https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V ospredju ključen vpliv skupnosti pri oblikovanju odziva na HIV

01.12.2023 ob 6:05  

Svetovni dan boja proti aidsu vsako leto 1. decembra služi kot oster opomin na svetovni boj proti aidsu. Predstavlja priložnost za razmislek o doseženem napredku, počastitev tistih, ki jih je bolezen prizadela, in ponovno potrditev naše zavezanosti končanju pandemije aidsa.


Osrednje geslo globalne kampanje »Naj skupnosti vodijo!«, izpostavlja ključen vpliv skupnosti pri oblikovanju odziva na HIV in na globalno zdravje. Družbo vabi k razmisleku o doseženem napredku, k ozaveščanju o izzivih pri doseganju ciljev zajezitve aidsa do leta 2030 in k mobilizaciji vseh deležnikov za uspešen nadaljnji odziv na HIV. HIV namreč ostaja eden večjih javnozdravstvenih problemov in ogroža na milijone življenj, še posebej v revnejših delih sveta. Epidemija se najhitreje širi v evropski regiji.

Člani Komisije za aids pri Ministrstvu za zdravje ob tej priložnosti izpostavljajo, da v Sloveniji okužbo s HIV dobro obvladujemo in uspešno sledimo zastavljenim ciljem v Nacionalni Strategiji preprečevanja in obvladovanja okužbe s HIV do leta 2025.

»Imamo eno najnižjih epidemij v Evropi, kar je zagotovo tudi zasluga dobrega dela in konstruktivnega sodelovanja s stroko in z nevladnim sektorjem. Primarna preventiva, torej promocija varnejšega spolnega vedenja, vključno z uporabo kondoma in spodbujanjem testiranja, glede na dobro epidemiološko situacijo tudi v prihodnje ostaja naša osnovna usmeritev,« poudarja Vesna Marinko, generalna direktorica Direktorata za javno zdravje na Ministrstvu za zdravje.

Prim. Evita Leskovšek z NIJZ izpostavlja dolgoletna prizadevanja NIJZ na področju primarne preventive, vključno s promocijo kondoma, ki  jih za splošno populacijo in predvsem za mlade  vsako leto organizirajo s sodelavci, ki koordinirajo aktivnosti na lokalni ravni: »Svetovni dan aidsa obeležujemo že 35 let. S številnimi pobudami in aktivnostmi vplivamo na boljšo osveščenost javnosti. Zmanjševanje stigme in diskriminacije še vedno ostajata izziv, preventivne aktivnosti pa bomo morali usmeriti tudi v nove ranljive skupine.«

Člani Komisije za aids zaključujejo, da je prenos spolno prenosljivih okužb z nezaščitenimi spolnimi odnosi mogoče preprečiti z odgovornim spolnim vedenjem: odlašanjem s spolnimi odnosi, poznavanjem spolnih partnerjev, omejevanjem števila spolnih partnerjev z obojestransko zvestobo partnerjev ter s pravilno in dosledno uporabo kondoma z lubrikantom pri spolnih odnosih. Ob tem se zavzemajo za uporabo vseh preventivnih metod in strategij, ki so na voljo: temeljne preventive, testiranja, zgodnjega zdravljenja, zaščite z zdravili pred in po izpostavitvi, diagnosticiranja in zdravljenja spolno prenosljivih okužb ter obveščanja partnerjev o izpostavljenosti okužbi, poroča NIJZ.

Ko praznujemo ta dan, ponovno potrdimo našo zavezanost odpravi aidsa s skupnim delom za odpravo neenakosti, spodbujanje vključenosti, razširitev dostopa do zdravstvenega varstva in podporo celovitim strategijam preprečevanja in zdravljenja. S skupnimi akcijami in solidarnostjo si lahko prizadevamo za prihodnost, v kateri virus HIV ne bo več ogrožal svetovnega zdravja in blaginje.

FOTO: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.12.2023 ob 7:02 Pohorčan gost

      Tote lionsi so same pederčine, kuj samo pederisanje...........ka bode tote geza ka bi za en euro kozo pojebo pa mater oda. Ka pa cipotek zgledne kak kakšen klošar. Pa če bi zbrale 100 x več penezof bi nekaj bilou. Tak pa je tou samo eno sraje. Samo še robertino celenzio falij, kozojebač. Crkveni inspectore.........seronja.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.