https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Zakon o osnovni šoli prinaša mnoge spremembe

30.11.2023 ob 16:15  

Vlada je na današnji seji določila besedilo Predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o osnovni šoli.

Vlada je določila besedilo Predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o osnovni šoli. Predlog prinaša mnoge novosti, med ostalim na področju nacionalnega preverjanja znanja, razširjenega programa, pravic učencev pri šolanju na domu in obveznih tujih jezikov.

Predlog zakona umešča nacionalno preverjanje znanja tudi za učence 3. razreda, obenem pa umešča možnost, da se dosežki nacionalnega preverjanja znanja v 9. razredu upoštevajo kot eno izmed meril za izbiro kandidatov v primeru omejitve vpisa v programih srednješolskega izobraževanja.

Spremenjeno besedilo zakona prav tako vsebuje prenovo koncepta razširjenega programa osnovne šole. Predlagane spremembe namreč opredeljujejo, da se doslej veljavni elementi razširjenega programa (podaljšano bivanje, dopolnilni in dodatni pouk, individualna in skupinska učna pomoč ter neobvezni izbirni predmeti) preoblikujejo z izvajanjem vsebin s področij gibanja, zdravja, kulturne in državljanske vzgoje, pa tudi vsebinami s področja učenja učenja. Učenci se v ta program vključujejo prostovoljno. V praksi to med drugim pomeni, da se neobvezni izbirni predmeti po novem ne bi ocenjevali. Šola bi ob uveljavitvi zakona program lahko izvajala pred, med in po pouku. Poudariti je potrebno, da je šola učencem prvega razreda dolžna ponuditi omenjene vsebine pred in po koncu obveznega programa (pouka). V tem smislu se otrokom pred in po koncu obveznega programa zagotovijo strukturirane dejavnosti (s strukturiranimi dejavnostmi zagotovljeno varstvo).

Novela zakona ob tem uvaja obvezni prvi tuji jezik v 1. razred osnovne šole. Na podlagi izvedbe poskusa »Uvajanja tujega jezika v obveznem programu in preizkušanja koncepta razširjenega programa v osnovni šoli« je bila v praksi preizkušana uvedba obveznega prvega tujega jezika v 1. razred. Ugotovljeno je bilo, da je bilo k pouku 1. tujega jezika že v šolskem letu 2016/2017 vključenih kar 92,73 odstotka prvošolcev, delež pa se je z leti še povečeval.

Spremembe zakona se dotikajo tudi področja izobraževanja učencev na domu. Med ostalim bodo zagotovile enakovreden izobrazbeni standard z učenci, ki se izobražujejo v šoli. To pomeni, da bodo morali učenci, ki se izobražujejo na domu, po novem opravljati izpite iz vseh predmetov posameznega razreda.

Starši bodo po spremembi zakona prav tako morali napovedati izobraževanje na domu do 16. avgusta in ne do 31. avgusta za prihodnje šolsko leto.

Uvaja se tudi možnost prekinitve izobraževanja na domu med šolskim letom (in s tem vključitev učenca v izobraževanje na šoli). Novost je tudi ta, da se bodo tistim učencem, ki bodo pri ocenjevanju neuspešni, pravice izobraževanja na domu omejile.

Sprememba zakona uvaja pouk slovenskega znakovnega jezika in jezika gluhoslepih.

Ob tem so v predlogu zakona opredeljene tudi druge sistemske spremembe pri izobraževanju učencev s posebnimi potrebami in izobraževanju učencev s posebnimi potrebami na domu.

Sprememba zakona omogoča organizacijo počitniškega varstva za otroke s posebnimi potrebami in s tem rešuje problematiko težavnejšega vključevanja otrok s posebnimi potrebami v ostale organizirane oblike varstva. Na novo se ureja možnost podaljšanja statusa za tri leta za učence, ki obiskujejo program osnovne šole z nižjim izobrazbenim standardom. Zakon tudi podrobneje ureja problematiko izobraževanja na domu za učence s posebnimi potrebami, ki je do sedaj urejena zgolj s pravilniki. Ureja se namreč možnost bolj prilagodljivih oblik izobraževanja, so sporočili iz Ministrstva za vzgojo in izobraževanje.

* Fotografije so simbolične: Pixabay.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.11.2023 ob 16:37 gost

      Največja sprememba je da učitelji za nič dela hočejo plačo primerno predsednici države. Niti pa ne vejo koliko otrok imajo v razredu.

      12 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.11.2023 ob 21:55 gost

        Danes je preveč takšnih norcev kot si ti, zato pa se takšna sranja s starši dogajajo v šolah. Najboljše da svoje otroke če jih znaš narediti učiš sam. Verjetno pa ti jih je sosed naredil.

        10 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.11.2023 ob 23:02 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐫𝐞𝐞𝐫𝐬𝟏𝟐.𝐜𝐨𝐦

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.11.2023 ob 17:17 gost gost

      Ta šolski sistem z devetletko je že v osnovi zgrešen. Vzgojiteljice nemajo kaj delati v šoli, so za vrtec in mala deca, stara šest let tudi. Prepotentni, primitivni starši pa itak mislijo, ka majo doma v underkinda, pa ka do učiteli ocenjevali, kak njin paše, še v to se vmešavajo. Te pa nej čudno, ka primanjkuje učitelof, što z fakultetno izobrazbo, de si pa pusto, ka do njemi starši z vunderkindon solili pamet, pa pravili, kak more delati? V osnovi sedanja OŠ ZGREŠENA, TOTALNO.Preveč pravic staršem, pa njovega vmešavanja-.

      20 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.11.2023 ob 18:52 ? gost

      So vključili obveznost otrok na proslavah z nekdanjo Jugo zastavo?

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      30.11.2023 ob 22:00 kilonja gost

      Bravo vlada, otroke je treba diskreditirati že v 3 - tjem razredu in jih popredalčkat preko nacionalnega preverjanja znanja . Obvezna dva tuja jezika, ja, otroci, država vam sporoča da pokajte kufre ker pridejo cenejši južnjaki, no so se že množično naselili , bo pa še huje ( samo v MB je 1000 učencev osnovnih šol ki imajo stalno prebivališče v tujini ) . .

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.