https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami

25.11.2023 ob 9:00  

Ob današnjem mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami več nevladnih in drugih organizacij opozarja na intimnopartnersko nasilje, ki ga ženske doživljajo pogosteje kot moški. Pri tem opozarjajo, da se nasilje pogosto ne konča z razpadom zveze, včasih le spremeni svoje oblike.

Statistični urad RS navaja, da so ženske kar trikrat pogosteje žrtve nasilja v partnerskem odnosu kot moški, saj je nasilje v partnerskem odnosu od dopolnjenega 15. leta starosti doživelo 75,5 odstotka žensk in 24,3 odstotka moških. Zlasti pomembne so ugotovitve, da so ženske pogosteje žrtve težjih oblik nasilja, saj gre za nasilje, ki se ponavlja.

Nasilje nad ženskami je družbeni in javno-zdravstveni problem, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Pri tem poudarjajo, da je pomembno tudi na področju javnega zdravja opozarjati na nasilje v družini in nasilje na podlagi spola, saj to škodljivo vpliva na telesno in duševno zdravje ter kakovost življenja. "Vsaka ženska ima pravico, da živi v varnem okolju - tako v javnosti kot zasebno," so še zapisali.

Slovenska policija na letni ravni obravnava nekaj več kot tisoč primerov kaznivih dejanj z elementi nasilja v družini, od tega so povzročitelji tovrstnih dejanj v več kot 90 odstotkih osebe moškega spola, žrtve pa so pretežno ženske in otroci, ob današnjem dnevu opozarja Društvo SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja. "Žal ljudje dejansko pogosto še vedno verjamejo, da so žrtve same krive za nasilje, ki ga doživljajo. Na ta način seveda žrtvam jemljemo moč, da bi hitreje zmogle prekiniti nasilni krog in izstopiti," so v sporočilu za javnost zapisali v društvu.

Na temo pa so opozorili tudi na petkovi nacionalni konferenci o nasilju pred mednarodnim dnevom, ki so jo organizirala ministrstva za pravosodje, za delo in za notranje zadeve ter Društvo za nenasilno komunikacijo, Društvo SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja in PIC - Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja. Ob letošnji temi starševstvo in stiki v primerih nasilja v družini, ki se pogosto nadaljuje po razpadu zveze, so pozvali k zagotavljanju varnosti žrtve tudi po tem.

Pravice žensk in deklet so globalno ogrožene, skrčene ali popolnoma odpravljene, kar je znatno zavrlo napredek, dosežen v zadnjih desetletjih, so ob dnevu opozorili tudi v Bruslju. "Evropska unija se bo še naprej borila proti vsem oblikam nasilja nad ženskami in dekleti. Neomajno podpiramo ženske in dekleta, ki so žrtve nasilja, bodisi kot žrtve ali preživele, pri čemer obsojamo uporabo spolnega nasilja in nasilja na podlagi spola kot orožja v vojni," je zapisala Evropska komisija.

ZN so 25. november za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami razglasili leta 1999. Na ta dan leta 1960 je dal dominikanski diktator Rafael Trujillo na krut način ubiti tri sestre Mirabal, ki so bile politične aktivistke v Dominikanski republiki. S 25. novembrom se vsako leto začnejo tudi akcijski dnevi proti nasilju nad ženskami, ki se sklenejo z 10. decembrom, svetovnim dnevom človekovih pravic, poroča STA.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.11.2023 ob 14:16 gost

      Bouga ženska nikoli nič kriva...

      10 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.11.2023 ob 0:06 gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.11.2023 ob 15:36 proti posiljevalcom gost

      https://www.bild.de/bild-plus/regional/hamburg/hamburg-aktuell/opfer-spricht-ueber-martyrium-mein-ehemann-hat-mich-ueber-jahre-vergewaltigt-

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.11.2023 ob 16:10 gost

      Kaj pa nasilje žensk nad moškim?.Pa prešuštvo pa laži in izgovori taki in oni kaj ja to je drugi vzorni kot.

