https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Časa imate le še nekaj dni, da preobujete svojega jeklenega konjička

12.11.2023 ob 6:05  

V prihodnjih dneh boste morali lastniki na svojih jeklenih konjičkih spet zamenjati pnevmatike. Po zakonu je zimska oprema na motornih vozilih obvezna med 15. novembrom in 15. marcem oziroma v zimskih razmerah.

Pravilnik določa zimske pnevmatike na vseh kolesih ali poletne pnevmatike, če ima vozilo v priboru ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa. Vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3.500 kilogramov, morajo v opremi imeti še lopato. Izjema tem pravilom so priobalna območja Slovenije, kjer pa mora biti v tem času profil letnih pnevmatik globok vsaj tri milimetre. Tudi drugod profil na zimskih pnevmatikah ne sme biti manjši od treh milimetrov, saj jih v nasprotnem zakonodaja pojmuje kot letne.

Kje lahko opravimo menjavo pnevmatik?

Pomembno je, da pnevmatike zamenjamo pri pooblaščenih ponudnikih vulkanizerskih storitev. Oni imajo vsa potrebna orodja in naprave za strokovno premontažo in centriranje gum, kar je ključnega pomena za varno vožnjo v vseh vremenskih razmerah.

Vulkanizerji so na menjavo pnevmatik popolnoma pripravljeni

Ob tem pa vam svetujejo, da s pravočasno menjavo gum prilagodite vašega jeklenega konjička zimskim voznim razmeram ter se obenem izognete tudi nepotrebni gneči. Letne gume niso primerne za vožnjo po snegu, ledu in v mrzlih pogojih, saj je njihova zmes drugačna. Gumena zmes letnih gum pri temperaturah blizu ničli otrdi in izgubi prožnost, s tem pa tudi oprijem. Zimske pnevmatike so narejene iz gume, ki ostane prožna tudi na snegu in ledu. Najboljše zaviranje in oprijem na cesti nudijo pri temperaturah do sedem stopinj Celzija, od tu navzgor pa so letne pnevmatike zmogljivejše. Ob nižjih temperaturah pa samo zimske pnevmatike na vseh kolesih omogočajo uspešno speljevanje in pospeševanje, učinkovito zaviranje, nespremenjeno smer zaviranja in varno vožnjo skozi ovinke.

Cena menjave gum je zelo različna.

V največji meri je odvisna od tega, ali gre za jeklena platišča ne glede na velikost, in od tega, ali gre za alu platišča različnih velikosti. Seveda pa se cene razlikujejo tudi med posameznimi ponudniki vulkanizerskih storitev.

Priporočila pred nakupom pnevmatik

Ker je menjava gum za marsikoga finančni zalogaj, je modro upoštevati priporočilo, da se gume menjajo na vsakih pet let, seveda pa je njihovo stanje odvisno od mnogo dejavnikov, predvsem od načina vožnje in prevožene kilometrine. Načeloma je uporaba zimskih gum v primerjavi z letnimi upravičena že, ko temperature padejo pod sedem stopinj Celzija. Pred nakupom novih je priporočljivo preveriti vse ponudbe, saj akcijskih ne manjka, posebej ugoden pa je nakup po spletu.

Na kaj biti pozoren pred nakupom gum

Kupujte le gume, katerih dimenzija je določena v homologaciji vozila, saj imate lahko zaradi neustreznih dimenzij tehnične ali zakonske težave. Ne kupujte starih gum. Na vsaki gumi so številke, ki pomenijo teden in leto, v katerem je bila guma izdelana. Oznaka M + S pomeni, da gre za različico gum za Mud in Snow (blato in sneg). Nekatere gume imajo dodano tudi snežinko. Te gume izpolnjujejo posebne kriterije glede ravni oprijema, zavorne poti in vodljivosti v zimskih razmerah. Če ne veste, katere gume bi namestili na svojega jeklenega konjička, poglejte teste in se o izkušnjah pogovorite s prodajalci gum. 

Kakšne so globe?

Voznika z neustrezno opremljenim vozilom, torej brez zimskih gum, lahko po 15. novembru doleti kazen v višini 40 evrov. Globa v višini zneska 500 evrov doleti vsakega voznika, ki onemogoča promet drugih vozil. Za pravne osebe in samostojne podjetnike so globe nekoliko višje. Neupoštevanje določb zakona lahko privede do globe 1000 evrov. Za neočiščen avtomobil pa vas lahko doleti kazen v višini 200 evrov.

FOTO: Arhiv Pomurec.com.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.11.2023 ob 7:27 gost

      A menjava gum je samo voda na mlin proizvajalcu gum in mehaniku keri to delo opravi. Kaji pred leti ko ni bilo aga zakona so se ljudje vozili v bolj zimskih razmerah v službo z slabšimi gumami slabšimi avtomobili z več snega in zmrzali. Pa takrat ni bilo toliko nesreč kot sedaj ko je vse nanovo. Še malo pa bo potrebno imeti dva avtomobila enega za poletje enega za zimo.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.11.2023 ob 12:09 123 gost

      Takrat si z hodoša do sobote srečal dva avta

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.11.2023 ob 12:52 gost

      Takrat je bilo tudi veliko avtomobilov. Če samo pogledaš slike stare 20 let pri velikih fabrikaj na parkirplac. Vse polno avtomobilov Mura panonija mesnica v Lendavi nafta Mura Lek itd.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.11.2023 ob 12:56 kilonja gost

      Debeli si je že kupil zimske škornje z globokim profilom da bodo lažje prenašali v zimskih razmerah okrnelo leno težko telo .

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      12.11.2023 ob 17:16 gost

      Hi, hi, hi oslek še vedno te ima v rokah svseti Martin. Ali veš da je vino samo za pametne ne a tebe ker si že brez vina bedak brez primere.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.