https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Zabeležili prve primere gripe v Sloveniji

17.11.2023 ob 14:10  

V Sloveniji so po navedbah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) že zabeležili prve primere gripe.

Od začetka oktobra so zdravstvene ustanove zaznale šest primerov gripe, ki se pri nas večinoma pojavlja v zimskih mesecih.

Gripa je posledica okužbe z virusi influence in se zelo hitro širi. Virus influence se prenaša s kužnimi kapljicami in preko površin, ki so onesnažene z izločki dihal obolelega z gripo. Kužne kapljice nastanejo ob kihanju, kašljanju in glasnem govorjenju. Prepotujejo razdaljo največ do enega metra, zato je za prenos virusa influence potreben tesnejši stik z zbolelim, običajno v zaprtem prostoru. Na površinah v posušeni sluzi lahko virus influence preživi več ur. Če se onesnaženih površin dotaknemo s prsti, lahko virus influence zanesemo na sluznice nosu in ust in se okužimo. Bolezenski znaki gripe, kot so mrazenje, izčrpanost, kašelj in povišana telesna temperatura se pojavijo po nekaj dneh. Razen kašlja, ki lahko traja več tednov, znaki po navadi izginejo v dveh do sedmih dneh. Pred gripo najučinkoviteje zavarujemo z vsakoletnim cepljenjem. Cepljenje je priporočljivo za vse, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo, priporočljivo pa je predvsem za kronične bolnike, starejše osebe, majhne otroke, nosečnice ter za osebe z izjemno povečano telesno težo, navaja NIJZ.

* Fotografije so simbolične: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.11.2023 ob 20:41 gost gost

      Zabeležili prve primere gripe v Sloveniji, končno, gripa se po več letih vrača v RS, to je zasluga "svobode" ! kaj pa je z kovidom, a kdo kaj ve ?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.11.2023 ob 20:54 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Seveda si SSDS....."pojasnilo,to ste klerikalni fašisti protislovenski,dno mojega slovenstva.Pobiti protislovence,Vougre mete za vzorec,ukiniti vso državno pljuvanje,denar .Aha,sem gledal,Hajós,se opredeli za Vougre,samo mati je bila Severjeva.....smrdljivec odpadni,kočijaž pa je tudi prispeval ....

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.11.2023 ob 7:07 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Vem jaz okoli covida.....SSDS je pokradel z Počivalnikom vred kar je,tega več ne bo.Zdravnica celjska gre na pomladitev,Ivan pa po nadzorovano jemanje kurctabletk.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.11.2023 ob 21:11 gost

      20:54 Ti si VOL!!!!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.11.2023 ob 22:19 123 gost

        Mogoče pa bo spet kdo izsiljeval z kakimi dodatki, no na davčno pa itak prideš samo do pulta, pri njih to traja že tretje leto, sedaj pa še ta nadležna gripa, spomladi pa alergije

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.11.2023 ob 6:59 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Tako,verjetno,sam po materi se opredelimo.....Hajós jé SLOVENEC,deklariran za VOUGRA,SMRT ODPADU.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.