https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Soboška bolnišnica pripravila simpozij o kronični rani

23.10.2023 ob 14:25  

V Radencih, v hotelu Radin, je v petek, 20. oktobra 2023, potekal tradicionalni 13. pomurski in 9. mednarodni simpozij o kronični rani, ki ga pripravlja Splošna bolnišnica Murska Sobota, v sodelovanju s Strokovnim društvom medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Pomurja.

Simpozij se je začel s kulturnim programom učencev drugega in tretjega razreda OŠ Beltinci, ki so z mentorico Jelko Breznik predstavili kulturno dediščino in ter igro in običaje vaških otrok lokalnega okolja v preteklosti ter navdušili slušatelje simpozija. Spremljala jih je Prekmurska godba Glasbene šole Beltinci pod vodstvom Mateja Zavec.

Po pozdravnem nagovoru pomočnika direktorja za področje zdravstvene nege Darka Horvat, predsednice društva medicinskih sester Dragice Jošar in je bil prvi sklop namenjen oskrbi opeklinskih ran, kar so nazorno predstavili domači in tuji strokovnjaki.

Prim. doc. dr. Dubravko Huljev iz Zagreba je predstavil vrste opeklin glede na njihov obseg, odlično pa je predstavila prakso na tem področju specializanta plastične kirurgije Doroteja Gašpar. Uporabo hiperbarične oksigenacije so predstavile kolegice Danijela Pećanac in Danijela Jakovljević iz Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“, Centar za hiperbaričnu medicinu i tretman hroničnih rana, Banja Luka.

V drugem sklopu je bila predstavljena terapija z VAC. Predstavili so jo domači strokovnjaki: kirurg Luka Vodišek, kolegice Simona Sečko Viktorija Pucko, Jasmina Živič, Brigita Kovačec, Nataša Kreft, In tudi kolegice iz Banja Luke.

V zadnjem sklopu pa so naši gostje iz Hrvaške, iz Obće županijske bolnišnice Požega Sabina Cviljević, dr. med., Kristijan Matković, dr. med., dr. sc. Božica Lovrić, mag. med. techn., Tihomir Jovanović, mag. med. techn., Marin Mamić, mag. med. techn., Brankica Andromako - Matković, dr. med., dr. sc. Ivan Vukoja, dr. med., predstavili svoje izkušnje z ranami in mikroorganizmi izoliranimi iz ran.

Sklop sta v celoto zaokrožili še predavanji Vodje bolnišnične prehrane Renate Pleh, univ. dipl. inž. teh. iz SBMS, s prispevkom Pomenom prehrane pri celjenju opeklinskih ran in vodje zdravstvene nege v Domu Janka Škraban Suzane Divjak, ki je predstavila izzive na področju oskrbe ran v socialno varstvenih ustanovah.

Velja izpostaviti še zanimiv prispevek z naslovom Duhovne rane, avtoric prof. dr. sc. Suzane Vuletić, prof. dr. sc. Štefice Mikšić, dr. sc. Brankica Juranić in Metke Lipič Baligač, mag. zdr. nege, ki je rane prikazal z drugega zornega kota. Dolgotrajna kronična bolečina lahko dramatično, diagonalno močno vpliva na psihično in duhovno stisko bolnika, njegovih svojcev in tudi zdravstvenih delavcev.

Simpozij je bil spet velik strokovni dogodek, ki se ga je udeležilo okoli 150 slušateljev iz celotnega slovenskega prostora. Udeleženci so si poleg zanimivih predavanj izmenjali tudi izkušnje in se z veseljem srečali v lepem jesenskem ambientu zdravilišča Radenci.

Vir in foto: SMBS

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.10.2023 ob 17:34 gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐫𝐞𝐞𝐫𝐬𝟏𝟐.𝐜𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.