https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Ljutomerski Socialni demokrati zaradi porušitve dvorca Železne Dveri pozivajo k sklicu izredne seje

25.10.2023 ob 10:45  

Občinski odbor SD Ljutomer je na Občino Ljutomer naslovil "Poziv k sklicu posveta oz. sklicu izredne seje OS Občine Ljutomer", zaradi samo-sesutja dela dvorca Železne Dveri.

Dvorec Železne Dveri, spomenik lokalnega pomena, se je nedavno delno zrušil. »Stanje na zevajočih, propadajočih delih z opozorilno ograjo obdanega dvorca je bilo zadnja leta namreč katastrofalno, lastniki so bili tiho, Občina Ljutomer pa se je kljub dejstvu, da dvorec Železne dveri zanjo predstavlja spomenik lokalnega pomena, svoje odgovornosti otresala z razlagami, da lastnik ne odgovarja,« so med drugim zapisali v pozivu. 

Objavljamo celoten poziv občinskega odbora SD Ljutomer k sklicu posveta oz. izredne seje OS Občine Ljutomer:

"Zadeva: POZIV K SKLICU POSVETA oz. IZREDNE SEJE OS OBČINE LJUTOMER

Ko nas je ljutomerske socialne demokrate dosegla novica o delnem samo-sesutju dvorca, po katerem nosi ime krajevna skupnost z največ kilometri občinskih cest v naši skupnosti (KS Železne Dveri obsega naselja Cuber, Gresovščak, Ilovci, Jeruzalem, Plešivica, Radomerje, Radomerščak, Slamnjak, Železne Dveri), nas vest sicer ni pretirano presenetila.

Stanje na zevajočih, propadajočih delih z opozorilno ograjo obdanega dvorca je bilo zadnja leta namreč katastrofalno, lastniki so bili tiho, Občina Ljutomer pa se je kljub dejstvu, da dvorec Železne dveri zanjo predstavlja spomenik lokalnega pomena, svoje odgovornosti otresala z razlagami, da lastnik ne odgovarja.

»Občina Ljutomer je dne 7. 6. 2019 že naslovila na lastnika vprašanje glede sanacije objekta oziroma njegovega namena, prav tako smo sedaj ponovno na lastnika naslovili vprašanja. Odgovora še nismo prejeli,« so iz Občine Ljutomer odgovorili portalu Prlekija on Net avgusta pred štirimi leti in vse odtlej sta bila žal zgolj dež in veter tista, ki sta se redno, vztrajno in vneto zaganjala v baročno stavbo iz druge polovice 15. stoletja, v kateri naj bi nekoč prebival celo Hitlerjev Hermann Göring.

Strokovnjaki iz mariborskega Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije ugotavljajo, da se je statično stanje objekta usodno poslabšalo zaradi slabega vzdrževanja lastnika, ta pa odgovarja, da sanacija ni bila mogoča zaradi dotrajanosti oz. nestabilnosti stavbe.

V prihodnje naj bi na ruševinah dvorca splavili projekt, ki se bo »sukal okrog vinskega turizma« ( Razkritje: Dvorec bi lahko rešili, če bi ga primerno vzdrževali | Mariborinfo.com ), kaj več pa iz Dveri-Pax (še) niso obelodanili.

Glede na to, da je bil dvorec Železne Dveri leta 1996 vpisan v register kulturne dediščine Republike Slovenije, prav tako pa predstavlja spomenik lokalnega pomena v Občini Ljutomer, želimo vodstvo občine zbuditi oz. vzpodbuditi, naj nemudoma skliče bodisi posvet (o prihodnosti spomenika lokalnega pomena) bodisi izredno sejo Občinskega sveta Občine Ljutomer, na kateri se bo temeljito pogovorilo o nastali situaciji.

Z neodgovornim tiščanjem glave v pesek ne bo prišlo do »lotmerškega preboja«, čigar sliko najbrž še najlepše riše prav stanje, v katerem je trenutno Dvorec Železne Dveri."

Foto: SD Ljutomer, arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.10.2023 ob 13:37 gost

      Za te železne dveri se je prejšnja vlada držala kak pijan polota. Kajti za časa kovida so tam imeli fešte.

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.10.2023 ob 14:54 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐫𝐞𝐞𝐫𝐬𝟏𝟐.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.10.2023 ob 13:39 gost

      Še več zabav je prejšnja vlada za časa kovida Janeza Janše imela v Rakičani pri gradi. Tam se je družila vsa desna bulozna drhal ko so bili ostali Slovenci nezakonito zaprti.

      5 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.10.2023 ob 17:13 gost

      Ljutomerski socialni demokrati so ponosni nasledniki tistih, ki so dvorec nacionalizirali, ga uporabljali, nikakor pa primerno vzdrževali. Slabo vzdrževan je z denacionalizacijo bil vrnjen lastniku, ki pa si z dvorcem ni več vedel in mogel pomagati. Dejstvo je, da naša država slabo skrbi za kulturne spomenike, rajši financira razne fanatične nevladnike od Jenula, Nike Kovač do Mukija, gasilci pa bodo pred novim letom spet trkali na vrata davkoplačevalcev in jim ponujali koledarje za srečno novo leto. Za spomenik v obliki mehkega Ć v LJ je bil dener za Železne Dveri pa ne.

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.10.2023 ob 18:54 gost

      17.13,,,,,kaj si hotel povedati debil heroja januša. Kajti hlapci SDS nikoli ne vejo kaj hočejo povedati če njim tviteri maršal prej ne sestavi besed.

      1 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.10.2023 ob 9:46 gost

        Njega vsaj jezik ne prehiteva kot SSlobodo, ponosne prisklednike in titoistićko društvo. 😅😂🤣

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      26.10.2023 ob 9:40 Prlek gost

      Zupanji pa se svecko j.... za vse po vrsti, glavno da ona lepe verze na FB daje. Pa se vrag babji ne spoka ze nekan

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      26.10.2023 ob 11:05 Tone gost

      Zupanji Ljutomera ni bilo nikoli mar za kulturo, ne kulturno dediščino , samo ji je mar, kjer ima korist, kar je vidno

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      26.10.2023 ob 11:39 Mateja gost

      Tone , ne govori tako, ko bo Persolja odprl novo razstavo, bo prva tam.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.