https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V veljavi zakon, ki določa vračilo glob za prekrške iz obdobja COVID-19

27.11.2023 ob 12:00  

Včeraj je začel veljati Zakon o ureditvi nekaterih vprašanj v zvezi z določenimi prekrški, storjenimi v času veljavnosti ukrepov zaradi preprečevanja širjenja nalezljive bolezni COVID-19 (ZUVPNB). Zakon sledi načelu poprave krivic in ima učinek amnestije za določene prekrške iz obdobja od marca 2020 do maja 2022, ki so pomenili kršitev vladnih odlokov.

Z uveljavitvijo zakona so pričeli teči roki, ki zavezujejo pristojne organe za izmenjavo potrebnih informacij, ki jih pristojni prekrškovni organi potrebujejo za pripravo informativnih izračunov.

Upravičencem za uveljavljanje pravic ni potrebno vlagati individualnih zahtevkov, saj bodo prekrškovni organi informativne izračune pripravili po uradni dolžnosti in jih upravičencem posredovali po pošti. Zaradi velikega števila upravičencev je pričakovati, da bodo prvi informativni izračuni odpremljeni predvidoma v mesecu januarju 2024.

V informativnem izračunu bo naveden znesek vračila za plačane oziroma izterjane globe, stroški prekrškovnega postopka oziroma postopka prisilne izterjave ter morebitna odvzeta premoženjska korist za prekrške iz 2. člena ZUVPNB. V praksi gre predvsem za prekrške, ki so pomenili kršitev odlokov (npr. v zvezi z nošenjem maske, razkuževanjem ipd.). Navedena bo tudi številka plačilnega računa za izplačilo.

Zoper informativni izračun bo, v primeru vsebinskih napak, mogoče vložiti ugovor, če pa bo v informativnem izračunu napačno navedena le številka plačilnega računa, bodo lahko upravičenci podali izjavo o plačilnem računu ter navedli pravilno številko plačilnega računa.

Po pravnomočnosti oziroma dokončnosti informativnega izračuna (odločbe o vračilu) bodo zneski plačanih in izterjanih glob avtomatsko povrnjeni na plačilne račune upravičencev, podatki o storjenih prekrških pa bodo po uradni dolžnosti izbrisani iz prekrškovnih evidenc.

Pomembno:
- ZUVPNB ne določa pravne podlage za vračilo glob za t. i. »sekundarne« oziroma povezane prekrške, ne določa zamudnih obresti ali odškodnin.
- Izplačila po ZUVPNB ne štejejo v dohodek, ki se upošteva pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, prav tako se od izplačil ne plača dohodnina.
- V skladu z zakonom bodo iz prekrškovnih evidenc izbrisani podatki o prekrških iz 2. člena ZUVPBN, so sporočili iz Ministrstva za pravosodje. 

FOTO: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.11.2023 ob 14:48 Janez Janša gost

      Golobček z takimi bomboni rešuje svojo politično eksistenco. Seronja odjebali si sorry. Ta čas ko to pišem si zopet izgubil podporo. V tem si rekorder

      17 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.11.2023 ob 15:22 gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐫𝐞𝐞𝐫𝐬𝟏𝟐.𝐜𝐨𝐦

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.11.2023 ob 15:23 Karel K. gost

      Še bolj pa je pomebno, da tega kar izgubi Golob ne pridobi nobena druga stranka, pridobi najmočnejša stranka v državi, to pa je stranka katera se bori za očiščenje države od politikov kateri so v 32. letih uničili državo. Tudi NSI je izgubila, kar pomeni, da držaljani nočejo tudi takoimenovanih krščanov kot si to predstavlja, da je on alternativa.

      15 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      27.11.2023 ob 15:27 gost

      Predsednik DS Marko Lotrič piše, da je ministrstvo za kohezijo, ki ga vodi debeli policaj Jevšek, pomagajo mu pa ponosni naslednik KP Marko Koprivc in Titova pionirka Andreja Katić, uspelo počrpati le 6% nepovratnih sredstev iz EU! Gre za še en dokaz, da pernati nimajo pojma!

      16 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.11.2023 ob 15:31 Karel K. gost

        Zpisali so, da letos Slovenija iz EU blagajne dobi 500 milijonov EUR, koliko je po prvi oceni znašala škoda po poplavah. Če bi počrpali namesto 6 odstotkov vseh 100 odstokov, bi bilo vseeno premalo denarja za potrebe državljanov in servisov za njih, kot je zdravstvo, pokojnine, investicijev infrastrukturo. In veste zakaj, ker vi morali najprej izpolniti obveznosti so bančnih računov politikov in njihovih privilegirancev, ki jih ti imajo v tujini.

