https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Več prometa na vseh izbranih avtocestnih odsekih

02.12.2023 ob 6:00  

S tovornim prometom je bil v 1. četrtletju letos najbolj obremenjen avtocestni odsek s števcem Drenov Grič, kjer so našteli 1,4 milijona tovornih vozil. V 2. četrtletju se je avtomobilski promet na odseku s števcem Gruškovje povečal za 36 %, na odseku s števcem Zamarkova pa je bil manjši za 7 %.

V 1. četrtletju s potniškim prometom najbolj obremenjen odsek s števcem Šmarje - Sap

Med izbranimi števci na avtocestah je bil s potniškim prometom v 1. letošnjem četrtletju najbolj obremenjen odsek s števcem Šmarje - Sap. Naštel je okoli 4,4 milijona potniških vozil, od tega je bilo 4,3 milijona avtomobilov ali za desetino več kot v istem četrtletju lani.

Število avtomobilov je naraslo na vseh odsekih z izbranimi števci, najbolj na odseku s števcem Gruškovje (za 58 %), najmanj pa na odseku s števcem Goli vrh (za 7 %).

Število avtobusov se je povečalo skoraj na vseh odsekih izbranih števcev, le na odseku s števcem Malečnik je upadlo za 19 %. Na odseku s števcem Drenov Grič jih je bilo 39.000 ali za 41 % več kot v istem četrtletju lani.

Največ motorjev je bilo na odseku s števcem Gruškovje (okrog 4.000), najmanj pa na odseku s števcem Lendava (150). Promet z motorji se je najbolj povečal na odseku s števcem Zamarkova (za 38 %), najbolj upadel pa na odseku s števcem Drenov Grič (za 78 %). Na promet s tem prevoznim sredstvom vplivajo vremenske razmere, kar izkazuje rast v zadnjem mesecu 1. četrtletja.

Tovorni promet najbolj narastel na odseku s števcem Gruškovje

S tovornim prometom je bil v 1. četrtletju najbolj obremenjen odsek s števcem Drenov Grič. Ta je naštel 1,4 milijona tovornih vozil ali za 0,2 % manj kot v istem četrtletju prejšnjega leta. Promet s tovornimi vozili se je najbolj povečal na odseku s števcem Gruškovje (za 31 %), po drugi strani pa je najbolj (za 5 %) upadel na odseku s števcem Lendava.

V 1. četrtletju lani je epidemija covida-19 še vedno vplivala na število vozil na avtocesti, v tem letu pa se je promet vrnil v običajne razmere pred epidemijo. 

V 2. četrtletju največ avtobusov in motorjev na odseku s števcem Drenov Grič

V letošnjem 2. četrtletju je bil najbolj obremenjen avtocestni odsek s števcem Drenov Grič, ta je zaznal okoli 5,2 milijona potniških vozil. Od tega je bilo 5 milijonov avtomobilov ali za 3 % več kot v istem četrtletju lani. Njihovo število se je povečalo na skoraj vseh odsekih z izbranimi števci, najbolj na odseku s števcem Gruškovje (za 36 %), medtem ko se je na odseku s števcem Zamarkova zmanjšalo za 7 %.

Največ avtobusov in motorjev je prav tako naštel števec Drenov Grič. Prvih je bilo približno 60.000 ali za 27 % več kot leto prej, drugih pa okrog 33.000 ali za 18 % več. Promet z avtobusi se je najbolj povečal na odseku s števcem Čatež – našteli so jih za polovico več kot v istem obdobju lani –, na odseku s števcem Malečnik pa se je zmanjšal za 11 %.

S tovornim prometom najbolj obremenjen odsek pri Ravbarkomandi

S tovornim prometom je bil v 2. četrtletju najbolj obremenjen odsek s števcem Ravbarkomanda, ta je naštel 1,7 milijona tovornih vozil ali za 3 % več kot v istem obdobju lani. Promet s tovornimi vozili se je najbolj povečal na odseku s števcem Gruškovje (za 27 %), po drugi strani pa je najbolj (za 8 %) upadel na odseku s števcem Lendava, so sporočili iz  Statističnega urada Republike Slovenije.

Tabela: SURS: Promet vozil na avtocestnih odsekih, Slovenija. 

FOTO: Arhiv Pomurec.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.