https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: »Raziskovanje romskega jezika z vidika romologije«

Pokrajinska in študijska knjižnica, 02.11.2023 ob 15:05  

Ob Svetovnem dnevu romskega jezika so danes v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota pripravili seminar z naslovom "Raziskovanje romskega jezika z vidika romologije."

V spomin na 5. november 2008, ko so prvič predstavili romsko-hrvaški in hrvaško-romski slovar, se obeležuje svetovni dan romskega jezika. Tema seminarja pa se je tokrat nanašala na romski jezik in njegovo raziskovanje z vidika romologije. Projekt pa se izvaja s pomočjo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije in Sveta romske skupnosti Republike Slovenije.

Zbrane sta v uvodu pozdravili Taja Škerlak in Monika Sandreli iz Zveze Romov Slovenije. V uvodu sta spregovorili tako v romskem kot v slovenskem jeziku o ohranjanju romske identitete.  Pri tem sta poudarili, da ima romski jezik pri tem izjemen pomen, zato mu je treba nameniti posebno pozornost in ga je treba ohranjati in znati negovati. Otroci in mladi skoraj romskega jezika ne poznajo, zato je pomembno, da se o njegovi rabi in pomenu ozavešča. Ob tem pa je na romski jezik treba gledati kot prednost in ne kot oviro.

Spregovorili sta tudi o nastanku književnosti Romov na Slovenskem, ki se je začela pod okriljem Romani Union – Zveze Romov, ki je bila ustanovljena leta 1991 v Murski Soboti. Leta 1994 pa je mag. Jožek Horvat Muc skupaj z Jožetom Livijenom izdal prvi literarni zbornik Lunin prstan. Šlo je za zbirko pesmi, ki je bila izdana dvojezično, saj sta jo hotela približati tudi slovenskim bralcem. Od ostalih romskih literatov na slovenskih tleh pa so na seminarju nato omenili še naslednje: Romeo Horvata- Popo, Slobodana Nezirovića, ki je med drugim pripravil izdajo romskih pravljic, Stanka Baranja - Muri, Imra Traja Brizani, ki je pripravil več knjig pesmi za otroke, Jelenko Kovačič, Mladenko Šarkezi, Marino in Madalina Brezarja, Bogdana Mikliča, Rajka Šajnoviča, Samanto Baranja in Jasmino Ahmetaj ter druge.

Predstavnik Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota Janez Horvat pove, da so hvaležni Zvezi Romov za podarjene knjižne izdaje, s katerimi dopolnjujejo njihov romski oddelek, ki je kot prvi v slovenskem prostoru zaživel v eni od splošnih knjižnic.

Predsednik Zveze Romov Slovenije in romolog mag. Jožek Horvat Muc pa je povedal, da je romski jezik zelo raznolik, saj v skoraj vsakem romskem naselju Romi govorijo nekoliko drugače. Še posebej pa Romi v Sloveniji izpostavljajo razliko med Romi, živečimi v Prekmurju, kjer je opaziti močan vpliv madžarščine, in tistimi, ki živijo na Dolenjskem. Ob tem pa je dodal, da je ta dan, tudi dan, ko obeležujejo smrt prof. dr Rajko Djurića, ki je v svetovnem merilu na področju romologije naredil največ. 

Pri raziskovanju romskega jezika pa poudari, da so Romi etnična skupina, ki živi predvsem v evropskih državah in deloma izven Evrope. Izhajali naj bi iz Indije, verjetno iz severozahodnih indijskih držav. Nato je podal vse pomembne dogodke, ki so zaznamovali romski jezik. Vse od 8. aprila leta 1971, ko je bil v Londonu prvi svetovni kongres Romov in v spomin na ta dogodek je bil ta datum, izbran kot njihov svetovni dan. Pri tem je dodal, da so na tem kongresu, prvič spregovorili tudi o holokavstu nad Romi. Do Yul Brynnerja, ki je bil romskega rodu. Igralec, kateri je upodobil kralja Mongkuta v muzikalu Kralj in jaz in prejel oskarja za najboljšega igralca za filmsko priredbo. Brynner naj bi celo nagovoril zbrane na podelitvi oskarja v romščini.  Ter do knjige Standardizacija romskega jezika, ki jo je napisal skupaj s profesorjem Rajkom Đurićem, kot dodatek k romskemu jeziku.

Seminarja se je udeležila tudi predstavnica Urada za narodnosti Republike Slovenije Mihaela Brezar. Nina Brasseur pa je seminar obogatila s pevskim nastopom.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.