        12 3 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      27.11.2023 ob 15:27 Karel K. gost

      Golob bi bil džek, če bi ta zakon veljal za vse neupravičeno in maščevalnopredpisane globe in kazni s strani slovenskih uradnikov, funkcionarjev in sodišč, ne samo za Kovid. Če nebi takrat oblastniki ostro ukrepali, bi umrlo še več ljudi, to pritrjuje večino državljanov. Nekateri tega niso upoštevali, kot so se takrat obnašali celo nekatei v DZ, ko so si trgali maske z obraza, da oni tega ne bodo nosili, vendar teh ni nihče kaznoval z globami ampak spet samo tiste drugorazredne.

      13 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.11.2023 ob 16:56 123 gost

        Karel K če bi vedel brati bi ti bilo jasno da se ta sredstva morajo nameniti točno za tisto kar je odobrila EU

        10 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.11.2023 ob 17:35 Karel K. gost

        Ni mi treba dajati nasvete, kako se trošijo ta Evropska sredstva, saj je to meni dobro znano. Vendar ti ne veš ali pa zamolčiš, koliko teh sredstev je morala Slovenija vrniti nazaj v blagajno EU, ker so bila potrošena in kljub temu investicije niso bile udejanjene. To je sistem titoistov kako se krade ta Evropski denar ne glede na pravila katerih se morajo držati pri porabi tega denarja. Torej denar pospravijo potem pa se vrača denar iz državne blagajne ustvarjen doma.

        10 6 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      27.11.2023 ob 16:49 gost

      Vse te globe kere je izdala vlada Janeza Janše z pittbulom nad policajem hojesm bi morali zdaj tudi oni vrnuti. Ne pa spet natrpiti to davkoplačevalcem. Janša pa pittbul Hojs sta pa uživala ko so policaji prisilno pisali kazni. Za sendvič če si ga sam jedel na stopnicah za rogliček če si ga pojedel zunaj sam itd. Edino sebi niso pisali kazni ko so hodil za časa kovida v taverni na jeruzalemskimi vinogradi v Rakičani po Evropi edina vlada ki je okoli hodila.

      16 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.11.2023 ob 17:30 Karel K. gost

        Ti potenciraš samo ta sendvič in rogljiček. Če bi samo to treba vrniti potem ni problema, so pa bili še drugi prestopki posameznikov, ki so vplivali na razmah Kovida, kot na primer biciklisti kateri se niso držali pravil. Pa ne da bi spet odgovarjal, da so jih zaplinili in z vodnim topom ohladili. Upam, da spremljaš demonstracije po Evropi in vidiš kako tam demonstrante zaplinjajo in razganjajo z vodnimi topovi in pendreki pretepajo ter jih trpajo v zapore. To biciklisti so protestirali proti Jnaši, vendar niso nič koristnega dosegli, saj zdaj imamo še hujšo bolj diktatorsko, lopovsko, predvsem pa nesposobno in lažnivo Golobovo vladavino kot je bila Janševa. Prav imaš, ko trdiš, da so tudi samo kršili pravila, vendar pa z druge strani ne poveš, da Golobovi danes enako ali še bolj kršijo pravila kot so Jnaševi, pa si tudi ne pišejo kazni ali napotnice za v zapore za kriminalce.

        14 3 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      27.11.2023 ob 17:18 Mclaren gost

      Pernatomi se stolec luga pa se stakšnimi forami šče malo priküjpiti. Zakoj pa ne napravijo zakon ka bi se bauni mogli nazaj dati. Ka bi se s tem nazaj napunila državna blagajna. Ajaaaaa te bi ga šče zamrzila skrajna LEVICA, toga si pa nemre TAUBI privauščiti. Tisti ka ste se pa med epidemijov preseravali pa pojdebavali pa nej nosili maske, takšnim bi pa trbelo tistoga časa s palicov po hrbti kak so tau delali v Indiji.

      13 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      27.11.2023 ob 17:40 kilonja gost

      Aha,torej je prišel dan ko je treba poplačati tistih 40% ki so Goloba spravili na oblast ;)

      14 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      27.11.2023 ob 17:49 gost

      Aha,aha,dal bi jim k.... ne pa vračal globe,nej so spoštovali predpisov,zdaj pa vračilo,banana država,z palico po hrbti nej pa vračilo,tak dela prava pravna država.

      13 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.11.2023 ob 17:53 Štef gost

        Nihče od politikov ni plačal globe pa so se pred kamerami družili in to brez mask, pa še v tujini so bili na počitnicah mi pa nismo smeli v sosednjo občino

        10 9 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      27.11.2023 ob 18:01 Mclaren gost

      Štef. Jooooooj nej ka bi se od žalostoli posrau v hlače. Ka so ti vse delali srmaček baugi. Ka pa v dupe so te nej hodili guzit.

      11 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      27.11.2023 ob 19:19 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Na,Károly je bil fejst ambiciozen pomladnik,brco dobil od levih,pa desnih,pa od bab tudi( vedno je bil samo oprezovalec),zdaj pa je samo še penasti Kàroly,tak tridesetkilni frustriranec stári.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      27.11.2023 ob 21:16 Karel K. gost

      Joj ti ostareli Džaože, tebi se je zares zmešalo od te histerije, ko podpiraš svoje delodajalce, titoisitčne zločince. Veseli me, da nisem nasedel ne enim niti drugim in sem jih zapustil, saj sem že pred 32. leti spoznal njihov namen in cilj. Spoznal sem, da so oboji zrasli iz titoističnie korenine. Trenutno ima 102 kg čiste teže. Vem čemu je namenjeno to tvoje blatenje moje osebnosti, vendar bi bil še bolj nesramen kot ti, ča bi ti to jemal za zlo, saj ni etično in moralno, umsko neuravnovešenega človeka napadati in ga omalovaževati.

