https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Stanko Mes je zaslužen za dobro sodelovanje z veterani Olimpije

19.11.2023 ob 16:30  

V Bakovcih so letos obeležili 70-letnico Športno nogometnega kluba (ŠNK) Bakovci. Med pomembnimi akterji v zgodovini kluba je tudi Bakovčan Stanko Mes, kateremu pripisujejo zasluge za sodelovanje med takratno Olimpijo in NK Bakovci.


Pred letom 1953 v Bakovcih ni bilo zaslediti organiziranega igranja nogometa; željo do igranja tega priljubljenega športa je vzbudila žoga za ragbi, ki jo je leta 1953 poslala teta Leopoldu Červeku iz ZDA. Mladi privrženci nogometne igre so se takoj srečali s težavo v zvezi z dokaj nenavadno obliko žoge, ki je bila značilne elipsaste oblike. To prvotno zadrego je uspešno razrešil Anton Kavčič, ki je žogi dal s predelavo kroglasto obliko – tako je iz žoge za ragbi nastala nogometna žoga, ki je mladim Bakovčanom omogočila igranje nogometa. Število nogometnih privržencev – tako igralcev kot gledalcev – je iz leta v leto naraščalo. Tako oprema kot tudi igrišče niso bili niti približek tega, kar imajo nogometaši danes, je pa bila v njih toliko bolj goreča strast do igre. Pod vodstvom različnih trenerjev in predsednikov kluba se je ekipa izpopolnjevala in nadgrajevala ter vseskozi dosegala lepe rezultate. Najvišji rezultat je klub obeležil z dvigom v drugo slovensko ligo.

Rekreacijski center Bakovci

Prvi rekreacijski center v Bakovcih je nastal leta 1975. S tem je bilo poskrbljeno tudi za temeljito rekonstrukcijo nogometnega igrišča. Skupaj s krajevno skupnostjo in prispevkom številnih prostovoljcev so bili zgrajeni novo sodobno nogometno igrišče, trim steza in objekt, ki je omogočil neovirano treniranje. Številni krajani so takrat dokazali, da se s povezanostjo in skupnimi cilji da doseči marsikaj. V obdobju med 2006 in 2010 so pričeli s projektom posodobitve športnega centra in sicer z gradnjo Stadiona Bakovci. Omenjeni projekt je bil uspešno končan v letu 2012. V Športnorekreacijskem centru imajo tako med drugim pokrito tribuno s 400 sedeži in pomožno razsvetljavo, ki omogoča večerne treninge.

Sodelovanje med NK Olimpija in NK Bakovci

Pomemben del zgodovine je tudi leto 1976. Takrat so ob praznovanju obletnice kluba v Bakovcih gostovali nogometaši Olimpije. Tako je 29. februarja 1976 v Bakovcih potekala ustanovna skupščina Društva prijateljev Olimpije, predsednik društva pa je postal Bakovčan Stanko Mes. Nogometaši Olimpije so se prav kmalu zahvalili za ustanovitev društva tako, da so v Bakovcih odigrali prijateljsko tekmo, ki si jo je ogledalo preko 4000 gledalcev. Za primerjavo – Bakovci so takrat imeli 1500 prebivalcev. Sodelovanje med kluboma se je tako nenehno izgrajevalo ter temeljilo na športnih načelih. Gotovo dobro sodelovanje temelji na aktivnosti članov društva in velikem številu prijateljev NK Olimpija.

Velike zasluge za aktivnosti obeh društev ima tako Stanko Mes. Da sodelovanje med kluboma ostaja še danes, so ob praznovanju 70. obletnice ŠNK Bakovci pokazali veterani Olimpije, ki so se udeležili slovesnega dogodka in se z domačini pomerili v prijateljski tekmi.

Kot pojasni Mes, začetki sodelovanja z Olimpijo segajo v leto 1973, ko je Petra Žagarja in Aca Obradovića spoznal preko svojega brata, ki živi v Ljubljani. Peter Žagar sicer ni bil nogometaš. Bil pa je ugleden športni funkcionar, dolga leta pa tudi generalni sekretar NK Olimpija. Karizmatični Srb dr. Aca Obradović je pri Olimpiji v organizacijskem smislu odločal o vsem. Hitro je stekel dogovor in nogometaši Olimpije so prišli na prijateljsko tekmo v Bakovce. »Okolje jim je postalo všeč, zato so šest let prihajali na priprave v Prekmurje,« pove Mes, ki je bi takrat koordinator za prijateljske tekme, ki so se odvijale v pokrajini ob Muri. V Bakovcih so tako med drugim bili Nedeljko Gugolj, največji trener Olimpije vseh časov, trenerja Slavko Luštica in Janez Zupančič ter legendarni ekonom Olimpije Arif Behrić. Med nogometaši pa so med drugim bili: Branko Oblak, brata Vili in legendarni Peter Ameršek, Rade Vujnović, Zvone Terčič, Robert Voljč, Danilo Popivoda in Franjo Frančeskin.

Mes je bil tudi 12 let predsednik društva Olimpije, pet krat pa je bil tudi v nadzornem odboru Olimpije.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.