https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Pred vrati je martinovo, ki prinaša bogato obloženo mizo in pravo vino

11.11.2023 ob 6:00  

Pred vrati je martinovo, ki prinaša bogato obloženo mizo in pravo vino. Pregovor namreč pravi, da "Martin iz mošta dela vino".

Martinovo je praznik, posvečen vinu, tradicionalno pa ga spremlja martinova pojedina. Praznujemo ga prvo nedeljo po martinovem, 11. novembra, če pa martinovo pade na delavnik, imamo lahko martinovo pojedino kar dve zaporedni nedelji.

Zraven vina je ta dan na mizi tudi posebna hrana. Po starih običajih naj bi na ta dan v naših kuhinjah zadišalo po pečeni raci, rdečem zelju in mlincih.

Martinovo pomeni simbolen zaključek vinogradnikovega truda v vinogradu in je namenjeno predstavitvi vinogradnikov, vinarjev ter njihovega mošta in mladih vin. Za vse, ki živijo od grozdja in vina, je to velik praznik, ki ga Slovenci še kako radi praznujemo.

Martinovo je pri nas priljubljen praznik, ki izhaja že iz keltskih časov. Na jesenskih slavjih so se naši predniki poklonili in zahvalili rodovitnosti jesenskega časa na poljih in v vinogradih.

Sveti Martin, škof iz francoskega Toursa z madžarskimi koreninami, se je zdel najprimernejši naslednik in zaščitnik tega pomembnega časa. Legenda pravi, da je sveti Martin, tako kot Kristus, spremenil vodo v vino, in zaradi tega naj bi se okrog martinovega mošt spremenil v vino.

Nekoliko kasnejša legenda je o goseh, ki naj bi izdale svetega Martina. Ta se je med njimi skrival, ko so mu hoteli sporočiti, da je bil izvoljen za škofa. Po legendi morajo gosi na dan njegove smrti umreti. Najbolj značilna praznična jed je tako prav gos, ob njej pa se pije vino.

Martinova gos (po receptu sestre Felicite Kalinšek iz Velike slovenske kuharice):

Sestavine: očiščena goska, 20 dag kutine ali jabolka, 0,5 kg oluščenih kuhanih ali pečenih kostanjev, 0,5 kg praženih orehov, 5 dag masla, sol, poper, 1 dcl juhe ali vode.
Priprava: Martinovo gos znotraj in zunaj posolite ter popoprajte. Nadevajte jo s kutinami, kostanji in orehi, zašijte in dajte peči. Med pečenjem jo oblivajte s sokom pečenke, pred koncem pečenja jo namažite z maslom in zvišajte temperaturo, da se koža hrustljavo zapeče. Pecite pri 180 stopinjah Celzija skoraj tri ure. Med pečenjem jo lahko obložite z dodatnimi kutinami ali jabolki, ki jih, preden jih daste na mizo, pokapajte z mastjo, da se svetijo. Pečeno gos vzemite iz pekača, soku pečenke in masti pa prilijte juho, prevrite in po potrebi precedite, nato pa ponudite v omaki ali pri gosi.

Fotografije so simbolične: Pixabay in arhiv Pomurec.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.11.2023 ob 7:26 gost

      Spet samo za bogate debile.

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.11.2023 ob 7:50 gost

      Martinovo imajo samo tisti keri si lahko to privoščijo da se potem lahko pijani peljejo domov pa jih nihče ne ustavi. Če pa jih že gdo ustavi pa vedno imajo prijatelje med tistimi keri jih ustavijo.

      14 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.11.2023 ob 9:17 ,...... gost

      Ge bi lejko dobo race za nas vegeterjance?

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.11.2023 ob 9:38 gost

        Vprašajmo se koliko ljudi oz državljanov si lahko vsaj danes na Martinovo sploh privošči goskico , če za ostale dneve nimajo dovolj finančnih sredstev tam od 390 evrov penzije naprej .....Žalostno toda resnično

        11 4 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.11.2023 ob 9:44 mirko gost

      Vsak pošten--dober , si lahko privošči ! Pa ni potrebno razkošje--preobilje malo pa duševno in umsko bogato ! Bodimo srečni in zdravi !

      8 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.11.2023 ob 12:10 gost

      In kaj,kdo nima pač nima,sirotinja obična.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.11.2023 ob 12:22 gost

        Morda tudi tebe kaj takšnega doleti in to morda v kratkem . Lepo to od tebe , da se norčuješ , Ja to ste pač LEVA GAMAD Z GOLOBOM NA ČELU .FUJ KRETENI NAGNUSNI NEČLOVEŠKI 12.10

        12 2 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      11.11.2023 ob 12:48 gost

      Srmakon pa, sprijaznite se z besedami, sanja svinja o koruzi....

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      11.11.2023 ob 13:34 gost

      Kaj ti človek more , če si totalno prizadeti ! Samo psiatria te reši , če te ! Uživaj v svoji norosti 12:48

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      11.11.2023 ob 17:12 gost

      12.48,,,,,budalo ti pa samo sanjaj o zdravi pameti. Kajti v tvoji glavi je res pravo razdejanje.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      11.11.2023 ob 18:29 Zdenko gost

      Napijmo se ha jaz San že. Ne ha sparati. Policija de mela bar Čeč dela hahahaha

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.11.2023 ob 1:17 gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.