https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V Lendavi odprli regijsko tematsko razstavo »POLNOST PRAZNINE«

28.11.2023 ob 18:00  

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti vsako drugo leto razpiše natečaj za ljubiteljske likovne ustvarjalce. Tema letošnjega razpisa Regijske tematske razstave za 9. državno tematsko razstavo 2023 in 9. državno tematsko razstavo 2024 je POLNOST PRAZNINE, ki raziskuje idejo likovnega prostora kot enega od osnovnih elementov likovne umetnosti.


Cilj projekta je spodbujanje, predstavitev in promocija kakovostne ljubiteljske likovne ustvarjalnosti. Ljubiteljskim ustvarjalcem je ponujen izziv, ki sproži razmišljanja o širokih možnostih ustvarjalnega izražanja, prižiganja ustvarjalne radovednosti, vzbujati željo po nadgrajevanju znanja in veščin ter spodbuditi iskanje novih likovnih rešitev na izbrano tematiko.

Ustvarjalci so morali znotraj likovnega dela raziskovati razmerje med ospredjem in ozadjem, med glavnim motivom in okoljem, ki ga obdaja, med pozitivnim in negativnim prostorom, med polno materijo in praznino. V okviru likovne stvaritve so te kategorije enakovredne, se dopolnjujejo in nadgrajujejo.

Regijske tematske likovne razstave POLNOST PRAZNINE so potekale po celotni Sloveniji in zadnja, 10 zapovrstjo se je odvila minulo soboto v avli Gledališke in koncertne dvorane v Lendavi. Na otvoritvi sta prisotne nagovorili Monika Ivančič Fajfar, producentka za področje likovne dejavnosti pri JSKD ter Cvetka Hojnik, univ. dipl. ing. oblikovanja tekstilij in oblačil, magistra likovnih umetnosti, ki je obenem tudi opravila strokovni izbor del za regijsko tematsko razstavo.

Po oceni regijske selektorice so potrdilo o sodelovanju za regijsko tematsko razstavo POLNOST PRAZNINE prejeli naslednji avtorji: Anita Škrlec (Gornja Radgona), Anica Rudolf (Ljutomer), Jože Bratuš (Murska Sobota), Milena Toth (Murska Sobota), Terezija Šegula (Gornja Radgona), Nada Stajnko (Ljutomer), Dana Štrucelj (Gornja Radgona), Marija Belšak (Radenci), Vidka Borko (Gornja Radgona), Darinka Horvat (Murska Sobota), Vijola Bertalanič (Brezovci), Irena Skotnik (Ženik), Danica Šubernik (Bratonci), Marija Zver (Turnišče), Miranda Kozic (Murska Sobota), Marija Pavlič (Murska Sobota), Helena Farič (Petišovci), Jožefa Benko (Domajinci) in Karmen Jančar (Gornja Radgona).

Prav tako je na odprtju potekala razglasitev likovnih del, ki so se uvrstila na regijsko raven.

Tako so srebrno priznanje za sodelovanje na regijski tematski razstavi koordinacije Pomurje POLNOST PRAZNINE prejeli naslednji avtorji: Metka Tropenauer (Gornja Radgona), Nina Elise Reiter (Zagajski Vrh), Danila Krpič (Černelavci), Edita Vodan Šoštarič (Rački Vrh), Ivanka Lehner (Černelavci) in Lojze Veberič (Murska Sobota).

Za glasbeni vložek je poskrbela Mala vokalna skupina Lindua.

Razstavo si je mogoče ogledati vsak dan do 10. decembra 2023.

Več fotografij v spodnji galeriji...

Foto: Tomaž Galič.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.11.2023 ob 23:57 gost

      I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.11.2023 ob 7:04 Prlek gost

      Prevaranta, ki se laže , zavaja s svojim kičerajem v lotmerku, pa ni? Baje so ga sterali iz Lotmerka* Šerif lotmerka ga je nateral, Persolja mislim hahahah verjetno se je skril v podganjo luknjo v Italiji, pa naj tam ostane, starec laznivi

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.11.2023 ob 9:10 Pavel gost

      Koncept projekta je zasnovan predvsem za mentorje, kateri zavajajo likovne nevedneže in na njihov račun služijo. Sporno je že to, da likovna dela ocenjuje samo eden "strokovnjak". Enoumje-neumje! V preteklosti se to ni dogajalo. V komisiji so bili običajno vsaj trije žiranti z različno strokovno izobrazbo s področja likovne umetnosti ( umetnostni zgodovinar, akademski slikar, akademski kipar, sociolog, filozof,...). S pestrostjo žirantov je ocenjevanje potekalo dosti bolj objektivno, spoštljivo, pravično in odgovorno. Zaskrbljujoče je to, da likovno umetnost uničujejo državne inštitucije (Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti ). Tako imenovana inštitucija se razglaša za strokovne, ko pa nesprejeti likovnik prosi za pojasnila zakaj njegovo delo ni bilo izbrano za razstavo, pa ne znajo pojasniti po kašnem kriteriju so ocenjevali dela. Likovniki zakaj dopuščate, da vas ti ljudje ponižujejo, sramotijo, razčlovečijo oziroma vaša dela ne spoštujejo. Vsako likovno delo je spoštovanja vredno, saj za tem delom stoji človek. Prebudite se in Bog nam pomagaj! Verjetno bo uredništvo odstranilo komentarje, ne glede na to, da so napisani spoštljivo.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      29.11.2023 ob 10:53 Pavel gost

      Kako to, da se je razpisa udeležilo tako malo avtorjev? Pomurska regija ni tako majhna. Zakaj v javnosti ni več zanimanje za likovno umetnost in kulturo?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      29.11.2023 ob 10:56 Pavel gost

      Koliko denarja stane takšen projekt. Malo verjetno ne. Ali smo ljudje zaradi tega kaj bolj kulturni?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      29.11.2023 ob 11:03 Pavel gost

      Narod brez svoje lastne kulture slej ko prej propade. Na žalost je tako, da tisti, kateri bi morali najbolj skrbeti za kulturo, počnejo vse drugo, pri tem pa zlorabljajo pojem kulture za svoje sebične nekulturne interese.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      29.11.2023 ob 13:03 Pavel gost

      Nekaj posploševati zna vsak. Hobi kulturo razglašati za vrhunsko je veliko sprenevedanje in zavajanje javnosti. Ljubitelji zelo malo časa, truda, napora, poglobljenega znanja vlagajo v svoja dela. Njih ne zanimajo naravni in kozmični zakoni oziroma bistvo in smisel življenja, zato je njihovo izražanje zelo šibko. Povrh tega pa so še likovno nepismeni. Hobi kulturnikom je pomembno druženje, uživanje, slikanje pa jim je drugotnega pomena. S tem, da se družijo ni nič narobe, je zaželeno in zdravo. Razlika med rekreacijskim tekačem in olimpijskim prvakom je zelo velika, za razmislek.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.