https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

S prvo adventno nedeljo vstopamo v predbožični čas

03.12.2023 ob 6:05  

Advent ali adventni čas je čas pred božičem in je v bogoslužju namenjen pričakovanju Jezusovega prihoda oziroma rojstva. Izraz se uporablja zlasti v krščanstvu, marsikje po Evropi in Ameriki pa izraz uporabljajo tudi neverujoči.

Po katoliškem koledarju se advent začne na četrto nedeljo pred božičem. To je nedelja med 27. novembrom in 3. decembrom - imenuje se prva adventna nedelja.

Adventni čas se konča po četrti adventni nedelji - na sveti večer, večer pred božičem. V tem času se verniki spominjajo Jezusovega prihoda na zemljo. Adventni čas v katolištvu pomeni tudi začetek novega liturgičnega leta. Po pravoslavnem koledarju advent obsega kar šest tednov pred božičem in je povezan tudi s postom. Liturgična barva v adventu je vijolična in pomeni spokojnost. Advent je v cerkvenem letu obdobje duhovnih priprav na božične praznike.

Ponekod je v navadi prepevanje adventnih pesmi, eden od današnjih simbolov adventa je tudi adventni venec s štirimi svečami. Prvi adventni venec, ki ga poznamo danes, se je pojavil v domu za revne otroke leta 1838 v Nemčiji v Hamburgu. Adventni venec je znamenje zunanje priprave na božič. Na prvo adventno nedeljo se na njem prižge ena sveča, na drugo nedeljo dve sveči, na tretjo tri in na četrto vse štiri sveče. Cerkvene oblike praznovanja se prepletajo s posvetnimi šegami in navadami, nekoč povezanimi z zimskim sončnim obratom. Kot okras in liturgični simbol adventnega časa, prevzet od nemških narodov, se je adventni venec v Sloveniji uveljavil v osemdesetih letih 20. stoletja.

V adventnem času bodo potekale mnoge prireditve za otroke in tudi odrasle. V tem času se bomo lahko udeležili dobrodelnih koncertov, pohodov, adventnih sejmov, različne občine, društva ali skupine pa pripravljajo za otroke predstave, obisk svetega Miklavža in Dedka Mraza.

Foto: Pixabay in arhiv Pomurec.com.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.12.2023 ob 8:41 gost

      Res me zanima gdo še sploh ve kaj je pomen adventa. Niti tisti keri se rinejo v cerkve kao mi smo pobožni lažnivi verniki.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.12.2023 ob 9:36 nebuloze gost

      nesmiselni naslov clanka tisti, ki ga je spisal je pokazal popolno nevednost pomena ADVENTA. Z prvo adventno nedeljo NE vstopamo v predbozicni cas marvec v cas pricakovanja in priprave NA BOZICNI DAN, ki je ROJSTNI DAN JEZUSA KRISTUSA! Torej adventni cas nam pomaga, da se pripravimo na rojstvo otroka Jezusa. BOZICEK nikoli ni bil zavaljeni starcek ki pleza na balkone in dimnike. BOZICEK je staroslovanska beseda za bozje dete! V anglescini je zavaljeni starcek imenovan kot sveti Miklavz in tudi z njim nima nic skupnega. Kristjani se bomo morali na novo pouciti o sporocilu simbolov, ki jih je posvetni svet popacil in unicil….vse v koris €

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.12.2023 ob 10:00 smrkci gost

      Samo 10% ljudi si zasluži advent,ostalih 90% se pa iz adventa norčujejo in iz boga in jezusa kristusa,češ da je vse izmišljeno,ampak bo prišel čas,ko bo to vse resnično.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.