https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: Dvajset let programa »Otroci za varnost v prometu v Pomurju«

16.11.2023 ob 11:50  

NIJZ Območna enota Murska Sobota je včeraj skupaj s policijsko upravo Murska Sobota organizirala v Trgovskem centru Maximus, strokovno srečanje ob 20. obletnici izvajanja programa "Otroci za varnost v prometu v Pomurju."

Strokovno srečanje je potekalo v dveh delih. Prvi del je bil namenjen predvsem predstavitvi programa »Otroci za varnost v prometu v Pomurju« ter vpogledu v 20. let izvajanja programa v Pomurski regiji. Ob tej pomembni obletnici so bile podeljene zahvale pomembnim posameznikom in ustanovam, ki so svoje delo povezali s programom in so ključnega pomena za njegov uspeh. Drugi del srečanja je bil strokovno obarvan. Maja Roškar, doktorica psiholoških znanosti, iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v svojem predavanju z naslovom "Alkohol - kaj deluje in kaj ne" je osvetlila področja preventive pitja alkohola in ustreznosti pristopov za naslavljanje tega področja. Predavanju je sledila okrogla miza z naslovom "Krepitev zdravja in zdravih navad v skupnosti". Na okrogli mizi so sodelovali predstavniki NIJZ, Mestne občine Murska Sobota in policije. Poudarek je bil na vlogi skupnosti v smeri krepitve zdravja in zdravih navad iz več različnih vidikov.

Ideja o programu je nastala leta 2003 na nekdanjem Zavodu za zdravstveno varstvo Murska Sobota, kjer so želeli s posebno aktivnostjo zaznamovati mesec november, ki je posvečen preprečevanju zasvojenosti ter ozaveščanju o škodljivem pitju alkohola. Leta 2015 pa je pa postal del nacionalnega programa in se izvaja v vseh slovenskih regijah. Aktivnosti programa potekajo od meseca septembra in se zaključijo z uličnimi akcijami. Program je od leta 2023 tudi mednarodna iniciativa in se je razširil tudi na Madžarsko in Hrvaško. 

Glavni poudarek programa je na sodelovanju več sektorjev, vključno z zdravstvom, šolstvom, policijo in nevladnimi organizacijami. Program se osredotoča na ozaveščanje prebivalstva o tveganem pitju alkohola in izboljšanju varnosti v prometu. 

Temelji na ustvarjanju likovnih izdelkov, ki izražajo sporočila otrok o alkoholu in prometu, ter na njihovi aktivni vključenosti v ulične akcije. Program je usmerjen v večplastno promocijo zdravja, izobraževanje otrok ter ozaveščanje o prometni varnosti.  V zadnjih desetih letih izvajanja programa je v njem sodelovalo okrog 11 tisoč otrok in učencev iz 316 pomurskih vrtcev in šol, izvedenih pa je bilo okrog 39 uličnih aktivnosti. Mentorji v šolah in vrtcih igrajo ključno vlogo pri izvajanju programa. Otroški izdelki s sporočili služijo izobraževalnim namenom in prispevajo k ozaveščanju odraslih udeležencev v prometu o pomenu varnosti.  Ulične akcije ob martinovem omogočajo otrokom, da osebno predajo svoje izdelke voznikom, kar ustvarja močan čustveni učinek na vse udeležence aktivnosti.

Zahvale, ki so svoje delo povezali s programom in so ključnega pomena za njegov uspeh, so tako prejeli: Anica Fujs, Branislava Belović, Policijska uprava Murska Sobota (PU MS), Jožef Prša, policijska postaja Murska Sobota, Tomaž Trajbarič, vrtec Murska Sobota – enota Miške, osnovni šoli (OŠ) I in II Murska Sobota, Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota, Jasna Horvat, Tatjana Krajnc Nikolić, Zdenka Verban Buzeti in Jadranka Jovanovič, Vestnik in soboško dopisništvo Radio televizije Slovenija.

Podeljena so bila tudi priznanja pomurskim šolam in vrtcem z največjo udeležbo v aktivnostih programa od leta 2003 do leta 2023, prejele so jih osnovne šole II Murska Sobota, Odranci, Ivana Cankarja Ljutomer, Cankova, Sveti Jurij ob Ščavnici, Kajetana Koviča Radenci in dvojezična OŠ Dobrovnik ter vrtec pri OŠ Sveti Jurij z enotami, vrtec pri OŠ Mala Nedelja, vrtec Sonček pri OŠ Sveti Jurij ob Ščavnici ter vrtec pri podružnični OŠ Pertoča.

Za kulturni program pa so poskrbeli učenci OŠ I Murska Sobota, pod mentorstvom Lukrecije Marič in Martine Felkar Omladič ter Dorina Gujt, ki je zapela svojo uspešnico "Moja Sobota« in Sandi Horvat Sunny, ki je pevko spremljal na kitari.

V TC Maximus so postavili tudi razstavo »20 let programa Otroci za varnost v prometu v Pomurju", ki si jo obiskovalci lahko ogledajo do 20. novembra 2023.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.11.2023 ob 12:57 gilivi gost

      My last month paycheck was for 11000 dollars… All i did was simple online work from comfort at home for 3-4 hours/day that I got from this agency I discovered over the internet and they paid me for it 95 bucks every hour…. for more info visit any tab this site Thanks a lot ==>=>)https://www.moneypay6.com

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.11.2023 ob 15:32 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐫𝐞𝐞𝐫𝐬𝟏𝟐.𝐜𝐨𝐦

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.11.2023 ob 14:31 mi gost

      To je zelo lepo ČISTITKE vsem nastupajočim zelo ste zažareli ČESTITKE peoskemu zboru, violončelu, dvema dekletoma, harmoniki in plesalkam.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.