https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V spomin na mrtve tradicionalni obiski grobov, polaganje cvetja in prižiganje sveč

01.11.2023 ob 18:05  

Na današnji dan spomina na mrtve, ki je državni praznik in dela prost dan, so številni tradicionalno obiskali grobove umrlih svojcev in prijateljev ter v njihov spomin položili vence in prižgali sveče. 

Prometni režim na območju nekaterih pokopališč so spremenili že v dneh pred praznikom. V nekaterih mestnih so z namenom, da bi bilo okoli pokopališč čim manj gneče zaradi avtomobilov, omogočili brezplačen prevoz do pokopališč. Prav tako so v nekaterih mestih uredili brezplačno parkiranje.

Praznik spominjanja na mrtve, ki je bil dela prost dan že v Socialistični republiki Sloveniji, ko smo ga imenovali dan mrtvih, je v samostojni Sloveniji ohranil podobno vlogo in način obeleževanja kot v družbenopolitičnem sistemu pred letom 1991.

Dan spomina na mrtve temelji na cerkvenem prazniku vseh svetih, s katerim Cerkev opozarja, da so poleg javno razglašenih svetnikov svetništvo skozi čas dosegli tudi drugi ljudje, ki pa so ostali neimenovani. Dan pozneje, 2. novembra, na dan vernih duš, pa se spominja vseh vernih rajnih. Vzhodna Cerkev je imela praznik vseh svetih že v 4. stoletju, prek Galije pa se je v 9. stoletju razširil v zahodno Cerkev.

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.11.2023 ob 9:07 resnica gost

      Dan mrtvih je mimo , kaj imate vi morda probleme , ker ni tem ! Ja pot pod noge , za določene stvar se je potrebno potruditi , če želiš rezultat pomurec com .

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.11.2023 ob 19:37 gost gost

        Čez potok Ledava bo zgrajen nov most za kolesarje in pešce, da bo lažji prehod za . . . . . ?

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.11.2023 ob 22:02 Napake zgodovine gost

        https://n1info.hr/svijet/a507504-Masovna-silovanja-Njemica-po-zavrsetku-Drugog-svjetskog-rata-jos-su-tabu-tema historija.info/masovna-silovanja-u-srbiji-od-strane-pripadnika-crvene-armije/ vojnapovijest.vecernji.hr/vojna-povijest/poslijeratni-razvoj-crvene-armije

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.11.2023 ob 20:12 sobočanec gost

      Masovna-silovanja-Njemica-po-zavrsetku-Drugog-svjetskog-rata-jos-su-tabu-tema historija. Rusi niso krivi, če so nemci leta 1941 zamudili na parado v Moskvi ?!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.