https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Svetovne cene hrane so se oktobra znižale

03.11.2023 ob 13:05  

Svetovne cene hrane so se oktobra na mesečni ravni znižale, ugotavlja Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO). Vrednost indeksa košarice osnovnih prehrambenih izdelkov je znašala 120,6 točke, mesec prej pa 121,5 točke. Se je pa oktobra po devetih mesecih padanja zvišal indeks cen mleka in mlečnih izdelkov.

Na letni ravni je bila vrednost indeksa košarice osnovnih prehrambenih izdelkov nižja za 10,9 odstotka, je danes objavil FAO.

Indeks cen mleka in mlečnih izdelkov se je s 111,3 točke v mesečni primerjavi zvišal za 2,2 odstotka. Svetovne cene mleka v prahu so se zvišale predvsem zaradi večjega povpraševanja in negotovosti glede vpliva vremenskega pojava El Nino na proizvodnjo v Oceaniji.

Drugi kazalniki so se znižali. Kazalnik cen žit je bil oktobra na mesečni ravni za odstotek nižji in je znašal 125 točk. Svetovne cene riža so se znižale za dva odstotka, in sicer zaradi pasivnega svetovnega uvoznega povpraševanja, medtem ko so se cene pšenice zaradi velikih ameriških zalog in močne konkurence med izvozniki znižale za 1,9 odstotka. Večji padec so preprečile višje cene koruze zaradi manjših zalog v Argentini.

Kazalnik cen rastlinskih olj je bil glede na september nižji za 0,7 odstotka in se je ustalil pri 120 točkah. Nižje cene palmovega olja so zaradi sezonsko višje proizvodnje in umirjenega povpraševanja uravnotežile višje cene sončničnega, sojinega in repičnega olja. Sojino olje je se podražilo zaradi velikega povpraševanja v proizvodnji biodizla.

Indeks cen sladkorja se je v primerjavi s septembrom znižal za 2,2 odstotka na 159,2 točke, a vseeno ostaja 46,6 odstotka nad ravnjo iz lanskega oktobra. Kot ugotavljajo pri FAO, je vrednost indeksa padla zlasti na račun močne brazilske proizvodnje, pri čemer so skrbi zaradi slabih obetov svetovnih zalog v prihodnjem letu padec cen zamejile.

Kazalnik cen mesa se je ustavil pri 112,9 točke. V primerjavi s septembrom se je znižal za 0,6 odstotka. Padec indeksa so poganjale nižje cene prašičjega mesa, perutninsko, goveje in ovčje meso pa se je malenkost podražilo, poroča STA.

* Fotografije so simbolične (Pixabay)

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.11.2023 ob 13:51 gost

      Svetovne cene so se znižale. Ha ha ha. Mi smo pa v Sloveniji kjer trgovci cene nabijajo v nebo. Ampak to Slovencev ne moti večine. Kajti trgovski centri pokajo po šivih. Kopuje se vse kar se rabi in kaj se ne rabi. So pa vsaj koši polni hrane pa večkrat tudi z rokom uporabe.

      16 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.11.2023 ob 0:23 gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.11.2023 ob 14:32 Karel K. gost

      Slovenije je vedno narobe svet, ta slovenski narod je zares preveč čez les. Vedno dražje je vse pa kljub temu kupuje nepotrebno hrano, kot rečeno največkrat vprašljive kakovosti. Nategujejo nas s slovenskim poreklom mesa in zelenjave. Ja kdo pa mora te lažnivcem trgovcem, v povezavi zn politiki verjeti, da je to res, od kod so to meso in zelenjavo pripeljali in nalepili slovensko poreklo. Sama lopovščina, in lažnivost je v teh prevarantih. Potem pa tako sramežlnivo za nekaj mesecev povedo, da je bila ta hrana oporočne s primemi kadmija in ne vem še koga rakotvornega izvora. Seveda so trgovski centri polni, ko pa 70 odstotkov državljanov nima denarja za to, da bi odpotobval kam na oddih ali bi obiskal neko slovensko mesto, znamenitost, topice stran od svojega doma. Potem pa se vsak dan napoti v trgovski center z mislijo, da je šel na špancir na obisk in potem v tem centru nekaj tudi kupi čeprav tega ne potrebuje. Čista preprosta razlaga za to, zakaj so ti centri polni, tako je v Murski Soboti in tako je po celi Sloveniji

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.11.2023 ob 14:54 Gost 123 gost

      Recept ni OK .as lkmfalskfm lasmf laskdmfl aksdmf laskmdf laskmc lasdm lasmf laksmd laskmdc laksmd laknsd clkasda ,as la sdlamsdlkf malsdmfas lasmc laksmd lkamsdlf masl kmaslkmd sa lkfmaslkdmf

      0 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.11.2023 ob 15:35 gost

      Eh gost ob 15:7 če pa je vse res !

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.