https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Državni proračun zabeležil milijardni primanjkljaj

06.11.2023 ob 11:30  

Državni proračun je od januarja do oktobra letos zabeležil 10,5 milijarde evrov prihodkov in 11,6 milijarde evrov odhodkov, primanjkljaj pa je znašal 1,1 milijarde evrov.

Potem ko je k okrepljenim izdatkom letos najprej vplivala pomoč gospodarstvu zaradi energetske krize in draginje, se zdaj v proračunu že odražajo tudi ukrepi po nedavnih naravnih nesrečah. Rastejo tudi investicije. Rast odhodkov je bila v prvih desetih mesecih višja od rasti prihodkov. Odhodki so se glede na enako lansko obdobje zvišali za 9,8 odstotka, prihodki pa za 1,8 odstotka. Odhodki so kljub višji rasti nekoliko nižji od načrtovanih, v desetih mesecih so dosegli 71,1 odstotka načrtovanih za celotno leto, prihodki pa so z 79,7-odstotno realizacijo skoraj skladni z načrtovanimi v rebalansu.

Odhodki

Za transferje posameznikom in gospodinjstvom smo letos že namenili 1,6 milijarde evrov oziroma 3 odstotke več kot lani. Medtem ko so se zaradi nižjega števila nezaposlenih znižali transferji tej kategoriji posameznikov, so se zvišali družinski prejemki in starševska nadomestila (tudi zaradi izplačila draginjskega dodatka za otroke) ter sredstva za izvajanje Zakona o osebni asistenci, izplačali pa smo tudi energetski dodatek za najbolj ranljive in izredno denarno socialno pomoč za najbolj ranljive po nedavnih naravnih nesrečah. Rast skupnih transferjev je poleg nižjega obsega sredstev za brezposelne ublažila tudi odsotnost izplačila turističnih bonov, ki so se lani še odrazili v državnem proračunu.

Za subvencije smo v obravnavanem obdobju izplačali 724 milijonov evrov oziroma 55,4 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju. To med drugim vključuje pomoč gospodarstvu zaradi energetske krize in draginje ter sredstva za odpravo škode zaradi naravnih nesreč v gospodarstvu. Podatke o izplačilih iz državnega proračuna za pomoč po poplavah in plazovih lahko sicer spremljate na vladni spletni strani o poplavah, kjer se sproti osvežujejo.

V sklade socialnega zavarovanja je državni proračun v prvih desetih mesecih prispeval 1,4 milijarde evrov, kar je 10 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Po znesku prednjači transfer v pokojninsko blagajno, ki je dosegel 982 milijonov evrov, kar je sicer 9,7 odstotka manj kot v primerljivem lanskem obdobju, ko smo izplačali solidarnostni dodatek za upokojence. Rast skupnih transferjev je tako posledica višjega transferja v zdravstveno blagajno; državni proračun letos med drugim financira zdravstvene storitve, opravljene poleg rednega obsega dela.

Državni proračun je za investicije v prvih desetih mesecih namenil 1,3 milijarde evrov oziroma 40 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Med drugim vlagamo v železniško infrastrukturo, javne zdravstvene zavode, poplavno varnost in občinske programe za preprečevanje naravnih nesreč.

Prihodki

Glavni del proračunskih prihodkov predstavljajo davčni prihodki. Ti so v desetih mesecih dosegli 9 milijard evrov in so za 3,3 odstotka višji od primerljivih v enakem obdobju lani.

Največ so k temu prispevali prilivi od davka na dodano vrednost; dosegli so 4,2 milijarde evrov oziroma 5,8 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Na višje prilive sta v večji meri vplivali dejavnosti gradbeništva in oskrbe z električno energijo, plinom in paro ob spremljajočih inflacijskih pritiskih v večini dejavnosti.

Dohodnina je dosegla 1,4 milijarde evrov oziroma 9,8 odstotka več kot v primerljivem lanskem obdobju. Čeprav so spremembe dohodninske zakonodaje delno oklestile te prihodke, njihovo rast poganjajo visoka zaposlenost in pritiski na rast plač. Celotni prilivi iz dohodnine sicer ne ostanejo državnemu proračunu, ampak en del prejmejo občine; del, ki pripada njim, se je v obravnavanem obdobju v medletni primerjavi zvišal za 8,6 odstotka.

Tudi prihodki od trošarin so dosegli 1,4 milijarde evrov, kar je 12,8 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Ta rast je posledica višjih prihodkov od trošarin od energentov, k čemur so prispevali lanskoletni odlog plačila, letošnja plačila zapadlih obrokov in prilagajanje trošarin na pogonska goriva, in višjih trošarin na tobačne izdelke.

Prilivi od davka od dohodkov pravnih oseb so znašali 1,2 milijarde evrov in so bili za 12,4 odstotka nižji kot v enakem lanskem obdobju.

