02 gost

      Ljubljana je vsak dan bolj neprijetno mesto . Pravo mafijsko gnezdo .

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.