https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Organizacije dale pobudo, da se v obratih javne prehrane spremlja sledljivost porekla

08.11.2023 ob 9:50  

Kmetijske organizacije, predstavnice čebelarjev, kmetov in njihovih zadrug, so danes predsednici Republike Slovenije Nataši Pirc Musar in predsedniku vlade Republike Slovenije dr. Robertu Golobu podale pisno pobudo, da se v obratih javne prehrane, v katerih se prehranjujejo ranljive skupine prebivalcev (otroci in mladostniki, bolniki, starejši) zakonodajno uredi: spremljanje sledljivosti porekla kmetijskih pridelkov in živil, ki se uporabljajo pri pripravi obrokov ter pregledno podajanje te informacije tako varovancem ustanov kot njihovim zakonitim skrbnikom.

Namen pobude je administrativno vitka zakonodajna ureditev sledljivosti in označevanja porekla kmetijskih pridelkov in živil, ki se v javnih ustanovah uporabljajo pri pripravi obrokov za ranljive skupine prebivalcev, zlasti otroke in mladostnike, kjer ima izbira živil največji vpliv na njihovo prihodnost. Skupine prebivalcev, ki se prehranjujejo v javnih ustanovah in njihovi zakoniti skrniki imajo po našem mnenju pravico do informiranosti glede porekla obrokov, ki ga za njih izberejo odločevalci v teh ustanovah oz. njihovi ustanovitelji (lokalne skupnosti, država).

Kmetijske organizacije pobudnice menijo, da imajo ranljive skupine prebivalcev, ki v okviru vzgojno-varstvenih, zdravstvenih in socialnovarstvenih ustanov same ne morejo vplivati na izbiro sestavin za pripravo obrokov, ter njihovi zakoniti skrbniki pravico do informiranosti glede izvora teh sestavin, s čimer posredno prejmejo informacijo tudi glede trajnostnega vidika prehranske verige, ki so ga za njih izbrali odločevalci v teh ustanovah oz. njihovi ustanovitelji (lokalne skupnosti in država). Zlasti skrbniki otrok in mladostnikov imajo pravico vedeti, kakšna izbira so sestavine obrokov, ki se pripravljajo v vzgojno-varstvenih ustanovah, na katero niso imeli vpliva, kljub temu, da je ta izbira financirana iz proračunskih sredstev in njihovega prispevka. Varovanci teh ustanov in njihovi zakoniti skrbniki imajo pravico biti informirani glede porekla izbire, zlasti ker ima le-ta vpliv na trajnostni vidik prehranske verige, v katero so varovanci vključeni, tako iz okoljskega, gospodarskega kot socialnega prispevka, kar podrobneje utemeljujemo v prilogi te izjave.

Pobudnice se zavedajo, da ni primerno dodatno administrativno obremenjevati odločevalce v vzgojno-varstvenih, zdravstvenih in socialnovarstvenih ustanovah, zato predlagajo za zavezance enostaven in za uporabnike storitve prehrane pregleden sistem zagotavljanja sledljivosti in označevanja porekla kmetijskih pridelkov in živil (glavnih sestavin le-teh), nabavljenih za pripravo obrokov v teh ustanovah. Pobudnice predlagajo, da so vzgojno-varstvene ustanove, na mestu javne objave jedilnika (splet in oglasna deska, razdelilnica in jedilnica), obvezane v tekočem mesecu (n) objaviti podatke o poreklu posameznih nabavljenih skupin živil, in sicer masni oziroma volumenski delež po treh oziroma v primeru mesa štirih identifikatorjih, za obdobje tekočega leta do predhodnega meseca (n-2).

Pobudnice predlagajo naslednje skupine živil:

- sveže sadje in proizvodi iz sadja3 (SI, EU, Ne-EU);
- sveža zelenjava in proizvodi iz zelenjave3 (SI, EU, Ne-EU);
- sadni in zelenjavni sokovi3 (SI, EU, Ne-EU);
- med (SI, EU, Ne-EU);
- žita in mlevski proizvodi3 (SI, EU, Ne-EU);
- kruh in krušni proizvodi3 (SI, EU, Ne-EU);
- mleko in mlečni proizvodi3 (SI, EU, Ne-EU);
- jajca in proizvodi iz jajc3 (SI, EU, Ne-EU);
- goveje meso (Poreklo SI ali 4SI, Rejeno SI ali 3SI, EU, Ne-EU);
- svinjsko meso (Poreklo SI ali 4SI, Rejeno SI ali 3SI, EU, Ne-EU);
- meso perutnine (Poreklo SI ali 4SI, Rejeno SI ali 3SI, EU, Ne-EU) in
- drugo meso (Poreklo SI ali 4SI, Rejeno SI ali 3SI, EU, Ne-EU).

Pobudnice predlagajo, da enako velja tudi za zdravstvene in socialnovarstvene ustanove, pri čemer se navedene podatke obvezno objavi tudi na vidnem mestu na hodnikih oddelkov. Pobudnice predlagajo, da se na Upravi Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin vzpostavi javna evidenca, v katero morajo navedene ustanove do konca tekočega meseca (n) za obdobje tekočega leta do predhodnega meseca (n-1) na digitalen način javljati zgoraj navedene podatke. Ker gre za ustanove, katerih ustanoviteljice so lokalne skupnosti oziroma država predlagajo, da so podatki javni za vsako ustanovo posebej, zbirno po posameznih vrstah ustanov ter zbirno za vse ustanove skupaj. Pri pripravi strokovnih in s stališča administrativnih ovir čim bolj vitkih zakonodajnih podlag so pobudnice pripravljene s pristojnimi inštitucijami konstruktivno sodelovati. Organizacije pobudnice so: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije; Zadružna zveza Slovenije; Čebelarska zveza Slovenije; Sindikat Kmetov Slovenije; Zveza Slovenske podeželske mladine; Zveza kmetic Slovenije; Ekoci - eko civilna iniciativa Slovenije, Združenje za trajnostno prihodnost.

FOTO: Pixabay in arhiv Pomurec.com.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.