https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Turisti oktobra največkrat prenočili v zdraviliških občinah

28.11.2023 ob 12:55  

V slovenskih turističnih nastanitvenih obratih so oktobra zabeležili 423.000 prihodih turistov, kar je 5,9 odstotka več kot oktobra lani. Število prenočitev je zraslo za 3,8 odstotka na 1,04 milijona. Več kot petino vseh prenočitev so turisti ustvarili v nastanitvenih obratih v zdraviliških občinah, sledile so obmorske in gorske ter Ljubljana.

S Statističnega urada Republike Slovenije so sporočili, da so domači turisti oktobra ustvarili 347.000 prenočitev, kar je odstotek več kot oktobra lani in tretjina vseh. Največkrat so prenočili v občinah Moravske Toplice, Piran in Izola. Prihodi domačih gostov so bili s številko 128.500 za dober odstotek manjši.

Tuji turisti so prispevali 295.000 prihodov in nekaj več kot 696.000 prenočitev ali za pet odstotkov več kot pred letom dni. Največ njihovih prenočitev so našteli v občinah Bled, Piran in Ljubljana.

Turisti iz Nemčije so največkrat so prenočili v občini Ljubljana. Prenočitev turistov iz Avstrije je bilo 92.100, največ v občini Piran. Sledili so turisti iz Italije, Hrvaške, ZDA in Madžarske. V primerjavi z lanskim oktobrom so statistiki med omenjenimi državami največjo rast zaznali pri turistih iz Madžarske, in sicer za tretjino, največji upad pa pri turistih iz Italije, namreč za 30 odstotkov.

V nastanitvenih obratih v zdraviliških občinah so turisti ustvarili 24 odstotkov vseh prenočitev, največ v občini Moravske Toplice. Tam je bila ustvarjena petina vseh prenočitev v tovrstnih občinah. Sledile so obmorske in gorske občine (iz vsake po 20 odstotkov) ter Ljubljana.

V primerjavi s prejšnjim oktobrom se je med omenjenimi vrstami turističnih občin najbolj povečalo število prenočitev v Ljubljani, in sicer za 15 odstotkov. V Ljubljani je bilo več tako domačih kot tudi tujih turistov.

Domači turisti so največkrat prenočili v zdraviliških občinah, tuji pa v Ljubljani. Domači in tuji turisti so še vedno največ prenočitev ustvarili v hotelih (566.500 prenočitev oz. 54 odstotkov vseh), sledile so zasebne sobe, nato apartmaji in hiše (18 odstotkov) ter kampi (sedem odstotkov).

Domači turisti so prispevali skoraj štiri milijone prenočitev oziroma 27 odstotka vseh, tuji pa nekaj več kot 10 milijonov oz. 73 odstotkov. Prvih je bilo za petino manj, drugih pa za 15 odstotkov več kot v primerljivem obdobju lani.V prvih desetih mesecih je Slovenijo obiskalo 5,6 milijona turistov, kar medletno pomeni 5,2-odstotno rast. Ustvarili so skoraj 14,7 milijona prenočitev oz. za 3,3 odstotka več kot v enakem obdobju leto prej.

V prvih desetih mesecih je bilo največ prenočitev turistov iz Nemčije, 1,8 milijona ali skoraj petino vseh tujih prenočitev. Sledili so turisti iz Avstrije, Italije in Hrvaške.

Foto: Arhiv pomurec.com.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.