      13 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.11.2023 ob 16:42 kilonja gost

      Za nasilje ni opravičila . Sicer pa smo zelo kontradiktornih časih, možače ki se borijo za ženske pravice o prve v vrsti ki se derejo WILKOMEN arabskim in afriškim posiljevalcem, incestnikom, pedofilom, zatiralcem žensk, to so moški ki prihajajo iz okolij kjer je ženska samoumnevno manj vredna. Ampak možače jih vabijo, ne vem no, mogoče na množično mentalno preobrazbo ? Najbolje jim ne uspeva asimilacija, pa več se ne pogovarjamo samo o tistih iz Afrike in zahodne Azije, ampak tudi o ljudeh ki so nam geografsko bližje, bosanci štihajo domačine, kosovarji posiljujejo...ne vem od kod ideja aktivistkam da bodo sploh še one iz Afrike preobrazile ? Ne vem no, bogovi so padli na glavo .

      16 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.11.2023 ob 18:41 123 gost

        Kilonja zakaj pa nisi omenil cerkveno osebje ki se spravlja nad nedolžne otroke, najprej pometi pred domačim pragom

        8 9 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      25.11.2023 ob 18:33 Karel K. gost

      Politiki so polni ust zgražanja glede posilstev, zlorabe žensk in podobnih zgodb povezanih z ženskami. Pri tem pa zamolčijo, da mnogo od teh politikov za kompromitiranje odstranjevanje svojih političnih nasprotnikov zlorabijo ženske. To pa potem vodi v nasilje nad ženskami saj pride do spora med moškim in žensko, ko moški spozna, da ta ženska, pa naj je njegova žena ali pa vrinja žena, opravlja umazano delo, ženska pa to noče priznati ali tudi v nasprotnem. Ženske se zlorabvljajo tudi v namene potrebe v ekonomiji, ko naprimer predstavljanju avtomobilov ženske postavijo sloraj pomanjkljivo oblečene. Ja to vodi v posilstva in nasilje. Vprašanje časa je, da bodo prišli na dan zlorabe žensk v politiki, ko jih moški z vsemi sredstvi rinejo obvezno na temelju kvot v ospredje, da se moški v ozadju sončijo. Moški bodo ženske začeli izsiljevati kot je to Rop izsiljeval Jankoviča, ko jim bodo rekli, da so jih oni nastavili, brez mene nebi imela te službe ali funkcije, zato moraš izpolniti moje želje. To ni tako enoznačen in enosmerni problem ampak to nasilje ima korenine v družbi in politiki.

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.11.2023 ob 18:41 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Károly,tak si kot župniki,ki solijo pamet o vzgoji otrok......ti veš vse o babah....

        3 7 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.11.2023 ob 19:44 Lali gost

        Mi keri smo Janševa generacija se spomnimo da se je tudi Janezek znašal nad Urško in tudi razbijal je inventar ko je bil na dopustu v tujini

        8 10 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      25.11.2023 ob 19:21 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Kilavi,Károly,rimokatoliška institucija je v dveh tisočletjih svojega obstoja zagrešila zločine,vključno z zatiranjem žensk,ki jih nihče drug ni,noben totalirizem.

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.11.2023 ob 23:05 kilonja gost

        To kar je nekoč zagrešila Cerkev, pa komunizem, pa socializem, to sedaj uvažamo . Nam je tega treba ? Ne. Pri nas so pedofili kazensko preganjani, pri eni od dveh muslimanskih skupin pa so poroke starčkov z 9 - letnimi deklicami del tradicije in kulture, torej LEGALIZIRANA pedofilija, to bi rad ? Debeli debeli, ni govora o RKC, ne o srednjem veku v Evropi, govora je o popolnem nesmislu ko možače k nam vabijo spolne prestopnike, kot če bi kure lisico vabile da naj pride k njim zobati koruzo .

        5 1 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      25.11.2023 ob 20:21 Karel K. gost

