https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Spremembe pri oblikovanju cen določenih naftnih derivatov

30.11.2023 ob 17:55  

Vlada je na dopisni seji sprejela sklep o izdaji Uredbe o spremembi Uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov ter spremenila Uredbo o določitvi zneska trošarine za energente in električno energijo.

Uredba o spremembi Uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov
Vlada je sprejela sklep o izdaji Uredbe o spremembi Uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov. Uredba o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov določa mehanizem oblikovanja cen določenih naftnih derivatov, sestavine, ki jih morajo upoštevati podjetja, ki se ukvarjajo z dejavnostjo prodaje teh naftnih derivatov (v nadaljnjem besedilu: distributerji), in merila, po katerih se morajo oblikovati cene ali njihove sestavine. Mehanizem oblikovanja cen naftnih derivatov, sestavine, ki jih morajo upoštevati distributerji, in merila, po katerih se morajo oblikovati cene ali njihove sestavine, se ne uporabljajo za oblikovanje cen naftnih derivatov, ki se prodajajo na bencinskih servisih na servisnih prometnih površinah avtocest in hitrih cest.

S to uredbo se znižuje najvišja dovoljena višina marže za dizel na 0,0683 evra/liter ter na 0,0694 evra/liter za NMB-95. Najvišja dovoljena višina marže za KOEL ostaja nespremenjena.

S tem se bo vplivalo na znižanje drobnoprodajnih cen določenih naftnih derivatov ter posledično na znižanje inflacije.

Uredba se začne uporabljati z naslednjim regulativnim obdobjem, ki se začne 5. decembra 2023 in velja tri mesece, so sporočili iz Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport in Ministrstva za okolje, podnebje in energijo.

Vlada znižala trošarini na bencin in dizel
Vlada je spremenila Uredbo o določitvi zneska trošarine za energente in električno energijo. Znižala je trošarini za neosvinčeni bencin in plinsko olje za pogon (dizel), medtem ko v trošarino za plinsko olje za ogrevanje (ekstra lahko kurilno olje - KOEL) ni posegla.

Trošarino za neosvinčeni bencin je vlada znižala z 0,49051 evra na liter na 0,46051 evra na liter, za plinsko olje za pogon pa z 0,42267 evra na liter na 0,39267 evra na liter. Trošarina za plinsko olje za gorivo za ogrevanje ostaja pri 0,11577 evra na liter.

Vlada razmere na trgu naftnih derivatov budno spremlja in s prilagajanjem trošarin zasleduje zaveze na področju doseganja okoljskih ciljev, naslavlja pa tudi gospodarske razmere in ekonomske cilje države. Hkrati pa si mora glede na trenutne razmere, ki so povezane z visoko inflacijo, prizadevati tudi za ohranjanje čim nižjih maloprodajnih cen, ob zagotavljanju javnofinančne vzdržnosti. Na podlagi premisleka in spleta vseh teh okoliščin, ki jih zasleduje, je vlada danes posegla v znižanje trošarine, so sporočili iz Ministrstva za finance.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.11.2023 ob 18:26 xxxxx gost

      Protislovna govorica: velika inflacija- nizke cene

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.11.2023 ob 23:01 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐫𝐞𝐞𝐫𝐬𝟏𝟐.𝐜𝐨𝐦

        0 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.12.2023 ob 1:16 Vlada ni ostrostrelec gost

        https://novice.svet24/clanek/novice/slovenija/vlada-v-boju-z-inflacijo-posegla-v-trosarine-in-marze-za-bencin-in-dizel

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.11.2023 ob 18:50 Se veselim gost

      da bo bencin kmalu stal manj kot 1 evro. Super vlada!

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.11.2023 ob 19:09 gost

      Aha,1 eur de stal takrat,ko bodo vrabli dali nazaj proso in , ko boš ti izvoljen za papeža.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      30.11.2023 ob 20:57 Gajdar gost

      Vse v duhu statistične akrobacije, da se inflacija za letno obdobje nekoliko zniža, energetski šok bo sledil januarja. Eni komentatorji so že padli na navadni vladni trik, to je problem večine Slovence nasedejo na hipno informacijo, ne razmišljajo pa dolgoročno in analitično. Poglejmo samo predlog vlade za novega kmetijskega ministra, vlada predlaga upokojenega vojaka, od njegove črede 100 koz (novinarski spin), mu je ostal le eden "kozel". Malo humorja mora biri. Sedaj pa resno. Kmetijski resor je najmočnejši in najpomembnejši resor evropske komisije. Evropske vlade za svoje kmetijske ministre predlagajo najsposobnejše in najbolj šolane kandidate. Za ta resor je potrebno imeti agronomsko, klimatsko in ekonomsko znanje na najvišjem nivoju (najprimernejši za kmetijskega ministra je pri našem izobraževalnem sistemu agrarni ekonomist), prav tako pa je priporočljivo, da zaradi usklajevanja na evropskem nivoju obvlada aktivno vsaj tri tuje jezike, obvezno pa angleško in francosko, da se lahko usklajuje ena na ena. In naša vlada privleče iz naftalina starega upokojenca brez vseh kompetenc. Vsi mediji in kmetijska stroka bi morali ob tem kandidatom skočiti v luft. Prvi minister ima res zakonsko moč, da si sam izbere ministre, ampak če izbere za ministra popolnoma nesposobnega kandidata mora javnost to javno obsoditi, poslanci parlamenta iz kmečkih področjih pa glasovati odločno proti, saj je drugače za njih primerneje, da se čimprej odselijo iz svojega kmečkega okolja.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.12.2023 ob 0:30 gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.12.2023 ob 2:03 Zelo nezanesljiva politika gost

        https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/bs-bruto-zunanji-dolg-slovenije-decembra-lani-dosegel-508-milijarde-evrov/ https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/slovenija-je-visokotvegana-drzava-glede-dolgorocne-vzdrznosti-dolga/

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.12.2023 ob 7:48 gost

      🤔 Fant od Tine je zaradi slabega javnomnenjskega rezultata prižgal svoje 🧠 in se domislil, da je treba ljudem nekaj kratkoročnega prodati. Upajmo, da bo še naprej naprezal 🧠 in bo kmalu stal bencin spet 1€.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.