https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ta teden praznujejo splošne knjižnice

20.11.2023 ob 18:00  

Splošne knjižnice ta teden praznujejo. Pestro dogajanje bo uvedel dan splošnih knjižnic, ko bodo med drugim v Centru Rog podelili nagrade Združenja splošnih knjižnic za najboljše projekte, ki na inovativen način zbližujejo knjige in bralce ter nagrade za knjižničarje, ki bralcem kakovostno pripovedujejo o knjigah na portalu Dobreknjige.si.


Kot so zapisali pri Združenju splošnih knjižnic, od danes do petka v knjižnicah po vsej Sloveniji praznujejo teden splošnih knjižnic. V teh dneh se bodo zvrstili različni dogodki, s katerimi knjižničarji sporočajo uporabnikom, "da jim knjižnice z opravljanjem svojega poslanstva ponujajo ključ do širokih obzorij".

Knjižnična dejavnost je v Sloveniji v različnih oblikah in pojavnostih namenjena vsem prebivalcem in knjižnice so z zelo razvejano knjižnično mrežo najbolj dostopne kulturne ustanove v slovenskem prostoru. Osnovno poslanstvo knjižnice je spodbujanje bralne kulture in bralne pismenosti, izobraževanje ter raziskovanje in varovanje kulturne dediščine za lokalna okolja, so spomnili v združenju. Knjižničarji skozi vse leto, še posebej pa v tem tednu, z različnimi dogodki v prostorih knjižnic in izven njihovih zidov izpostavljajo različne knjižnične storitve in teme, so zapisali v združenju.

Po besedah predsednice združenja Vesne Horžen so splošne knjižnice "sodobne proaktivne kulturne ustanove, ki se znajo hitro prilagajati potrebam posameznika in družbe. So ves čas v dialogu s svojim ožjim in širšim okoljem, delujejo vzajemno in vedno znova iščejo nove priložnosti in poti do uporabnikov. Knjižnice so zaupanja vreden svet v malem, zelo pomemben svet, saj živimo in delamo v času, ko je zaupanje vrednota, ki izginja, knjižnice pa se jo trudijo ohranjati".

Dogodki se bodo čez ves teden zvrstili po številnih splošnih knjižnicah. Mestna knjižnica Ljubljana pripravlja pestro dogajanje v knjižnicah Otona Župančiča, Šiška, Grba ter v Slovanski knjižnici in Knjižnici Jožeta Mazovca, poroča STA. 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.11.2023 ob 20:00 kaplar gost

      Sem slišal, da je spet zelo iskana knjiga Marxov KAPITAL ?!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.