Iz Evropske unije smo prejeli 691 milijonov evrov, kar je 8,2 odstotka manj kot v primerljivem obdobju lani. Razliko predstavljajo sredstva, ki jih prejmemo iz Mehanizma za okrevanje in odpornost. Letos smo zaenkrat prejeli 50 milijonov evrov, lani pa 118 milijonov evrov, so sporočili iz Ministrstva za finance.

FOTO: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.11.2023 ob 12:11 gost

      😱 Fant od Tine je ustvaril primanjkljaj, za katerega bodo krivi drugi. 🤮

      25 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.11.2023 ob 13:32 123 gost

        Toliko je Janša porabil za svoje prijatelje, poleg tega pa je navedeno zakaj je šel denar, crkni budalo cerkveno in tu je tudi največ premoženja

        12 29 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.11.2023 ob 18:10 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐫𝐞𝐞𝐫𝐬𝟏𝟐.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.11.2023 ob 12:35 smrkci gost

      Seveda da je primanjkljaj,če pa nam kradejo kot srake,nam navadnim smrtnikom,iztrebljajo nas in nas prisiljujejo da umiramo na obroke.

      22 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.11.2023 ob 13:53 gost gost

        Jah, zdaj še znani udbovec Milan Zrinski na Murskov vali o Janši. Pa te levuhi so total zblojeni.

        21 6 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.11.2023 ob 14:27 gost

      Tole mamo !

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.11.2023 ob 14:38 gost gost

      BRIGAJTE SE ZA PENEZE GE TE JEMALI NEJ PA ZA KLIMO TRATJEK

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      06.11.2023 ob 14:50 S. gost

      Včasih smo rekli ZA KOGA , da laže tako prepričljivo , da celo sam sebi verjame . Za samopašnega prvaka vladajoče partije( GS - Golob) in aktualnega prvega ministra Vlade RS pa niti to ne velja več . Vsak njegov javni nastop pred mikrofoni in kamerami namreč le še poglablja zaskrbljujoči vtis , da je že naš prvi minister popolnoma odtrgan od aktualne družbene resničnosti ( domači in svetovni ) ter da je nemočen ujetnik lastne fantazmagorične pameti , domišljije , iluzije in neobrzdane narciosidnosti .

      25 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      06.11.2023 ob 15:21 gost

      Tam ,kjer golob sedi je spodaj vse posrano,hi,hi,hi samo ti bebo 123 tega ne dojameš,ker ti si od tam doli,iz čefurlandije jo,ho,ho.

      14 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.11.2023 ob 20:50 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Gost,Pepek,ti ne dojameš,da te je posr.......Ivan Jansha,vse zavozil,ekonomijo....razprtije pa ta malokilaš dela že prek trideset let,odkar je dobil nogo v mladinski in partijski.....za kler in desne je dober......vendar komunist ostane komunist....pomnite tovariši.Jansha je najboljše kar se je zgodilo nam v Sloveniji svobodni.Levo usmerjeni.Jansha je nadzor desnih,je kontrolor ....Ti desni bedaki tega ne dojamejo .

        2 4 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      06.11.2023 ob 17:00 gost

      Če v Sloveniji zapremo 200 občin pa državni svet bo denarja toliko v državni blagajni da ga lahko Slovenija pošlje najbolj potrebnim kjer so vojne.

      10 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      06.11.2023 ob 17:56 gost gost

      VOJNO SI SAMI SKUHAJO NAJ JO POJEJO NEJ KA BI MI DENAR TJA DAVALI TELE DOMA RABIMO CESTE NASIPE STANOVANJA DOMOVE ITD NEMAŠ MOZGA

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      06.11.2023 ob 18:35 Državljan gost

      Zakaj sploh rabimo toliko občin? Kakšna je razlika med levimi in desnimi strankami za poštenega državljana???

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      06.11.2023 ob 19:48 Karel K. gost