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.11.2023 ob 22:46 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Károly,jaz tebe umsko neuravnešenega(sam si zapisal),ne napadam,izdaja vas,tebe tudi, mi gre na kozla.....p.s.bruhalništvo,Karel Kozmica,bednik človeški,dno.

        7 3 Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      27.11.2023 ob 21:20 gost

      Lendavski naddrekonja, Karel je zate gospod,ti pa si navaden kumrovški seronja.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.11.2023 ob 22:24 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Odgovarjam tako,kar sem povedal sem povedal ,Károly je navadna rit neuspela stara prdajzlasta,mišmiš z frustracijami,niti lizati mu ne gre,sladoled mu poceni socialistični zobje zakrknejo.......

        8 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.11.2023 ob 22:35 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Károly zame ne bo nikoli gospod ,le Unterhund",rival se je vsepovsod,levo in desno,pa brco dobil.Pa pljuva po nezasluženi socialistični penziji......Da mu je plenica socialna petkrat na dan.....to vam jeKàroly,vi blesavci desni kretenski,SMRT DOBRANOM NAZIVNIM,KRETENOM DESNIM BEDASTIM,ŽIVEL KOMUNIZEM,ŽIVELI SLOVENSKI PARTIZANI.

        8 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.11.2023 ob 0:50 gost

        Zdaj pa si v transu, nervozen kot podivjan pes, saj si začel zapisovati in mene zmerjati z nacisitčnimi izrazi untermensch. Nimam socialističnih zob ampak svoje, malo imam socialistične penzije, poleg imam penzijo zasluženo v Avstriji. Socialistične nimam, ker ste mi to preprečili vi krvosesni titoisti, da bi si jo zaslužil, ker ste me naredili za političnega dididenta iz razloga ko sem vam nastavljal ogledalo že v bivšem sistemu in se vam titoistom uprl vaši krvosesni titoistični norosti in izkoriščevalnosti ljudi. Sem še normalno mobilen in ustvarjalen brezplenic, ti pa jih že zagotovo nekaj let uporabljaš, kar sevidi iz vsebine tvojih komentarjev. Že si toliko umsko podhranjen, da niti ne veš, da v Prekmurju kjer smo doma ni bilo domobrancev, zato tudi mi ne moremo biti domobranci.

        8 2 Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      27.11.2023 ob 23:27 gost

      Hi,hi,hi,ti pa si pafnjeni,redno gelibar.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      28.11.2023 ob 0:53 Karel K. gost

      Če bi jaz tega človeka 22.35 osebno poznal, bi ga že stokrat oznanil na tem portalu z priimkom in imenom. Ga zares nihče ne pozna ali se pa bojite ga izdati kdo in od kod je doma, da bi ga osebno spoznali tudi ostali, da bi vedeli kako izgleda. On vse nas ostale ocenjuje, ko vsaj mene ne pozna osebno in nas ž ali in podobno. Zato se ojunačite in ga poimenujte z imenom in priimkom, seveda če je sploh registriran.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      28.11.2023 ob 9:42 Pista gost

      Sam moram ,da malo komentiram moje mišlenje,nevem če je lahko še kaj bol neumnega kot je to ,da se ljudem za prekršek vrača denar ,ki so ga pač morali plačat zato ker se niso držali pravil,ki jih je postavila država,tako kot je sedaj smo vsi tisti ,ki smo se držali pravil postali eni največji bedaki ,ker smo se cepili ,nosili maske ,se čim manj družili,kako naj se ljudje pol držijo pravil v prometu ,v zdravstvu in vsemu kar pač država predpisuje,če pride neka vlada,ki vse to podere neglede na posledice,mnogo sem pričakoval od vlade ,dobil pasem eno največjo ponižanje ,ker sem se pač držal pravil,ki so bili postavljeni v prid zmanjšanje prenos bolezni ,,ČAKAM DA SE JIH REŠIMO,,

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      01.12.2023 ob 15:59 Xy gost

      Prasci. Kaj pa, ko so nas zapirali, nam tiščali palice v nos, ko smo lahko šli v nabavo ob določeni uri, pod je eno masko? Kaj pa, ko so po cepljenju doživeli kap ali celo umrli? Njih pa ne tožit? Ko se je beovicka, Logarca, Krek, napihovali in nas gnjavili? Njih tožit za povzročene muke.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      01.12.2023 ob 17:25 gost gost

      Ti Karel nemaš drugoga dela, kak ponoči pisariti bedarije, pa se san sebi smiliti?

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.