https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Mednarodni dan žensk na podeželju o njihovi vlogi pri pridelavi hrane

15.10.2023 ob 12:00  

Danes obeležujemo mednarodni dan žensk na podeželju. ZN so ga razglasili leta 2008, z njim pa se priznava ključno vlogo in prispevek kmetic in podeželskih žensk pri krepitvi razvoja kmetijstva in podeželja, izboljšanju zanesljive preskrbe s hrano in izkoreninjenju revščine. Letošnja tema je Ženske na podeželju pridelujejo dobro hrano za vse.

Kmetijstvo ostaja najpomembnejši sektor za ženske v državah v razvoju in na podeželju. Kljub temu da podeželske ženske zagotavljajo prehransko varnost za svoje skupnosti, gradijo odpornost na podnebne spremembe in krepijo gospodarstva, jim neenakost med spoloma še vedno omejuje njihov polni potencial, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Podatki kažejo, da je v državah v razvoju manj kot 15 odstotkov lastnikov kmetijskih zemljišč žensk, kar jim posledično manjša dohodkovno varnost in moč odločanja v gospodinjstvih in skupnostih ter niža možnosti dostopa do kredita za ustanovitev podjetja ali izboljšanje kmetijske produktivnosti.

V Sloveniji delež žensk, ki so kot nosilke in družinski član udeležene pri delu na kmetijskih gospodarstvih, znaša 46 odstotkov. To je višje od povprečja EU, ki je postavljeno pri 42 odstotkih. Medtem je v Sloveniji nosilk kmetijskega gospodarstva po podatkih iz leta 2019 29 odstotkov.

"Na ministrstvu z različnimi politikami ustvarjamo pogoje za zagotavljanje enakih socialnih in finančnih izhodišč tako za ženske kot moške, saj želimo, da se demografski trendi ustalijo in da se posledično okrepi vloga žensk na podeželju," so poudarili na ministrstvu.

Ker je delež žensk, ki vodijo kmetijsko gospodarstvo, nižji od deleža žensk v drugih panogah, so se na ministrstvu odločili z dodatnimi točkami v okviru meril za izbor vlog spodbuditi mlade kmetice, ki kandidirajo za podporo za vzpostavitev gospodarstev.

Vključevanje žensk zagotavlja tudi strateški načrt skupne kmetijske politike 2023-2027, kjer jih bodo v okviru ukrepa LEADER spodbujali k vključevanju v pripravo novih strategij lokalnega razvoja. Delovna mesta na podeželju se bodo obravnavala tudi prek spodbujanja zaposlovanja in ohranjanja delovnih mest na podeželju s podporo za ustanavljanje kmetijskih gospodarstev mladih kmetov ter za naložbe v vzpostavitev in razvoj nekmetijskih dejavnosti, so navedli.

Ministrstvo je marca 2019 ustanovilo svet za ženske na podeželju kot posvetovalno telo ministrice. Ta spremlja položaj žensk na podeželju, daje predloge za izboljšanje njihovega položaja in strokovna mnenja k ukrepom kmetijske in drugih politik, prispeva k ozaveščanju o posebnem položaju žensk na podeželju ter spodbuja organizirano delovanje in medgeneracijsko sodelovanje žensk na podeželju, so spomnili.

Zamisel o mednarodnem dnevu žensk na podeželju je nastala na svetovni konferenci o ženskah na Kitajskem leta 1995. Predlagali so 15. oktober, dan pred svetovnim dnevom hrane, poroča STA.

* Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.10.2023 ob 12:24 gost

      Mednarodni dan žensk ni danes ampak sega v zgodovino človeštva. Kajti vedno je bila zenska tista glavna za vse on vedno vleče vse niti. Samo zdaj to prihaja na površje in ospredje.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.10.2023 ob 19:01 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐫𝐞𝐞𝐫𝐬𝟏𝟐.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.10.2023 ob 12:34 ......... gost

      Kaj Vlasta Nusdorfer ni ženska, da se o njenem predavanju ne bi razpisali in pomurec to ne dovoli. Borka za človekove pravice je le fraza, bila je varuhijna človekovih pravic, zakaj ni ukrepala, ko so se državljani pritoževali na kršenje teh pravic??????????????????

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.10.2023 ob 13:48 Pablo E. Deakins gost

      My last month paycheck was for 11000 dollars… All i did was simple online work from comfort at home for 3-4 hours/day that I got from this agency I discovered over the internet and they paid me for it 95 bucks every hour…...> www.work.profitguru7.com

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.10.2023 ob 21:55 Zlatko gost

      Ge san moderen kmet pa man sabino b. na inly fanse...

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.10.2023 ob 21:56 gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.