https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Slovenija uvaja mejni nadzor s Hrvaško in Madžarsko

19.10.2023 ob 14:25  

Vlada je danes sprejela odlok o uvedbi začasnega ponovnega nadzora na mejah s Hrvaško in Madžarsko. Nadzor bo Slovenija uvedla v soboto, so povedali na novinarski konferenci po seji vlade.

Na notranjih mejah Slovenije s Hrvaško in Madžarsko se v soboto, 21. oktobra 2023, uvede začasni ponovni nadzor, ki traja do 30. oktobra 2023. 

V skladu z 28. členom schengenskega zakonika se lahko ponovno uvede nadzor na notranji meji v primerih, ki zahtevajo takojšnje ukrepanje, za določeno obdobje do deset dni. Ob tem mora država uradno obvestiti ostale države članice in Komisijo ter navesti razloge, ki upravičujejo uporabo postopka. Trajanje začasnega ponovnega nadzora se lahko v skladu s schengenskim zakonikom podaljša. Schengenski zakonik določa, da lahko država članica ob pojavu resne grožnje svojemu javnemu redu ali notranji varnosti ponovno uvede nadzor na vseh ali na določenih delih svoje notranje meje. 

Ponovna uvedba nadzora na notranjih mejah mora biti uporabljena v izjemnih primerih in mora spoštovati načeli sorazmernosti in nujnosti.

Pristojni nacionalni organi Republike Slovenije ugotavljajo vse večjo razsežnost organizirane kriminalitete na Zahodnem Balkanu, kar ne nazadnje potrjujejo tako podatki, ki jih prejemamo iz držav te regije, kot tudi poročila agencij Evropske unije. Organizirane kriminalne združbe postajajo povezane in prepletene, saj jih združujejo isti ali podobni cilji, kar pomeni, da se njihovi pripadniki pogosto povezujejo in si medsebojno pomagajo pri izvrševanju svojih sicer različnih kriminalnih aktivnosti.

Zadnji dogodki potrjujejo, da se pripadniki različnih terorističnih in ekstremističnih gibanj ter skupin umikajo z območij oboroženih spopadov, da bi se izognili morebitnim posledicam za svoja dejanja ali celo z namero, da bi v nadaljevanju ogrozili našo varnost in stabilnost. Ob tem obstaja tveganje, da bi se te osebe, tudi s pomočjo storitev tihotapskih mrež, infiltrirale v mešane migracijske tokove in skušale na nedovoljen način vstopiti tudi v Republiko Slovenijo, kjer so letos do 15. oktobra zabeležili že 48.076 nedovoljenih prehodov notranje meje.

Slovenski varnostni organi sicer pozorno spremljajo morebitna tveganja in varnostne razmere v državi in v širši regiji, kot tudi dejavnike, ki bi lahko vplivali na radikalizacijo posameznikov in širjenje nasilnega ekstremizma. Na povečano teroristično grožnjo za ta del Evropske unije kaže tudi nedavna odločitev sosednje Italije o začasni ponovni uvedbi nadzora na notranji meji s Slovenijo. Zato so potrebni takojšnji ukrepi za zagotovitev javnega reda in varnosti naših državljanov, kot tudi državljanov Evropske unije, so sporočili iz Ministrstva za notranje zadeve. 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.10.2023 ob 15:12 Svinjarija - Schweinerei gost

      https://www.bild.de/politik/ausland/politik-ausland/visa-skandal-in-polen-schockt-eu-von-der-leyen-soll-schweinerei-aufklaeren https://www.bild.de/politik/ausland/politik/11-fragen-zum-visa-skandal-eu-stellt-polen-knallhart-ultimatum

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.10.2023 ob 17:10 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐫𝐞𝐞𝐫𝐬𝟏𝟐.𝐜𝐨𝐦

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.10.2023 ob 15:56 gost

      To nebo rešilo nič. Kajti Hrvati še gen razumejo po svoje. To se pravi pripeljati čimveč migrantov do slovenske meje ali pa čez mejo. Zato vsse kombije tovornjake trakture vlake keri vozijo migrante na slovensko mejo dva slovenska policaja ali carinik ne bosta morala ustaviti.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.10.2023 ob 20:41 111 gost

        Če bo šlo tako naprej bosta Avstrija in Italija uvedli strog nadzor na slovenski meji.Pa bomo zopet del balkana.EU razpada.

