https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V soboški knjižnici so predstavili knjigo Molitev za Jasenovac

Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota, 10.11.2023 ob 18:00  

V sredo, 8. novembra 2023, je v avli Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota potekala predstavitev knjige Branka Šömna Molitev za Jasenovac. 


Nikoli ne bomo izvedeli, koliko ljudi je izginilo v drugi svetovni vojni in po njej. Vsak dan je manj možnosti, da bi ljudje pričali, kako je bilo na številnih bojiščih in v različnih taboriščih, kjer se je med ubijanjem celo »smrt utrudila do smrti«, Molitev za Jasenovac začenja Branko Šömen, pisatelj, publicist in filmski scenarist. Otroštvo je preživel v Murski Soboti (kjer se dogaja tudi njegov priljubljeni mladinski roman Med v laseh), študiral komparativistiko v Ljubljani, kjer je delal kot novinar in urednik. Vmes je pisal leposlovje in scenarije, zadnja desetletja živi v Zagrebu, kjer je predaval na Akademiji dramskih umetnosti. Najbrž je prav njegova veščina upovedovanja v več medijih tista, zaradi katere bralcu krutosti iz Jasenovca uspe predstaviti tako plastično, grozovito. Pogovor z avtorjem je vodil dr. Oto Luthar, ki je eden najboljših slovenskih poznavalcev judovske zgodovine in antisemitizma ter direktor ZRC SAZU. Skozi pogovor sta z avtorjem razkrila grozovitosti holokavsta in nesmisla 2. svetovne vojne. 

Knjižica, ki v šestih kratkih, a zato še toliko bolj peklenskih zgodbah prikazuje mučeniško smrt, je izšla pri Založbi ZRC in nosi naslov Molitev za Jasenovac. Knjiga sledi zgledom in sporočilom Nobelovega nagrajenca Elija Wiesla »o svetu, ki je molčal«, zavedajoč se, da mora biti skupno poslanstvo boj proti vsesplošni nemoralnosti, človeški nevednosti, aroganci in brezbrižnosti, njena sporočilnost pa je še bolj črna od Celanove fuge smrti in črnega mleka. Bralec se lahko v kratkih zgodbah sooči z cinizmom, okrutnostjo in grozotami, ki so se dogajale v Jasenovcu.

Bralci skupaj s protagonisti vstopamo v hram smrti, do kamor je pot pospremljena z ostudnim »dobrodušnim« ustaškim cinizmom in slabim smislom za humor, ki pride na plan v najhujšem možnem trenutku, ko človek v agoniji bolečine ali pa že apatični resignaciji le še tiho moli, da bi smrt nastopila čim prej in ga odrešila muk. Filmsko stopnjevana pripoved vsake od šestih simfonij smrti je psihološka drama, ki te drži v napetosti in šokira s sleherno vrstico, in ko že misliš, da je molitev za trenutek uslišana, se nad tabo zgrne črn plašč smrti. Dobrodošli v izložbi človeškega ponižanja in ustaške krvoželjnosti, kjer izgine vsakršna krščanska ponižnost, vera v Boga in vera v večno življenje.

 

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.11.2023 ob 23:52 Alla gost

      Vroča dekleta čakajo na vas na ----- Xmiss.pw

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.11.2023 ob 1:07 gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 2 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.