https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Dan, ko se spominjamo tistih, ki jih ni več z nami

01.11.2023 ob 6:05  

Na današnji dan spomina na mrtve se bodo številni tradicionalno odpravili na grobove bližnjih, nanje položili cvetje in prižgali sveče ter se poklonili njihovemu spominu. 

 

1. november, dan spomina na mrtve, je državni praznik in dela prost dan. Značilno za ta dan je obiskovanje grobov bližnjih, polaganje cvetja in prižiganje sveč v spomin na pokojne. Praznik, ki je bil dela prost dan že v Socialistični republiki Sloveniji, ko smo ga imenovali dan mrtvih, je v samostojni Sloveniji ohranil podobno vlogo in način obeleževanja kot v družbenopolitičnem sistemu pred letom 1991. 

Dan spomina na mrtve temelji na cerkvenem prazniku vseh svetih, s katerim Cerkev opozarja, da so poleg javno razglašenih svetnikov svetništvo skozi čas dosegli tudi drugi neimenovani ljudje. Dan pozneje, 2. novembra, na dan vernih duš, pa se spominja vseh vernih rajnih.

Zaradi večjega obiska pokopališč bodo danes marsikje veljali posebni prometni režimi. Pričakovati je gnečo in prometne zastoje, zato se na pot odpraviti pravočasno. Hkrati policisti, redarji in upravljavci pokopališč pozivajo k skrbi za varnost imetja. Svetujejo, da se v vozilih ne pušča vrednih predmetov na vidnih mestih. 

V številnih krajih, tudi v Murski Soboti, znova potekala tradicionalna akcija Manj svečk za manj grobov v organizaciji fundacije Svečka. Z akcijo želijo v dobrodelne namene preusmeriti sredstva, ki bi jih ljudje sicer porabili za nakup sveč. Zbrana sredstva bodo namenili za plačilo nevrofizioterapevtskih obravnav za otroke s posebnimi potrebami.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.11.2023 ob 7:22 gost

      Danes je tisti dan v letu ko se pokažejo nove bunde novi plašči koliko sveč lahko eni prižgejo kako veliko drago ikebano kupijo. Nimajo pa pojma zakaj morajo napokopališče. Samo da se pokažejo kako so situirani in kako so skladna družina.

      23 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.11.2023 ob 15:02 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐫𝐞𝐞𝐫𝐬𝟏𝟐.𝐜𝐨𝐦

        0 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.11.2023 ob 10:21 Markojca gost

      Jas se spomnim svojcev vsak dan!

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.11.2023 ob 10:48 gost

      Po tvojih izjavah sodeč, se dostikrat neprimerno spominjaš svojcev😤

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.11.2023 ob 12:30 Ruskinju u zatvor gost

      youtu.be/mk_ZB4Sby7s youtu.be/sptmBpkcH4I youtu.be/crBeWhEtQW8 24urcom/novice/slovenija/v-spomin-na-mrtve-mnozicni-obiski-pokopalisc-in-polaganje-vencev Ma crvenisti crvene armije radili su massengrab

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.