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.10.2023 ob 16:07 gost

      Evropa ne bo varna, dokler vsega radilkalnega slama ne vrne tja, od koder je prišel. Zaradi arogance Golobove vlade pa Slovenija postaja migrantski žep.

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.10.2023 ob 16:29 gost

      Napovedano varovanje meje je navaden nateg. Pomeni, da bodo policisti na (prejšnjih) mejnih prehodih zahtevali dokumente, ilegalci pa se bodo nekaj metrov ali kilometrov od prehoda smejoč se vdirali v Slovenijo, poiskali (Google Maps) prvo policijsko postajo in od (istih)policistov zahtevali azil. Farsa ali norčevanje? Slovenci pa bodo ob prihodu iz HR ali Madžarske ubogljivo ustavljali in kazali dokumente. Brez njih se lahko za vstop v domovino obrišejo pod nosom. TW

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      19.10.2023 ob 16:30 Pista gost

      Vse ki pridejo na nezakonit nacin takoj vrniti nazaj od kod so prisli

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      19.10.2023 ob 18:15 gost

      V obdobju vstopa Hrvaške v šengensko območje so hrvaški obmejni organi,na meji z BiH vglavnem ustvarjali velike zastoje na mejah,delavce zaposlene v državah EU šikanirali in kaznovali za pol kilograma češplj ali grozdja.Istočasno je njihova meja za migrante bila zelo luknjasta in zelo prehodna.Migranti so bili opazni ob raznih cestah,celo avtocestah in Hrvati so bili najsrečnejši če so jim videli hrbet proti meji s Slovenijo.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.10.2023 ob 3:39 Zapreti moramo maje gost

        - carinsko policiju - vojno policiju - karabinjere - narodno gardo na vse majne prehode in vse maje

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      19.10.2023 ob 19:57 gost

      Vsi keri so poklicani za kak teroristični napad z strani islamistov so že v Slovenijo prišli za časa Janševe vlade. Kajti takrat je bila Slovenija zaprta za Slovence. Za islamiste pa na široko odprta. In se že veselo islamiste urijoo za morebitne kake napade od leta 2021.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.10.2023 ob 0:15 gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      20.10.2023 ob 10:11 smrkci gost

      Bolano in to res bolano Tukaj več ne ve kdo pije in kdo plača,lepo prosim naj nekdo prevzame to prelepo državo Slovenijo mislim po naravi ker drugo je večji virus kot covid itak je ta kovit izmišljen,ker ni pametnega v Sloveniji,ki bi znal voditi slovenijo.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      20.10.2023 ob 10:11 Pista gost

      končno se je Slovenija enkrat spametovala,mislim da ni cilj terorizem ampak prisila ker Italija uvaja kontrolo na meji predvsem zaradi migrantov in potem Slovenija postane zadnjo mesto za migrante,če pogledamo Hrvaško,njen cilj je bil ,da samo pride v šengen ,da bodo migranti čimprej zapustili njeno ozemlje,zdaj ko vidimo ,da se migranti veselo vozijo z avtobusi in vlaki iz Hrvaške v Slovenijo in jih pri sosedih nihče sploh ne kontrolira nam je Hrvaška zopet dala vedet,da Slovinija za njo ne velja popolnoma nič,tako so nas izigrali pri raspadu bivše države glede premoženja,glede LJ banke,glede jederskih odpatkov,glede določitve meje med državama ,Slovenci pasmo jih na ta račun podpirali ,d so lahko prišli v Evropsko unijo ,v šengen pa lahko samo vsopiš ,če imaš urejene meje in to sosedi dobro znajo,podprli smo jih tudi pri uvedbi evra,če naredimo zaključek nas Hrvati od samega raspada Jugoslavije sploh ne upoštevajo,klub temu pa SLovenci veselo nosijo denar sosedom ,če smo v medijih zaslidili ,več kot miljon naših pri sosedih

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      20.10.2023 ob 10:33 gost

      Madžari učinkovito varujejo svojo zeleno mejo in ne gnjavijo svojih državljanov in tujih poštenih ljudi na cestah in mejnih prehodih. Šest dni že na Madžarskem nisem videl enega podobnega migrantu niti nobenega pouličnega težaka, ki jih vidite v LJ.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      21.10.2023 ob 18:18 Felix gost

      Vse lepo in prav,samo ka migranti ne grejo cez mejne prehode tem vec po gozdovih in ne vem kje se vse skrivajo.Cist v redu ka bojo kontrolirali samo ti bodo sli cez zeleno mejo,tam jih treba paziti

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.