https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Kdaj bodo po mestih prižgali praznične lučke?

29.11.2023 ob 18:00  

Po več slovenskih mestih in krajih bodo ob začetku veselega decembra slavnostno prižgali praznično razsvetljavo. V večjih mestih je to del širših prireditev, s katerimi v posameznem kraju vstopajo v praznično obarvan zadnji mesec leta. 

Praznično v Murski Soboti

Na predvečer praznika sv. Nikolaja bodo praznične lučke zasvetile ob 17. uri, ko bodo na prireditvi v Drevoredu Martina Luthra uradno odprli drsališče.

Kot navaja mestna občina Murska Sobota bo mesto bo okrašeno s 5.500 metri svetlobnih vrvi s skoraj 65.000 lučkami, Trg zmage in mestni park pa z več kot stotimi lampijoni, ki so jih izdelali mladi v okviru delavnic v Mladinsko informativnem in kulturnem klubu Murska Sobota ter dijaki in učenci osnovnih in srednjih šol. Praznična razsvetljava je v celoti sestavljena iz led svetil, kar pomeni, da je poraba elektrike sorazmerno nizka. Okrasitev boste lahko občudovali vse do 6. januarja.

V primerjavi z lanskim letom, bo letošnje drsališče zajemalo večjo površino. Poleg osrednjega dela na ploščadi v Drevoredu Martina Luthra bo dodatno speljana še krožna steza do spomenika zmage. Novost drsališča bodo avtomobilčki za uporabo na ledeni površini. Kot vsako leto bo omogočena izposoja drsalk. Simbolična vstopnina drsališča je 2 evra na dan.

Drsališče bo obiskovalcem na voljo do 28. januarja prihodnje leto in bo obratovalo od ponedeljka do četrtka in v nedeljo do 20. ure. Ob petkih, sobotah, za praznike in dela proste dneve pa do  22. ure. 

Letošnja novost je tudi božični nabiralnik, ki bo postavljen na Trgu zmage skupaj s Pravljično deželo.  

Decembrsko vzdušje v Lendavi

Praznične luči bodo v mestnem parku Lendava prižgali 1. decembra ob 17. uri. Za prijetno vzdušje bo poskrbel glasbeni duet Savana, prižig lučk pa se bo zgodil med prihodom »dobre vile«. Poskrbljeno bo tudi za hrano in pijačo.

Prižig lučk in otvoritev veselega decembra v Odrancih

Veseli december bodo v Odrancih na parkirišču otvorili, v soboto 2. decembra, s pričetkom ob 17. uri, z nagovorom županje, kjer bo nato sledil prižig lučk, petje božično-novoletnih pesemi in pohod z lučkami oz. laternami po ulicah občine do adventnega venca, ki ga bodo spletle članice Društva žena Odranci. Obvezni pripomoček za noćni pohod je lučka, laterna ali kresnička. Poskrbljeno bo tudi za toplo okrepčilo in prigrizke. 

Praznični mesec v Ljubljani

Praznično dogajanje v Ljubljani se bo začelo v petek 1. decembra, s tradicionalnim prižigom prazničnih luči ob 17.15 uri in odprtjem prazničnega sejma ob 10. uri. Letošnja novoletna okrasitev nosi naslov »Oni smo mi« in poziva k medsebojnemu spoštovanju.

Po uvodnem kulturnem programu z nastopom otroške pevske skupine Waldorfske osnovne šole, bodo obiskovalci na Prešernovem trgu odštevali sekunde do trenutka, ko bo Ljubljana zasijala v praznični podobi.  

Po poročanju mestne občine Ljubljana bo staro mestno jedro okrašeno z več kot 50 kilometri prazničnih lučk, z 850 do 900 svetlobnimi telesi in 48 lampijoni, ki so jih izdelali ljubljanski osnovnošolci in bodo krasili drevesa v parku Zvezda. Praznično osvetljena bosta tudi Jakopičevo sprehajališče v Tivoliju in Mestna hiša. Okrasitev je stala 220.000 evrov, sredstva zanjo so zagotovljena s koncesijsko pogodbo za javno gospodarsko službo urejanja javne razsvetljave.

Ljubljano pa bo krasilo tudi deset smrek, 89 zelenih dreves in jaslice iz slame. Decembrsko dogajanje bo popestril bogat koncertni program na mestnih trgih, kjer bodo nastopili domači in tuji glasbeniki.

Čarobni Maribor

V drugem največjem mestu s prižigom lučk pričenjajo že pred decembrom, in sicer 30. novembra, ob 17.30.

S prižigom lučk se bo začel Čarobni Maribor, ki vas bo razvajal s številnimi prazničnimi dogodki, med drugim z božičnim sejmom, prihodom dedka Mraza, kulinarično ponudbo, koncerti na prostem ter velikim panoramskim kolesom.

Z otvoritvijo praznične okrasitve bodo zaživela tudi osrednja mestna prizorišča in festivali Glavni trg, Trg Leona Štuklja in Festival vilinsko mesto, Čarobna galerija ter razna dogajanja za otroke.

30. novembra bo prižig lučk spremljala otvoritvena zabava, na kateri bo občinstvo zabaval priznan DJ Maynamic.

Praznično dogajanje v Kopru

Koper bo v praznično dogajanje vstopil v soboto, 2. decembra ob 17. uri. Ob prižigu lučk za obiskovalce organizirajo tudi pestro dogajanje, kjer bodo nastopili otroški pevski zbor Osnovne šole Koper, Challe Salle in Faraoni s prijatelji, med katerimi bodo tudi Lara Baruca, Anika Horvat in Tinkara Kovač.

V okviru koprske Fantazime bo na Kidričevi ulici potekal Miklavžev sejem, na Carpacciovem trgu hiške s praznično gostinsko ponudbo, v mandraču pa bo zaživelo drsališče.

Pravljično Celje

Pravljično Celje, ki se bo letos pričelo 2. decembra s prižigom prazničnih lučk, bo letos na osmih lokacijah postreglo z več kot 60 dogodki. Njihove praznične prireditve naj bi si letos ogledalo okrog 70.000 obiskovalcev, kar je podobno kot lani. Program Pravljičnega Celja bo letos potekal 30 dni, namenjen pa bo družinam, ljubiteljem adventnih destinacij in kulinaričnim raziskovalcem.

Foto: Arhiv pomurec.com.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.11.2023 ob 20:06 Jep gost

      Bravo, Odranci že med slovenskimi mesti!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.11.2023 ob 23:03 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐫𝐞𝐞𝐫𝐬𝟏𝟐.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.11.2023 ob 9:28 svoboda gost

      Kdaj bodo po mestih prižgali praznične lučke? mi doj visi, glavno, da so za 1,8% zvišali penzijo, kako le porabiti to tazliko !!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.