https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Slovenski nepremičninski trg še vedno v trendu upadanja

21.10.2023 ob 6:00  

V letošnjem prvem polletju se je na slovenskem nepremičninskem trgu nadaljeval trend upadanja kupoprodaj nepremičnin, skokovita rast cen nepremičnin, ki smo ji bili priča predvsem v prvi polovici leta 2022, pa se je povsem umirila.



V prvi polovici leta 2023 v primerjavi z drugo polovico leta 2021, ko je po epidemiji število transakcij s stanovanjskimi nepremičninami doseglo vrh, je bilo število transakcij s stanovanji v večstanovanjskih stavbah in stanovanjskimi hišami manjše že za okoli 25 odstotkov, število kupoprodaj zemljišč za gradnjo stanovanjskih in poslovnih stavb pa za okoli 30 odstotkov.

Število oziroma vrednost sklenjenih kupoprodajnih pogodb z nepremičninami sta se v prvem polletju 2023 zmanjšala že četrto polletje zapored, in sicer v primerjavi z drugim polletjem 2022 za tri do pet odstotkov.

Kljub občutnemu zmanjšanju števila transakcij s stanovanjskimi nepremičninami in zemljišči za njihovo gradnjo upad števila transakcij na ravni države še ni tako drastičen, da bi že lahko govorili o novi krizi slovenskega nepremičninskega trga. Očitno pa je zmanjšanje plačilno sposobnega povpraševanja, ki so ga načele visoke cene in obresti, in posledično manjše število transakcij že vplivalo na rast cen nepremičnin.

Potem, ko so v prvi polovici leta 2022 cene stanovanjskih nepremičnin in zemljišč za njihovo gradnjo na polletni ravni rekordno zrasle, saj so cene stanovanj na ravni države zrasle za 12 odstotkov, cene hiš za 8 odstotkov, cene zemljišč za gradnjo stanovanjskih stavb pa za 17 odstotkov, se je rast cen pričela umirjati. V drugi polovici leta 2022 so cene stanovanj, hiš in zemljišč za njihovo gradnjo zrasle »le« še za okoli 5 odstotkov. V prvi polovici letošnjega leta so nato cene stanovanj in zemljišč za gradnjo stanovanjskih stavb praktično stagnirale, medtem ko so cene hiš še zmerno zrasle, in sicer za okoli 4 odstotke.

O obratu cen na slovenskem nepremičninskem trgu sicer še ne moremo govoriti, bi pa morda do njega lahko prišlo že letos oziroma v naslednjem letu. Nenadnega velikega padca cen nepremičnin tudi po obratu ne gre pričakovati, bo pa zanimivo videti koliko časa bodo nato cene padale in za koliko bodo na koncu padle cene stanovanjskih nepremičnin je Geodetska uprave Republike Slovenije zapisala v Poročilu o slovenskem nepremičninskem trgu za prvo polletje 2023.

* Fotografije so simbolične: Arhiv pomurec.com.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.10.2023 ob 7:04 gost

      O nepremičninah si lahko samo oligarhi tajkuni politiki vseh barv sodniki zdravniki direkturji Itd govorijo. Kajti ubogi slovenski narod mora razmišljati samo o položnicah in o hrani če kaj ostane od položnic.

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.10.2023 ob 8:02 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Zaslužiti je treba,zaslužiti,delati, ne kot ti ,mrcina socialna.

        2 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.10.2023 ob 18:08 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐫𝐞𝐞𝐫𝐬𝟏𝟐.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.10.2023 ob 19:41 gost gost

        Slovenski nepremičninski trg še vedno v trendu upadanja ? Kakšno upadanje, ko pa imamo gospodarskoc rast !

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.10.2023 ob 20:23 kilonja gost

        vsaki drugi dela dve službi, eni še med svojo službo hodijo fušat, videl na svoje oči, danes smo se malo vozili po SLoveniji, polne gostilne, popoldan, zvečer pa še bolj. Pošten delavec nima veliko, nepošteni pa hodijo v svoje službe se švercat potem pa delat na fuš in tega je ogromno danes, pa utaje davkov, pa izigravanje sistema itd...globalno gledano ne glede na draginjo, folk ima ogromno denarja..konec koncev se zida , pozidava nenormalno .

        2 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.10.2023 ob 7:08 gost

      So ljudje poročeni keri z snemanjem pornografije zaslužijo več kot vsa ta zgoraj navedena mafija. Pa zidajo hiše vredne miljončke. In to ne v holivodo ampak v prekmurski ravnici.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.10.2023 ob 7:53 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      In ti si primitivec nešolani....tudi to je resnica......

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.10.2023 ob 12:20 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Svobodni,jaz sem kar inteligenca,nisem Gorički nad Soboto,sem Dolinski.....celo Vogrin.....

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      21.10.2023 ob 14:50 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Safa,koga pa mijsliš?A si "softičen"?Povej,direkt.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.