      Džože 203/160/75, boljše, da ne pišeš nič, ne pa da se pojavnjaš pod desetimi naslovi, saj ne razumeš osnovnih zgodovinskih in človeških zakonitosti. Vsak totalitarizem, tudi titoizem je zlorabljal ženske, samo poglej Nacizem, ko je ženske zaprl za štedilnike in jih namenil za rojenje otrok. Nihče ne trdi, da ni ženske zlorabljala cerkev, nisi pa napisal in pritrdil "Kilonji", ki ti je opisal težave z muslimani ki danes zlorabljajo ženske, ki jih sploh ne obravnavajo kot človeška bitja in te vi titoisti vabite v Slovenijo, da bodo zapolnili vrzel manjkajočih delavcev, ker slovenski mladi sposobne kader gre s trebuhom za kruhom v zahodno civilizacijo in to zaradi vaše titoisitčne poliitčne in gospodarske norosti, ko bi naj vas lenuhe hranili, delovni in ustvarjalni ljudje. Veste, kaj ste delali vi titoisti z ženskami od 1945 do 1990, pobijali ste je kot sovražnike titoizma, torej države, ženske katere so postale poželjne seksa za partijske veljake, pa naj so bile poročene ali ne ste morali dobiti, če drugače ne ste može pobili ali drugače kompromitirali in jih odstranili. Jaz sem komentiral problem nasilja nad ženskami v svetovnem merilu, ti pa drugega ne veš samo to, da je Katoliška cerkev zlorabljala ženske in otroke. To vsaj funkcionalno pismen človek ve in že sami cerkveni dostojanstveniki priznajo.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.11.2023 ob 20:58 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Károly,redno si "zatucani",Musliče sploh ne uvažamo mi.To delajo netitoistične zahodne države,kolonialistične države.Redno si drapnjeni ko govoriš o zlu nad ženskami v komunizmu,tega preprosto ni bilo,pri nas so ženske kar enakovredne.Rajši si pogledaj nasilje zahoda(ZDA)po svetu.

        2 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.11.2023 ob 23:09 kilonja gost

        debeluhar pač nekaj piše kontra, saj sam ne ve zakaj, oziroma toliko da provociral, on bi dušo hudiču prodal da bi lahko desne zajebaval, čeprav bi ga hudič potem na suho v njegovo rit...to so slovenski levičarji, saj oni niso za te ilegalne migrante, oni na račun teh ilegalcev kažejo svoj upor domačim konservativcem, ljudje ki se veselijo avtogola.. slovenski levičarji so ljudje ki jih vodi rek..."naj sosedu ( sonarodnjaku ) krava crkne"...ker bijejo še zmeraj boj med partizani in domobranci, namesto da bi bili vsi skupaj najprej Slovenci . Ne raje s tujimi posiljevalci simpatizirati in s tem provocirati .

        3 4 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      25.11.2023 ob 20:34 gost

      Rimsko katoliška institucija je res zagrešila slaba dejanja,ampak največje zlo na zemlji , ki sliši na ime komunizem pa je zagrešil še veliko več slabih dejanj,sorry bebo,takšna je resnica.

      9 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.11.2023 ob 20:49 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Bepo,rimokatoliška cerkev je v stoletjih pobila,uničila celotne kulture,narode ,sama inkvizicija na milijone ljudi,da ne govorimo o krajah in pedofilstvu,nasilju in izkoriščanju.Komunizem ,fašizem,nacizem ji niso niti blizu.

        8 8 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.11.2023 ob 4:19 Stalin ne bi mogel gost

        bez podpore crkve vede ali ne i duhovnike su umorili ma Stalinisti controle jakiniji capital nego Amerika

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      25.11.2023 ob 20:35 gost

      ŽIVEL JANEZ JANŠA,BOG TE ŽIVI.

      6 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      25.11.2023 ob 23:12 kilonja gost

      Če bi Janša k nam odkrito vabil ilegalne migrante kot to dela Holob, bi se Debeli na meji s Hrvaško drl..." čefurji raus " :) . debeluh je pač vse tisto v čemer ne vidi Janše :). SKisani možgani od Janše, ko nimaš življenja, ti ostane Janša, on je kriv za vse tvoje tegobe, tudi ko ne vodi državo .

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      25.11.2023 ob 23:53 Prlekus gost

      Babe ne bije ded, babo bije jeni jezik!

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      26.11.2023 ob 5:43 mraula gost

      Babe so negda moški rezali zaradi njenoga jezika. Kak pravi stari pregovor: Deneš v vrelo vodo kamen in babji jezik, pa de se kamen prej skuhal. Gnes den se tau več ne dela ka bi moški ženske pretepali je vse preveč mavrično, pedersko 🏳️‍🌈🏳️‍🌈🌈🌈. In tak je prav, naj baba mlati deda, ker tau gnes den so več nej dedi. Tüdi puno vas je tü gor pederajsov poženščenih keri komentejrate se prav vijdi.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      26.11.2023 ob 18:36 Protagonistka proti nasilju gost

      youtu.be/XGFIgtqbsns youtu.be/ShJtrHFfwv8 youtube.com/shorts/H3R1HwvQrcA https://www.24ur.com/novice/slovenija/kaj-hoce-tina-gaber

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.