      Slovenijo lahko samo reši trojka iz Bruslja, da z njeno pomočjo celotno sedanjo politično elito naženemo z nepovratno vozovnico0 nekam v neznano smer. Že 32 let se oboji ukvarjajo le sami s sabo, medsebojno sodelujejo pred javnostjo pa se kregajo, da na ta način zavajajo njihovo dejansko medsebojno povezanost. Vsi so iz istega politično ideološkega kalupa, le poliitčni predznak so leta 1990 razpolovili na desnega in levega, da bi izugledalo, da so si različni. Morda celo občine niso problem, problem so plenilci, koruptneži ki so glavni vseh 32 let. V bivši državi so se naučili krasti, ko so denar tiskali v Topčiderski tiskarni in ga ni manjkalo, pa posojila so jemali pa so dobili od zahoda podarjen denar. Potem so se preselili v samostojno slovenijo in s tem lopovstom naučenim v bivšem sistemu v generacijskem nadaljevanju nadaljujejo. Problem nastane, da zdaj ni Topčiderske kovnice denarja. Mislili so, da ko bo Slovenija stopila v EU, da jim bodo od tam vozili s šleperji denar in bodo polnili državni proračun in posredno njihove žepe. To se ne dogaja, ker jih kontrolirajo. Proizvodnje ni, gospodarstvo je na dnu in je sploh nezaželjeno, da bi v državi funkcioniralo podjetje, katero noče plačati tej bandi mafijskega davka. Ni drugega izhoda, kot da se sprijaznimo, da je propadla tudi država Slovenija pod vodstvom naslendikov titoistov iz Titove Juge.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      06.11.2023 ob 20:23 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Jezuš,Károly šče miga,samu nej pametnu.Tüdi on,starec ,je kak Ivanhoe,mláti pu Sloveniji kak Kalimero Ivan.Pameten je Károly za sèbé,vse bi toužu pu svejti,ovajal bi kot grosupeljski Ivan.Károly rabi pomoč...nihče ga nima rad....slinil se je pri desnih,pa so ga šutnuli,mi ostali pa itak prostati damo veselje ob njega imenu.Tak je to.Aha....v vednost.....curek usmerjamo na polno....

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      06.11.2023 ob 20:24 gost

      Gost Karel,koga še sploh voliti v tej Sloveniji?? Zdaj bo spet zmagala stranka...in bo vse spet po starem. Pol spet nov obraz in spet isto,že 30 let.

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.11.2023 ob 21:02 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Popolnoma jasno je,Golob Robert bo pometel z Jansho.Ni več dvoletnega ustrahovanja,bednega policijskega nadvladovanja,ni več poskusov fašističnega ustrahovanja slovenskega naroda....redno smo zadihali...Če ne bi,ne bi bilo dobro.....SMRT DOMOBRANCEM,SMRT FAŠISTOM,SMRT SLOVENSKIM NACISTOM ,SMRT DESNIM SLOVENSKIM IZDAJALCEM,ŽIVEL KOMUNIZEM.

        4 11 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.11.2023 ob 21:49 Karel K. gost

        Ja nikogar v sedanji sestavi poliitčne elite. Mislim, da vam je jasno, da so se vsi ti novi obrazi kalili v Janševem in Kučanovem kalupu in so pijani in drogirani zaradi prevelikega konzuma titoistične ideologije in blaznosti. Kakorkoli naj to imenujemo ali revolucija, upor ali kako drugače in na ta način se moramo znebiti teh in morajo priti novi ljudje kateri se niso kalili, niso bili niti blizu teh dveh kalupov. To bodo zares novi obrazi, ne pa ti s katerimi so nas titoisti poneumljali v teh 32. letih, seveda tiste kateri tako pridno gredo na volitve in pravijo, da so izpolnili svojo državljansko dolžnost. Torej niso šli na volitve z namenom razmišljanja ali pa bi razmišljali in ves ta čas nebi šli na volitve, saj s tem niso nič koristnega prispevali k poliitčnim spremembam, h blaginji državljanov ampak so le postlali tej dvokomponentni lažnivi, koruptivni in grabežljivi politični eliti.

        4 3 Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      06.11.2023 ob 22:07 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Károly,še vedno nisi doumel,da tvojih dolgoveznosti nihče ne prebira,da si oplel kot politik,nerazumljen desni?Res si dno.

      3 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.11.2023 ob 0:04 gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      07.11.2023 ob 7:09 gost

      😱 Fant od Tine sploh ni taki čudežni deček, kakor so nam ga predstavljali, saj kljub temu, da davki letijo v nebo, imamo proračunski primanjkljaj. 👀

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      07.11.2023 ob 8:08 gost

      Lublana je bolana !!!!!!!!!!!!!

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      07.11.2023 ob 8:10 gost

      Popotnik iz tujine citiram -Ljubljana leta 2023 je "SRANJE" .......

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      07.11.2023 ob 8:13 gost

      Kljub astronomskim davkom v proračunu primankljaj,,,,, in ali Golob svoje otroke prevaža s službenim vozilom ?

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.11.2023 ob 8:47 svoboda gost

        Tudi na izlet jih pelje na službene stroške vključno z novo spremljevalko, saj imamo svobodo !

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.11.2023 ob 10:05 gost gost

        In te zakoj v lendavi madžari vse prek majo, še malo pa do jo k sebi priključili, kak pravijo roka roko umije, se je Janez dobro pogodil... https://www.dnevnik.si/1043036865

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      08.11.2023 ob 14:17 GO---DE-----C gost

      VSEGA JE POLNOA DENARJA, KER JE IDIOT KOMUNISTIČNI ZADOLŽIL ZA OKROG 50 MILIJARD.MI TAKEGA PODPIRAMO A SDS ,KI GAVODI VELIKI IDIOT JANEZ JANŠA.A TUDI GRMS KRADE KER DESNA ROKA JANEZA JANŠE. SRAMOTA,SRAMOTA.......

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.