https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Plačilo turistične takse odslej tudi v Občini Kuzma

04.09.2023 ob 11:00  

V sredo, 30. avgusta 2023, je v sejni sobi Občine Kuzma potekala 6. redna seja Občinskega sveta Občine Kuzma, na kateri so svetniki med drugim sprejeli odlog o turistični in promocijski taksi v občini.

Občinski svet Občine Kuzma je zasedal na 6. redni seji Občinskega sveta. Sejo je vodil župan Jožef Škalič, ki je ugotovil prisotnost članov Občinskega sveta in posledično sklepčnost. Občinski svet je uvodoma obravnaval in sprejel dnevni red 6. redne seje ter obravnaval in potrdil zapisnika 5. redne in 1. dopisne seje Občinskega sveta Občine Kuzma. 

Turisti bodo odslej plačevali takso

V občini Kuzma do sedaj odloka o turistični in promocijski taksi niso imeli, saj niso imeli ponudnikov, ki bi oddajali nastanitvene objekte. Po odloku bo turistična taksa znašala skupno 1,60 evra za osebo na dan, od tega bo turistična taksa znašala 1,30 evra, promocijska taksa pa na osnovi te cene znaša 0,32 evra in gre za promocijo skupnih aktivnosti.

Marca je bil namreč sprejet novi Zakon o spodbujanju razvoja turizma, ki lokalnim skupnostim nalaga, da svoje odloke o turističnih taksah uskladijo z novim zakonom. Pri tem je zakon določil nove vrednosti turistične takse in določil, da lahko občine višino takse določijo do višine 2,5 evra na dan. Hkrati zakon določa obvezno plačevanje promocijske takse v višini 25 odstotkov zneska turistične takse. Slednja mora biti nakazana v državni proračun in je namenjena sistemskemu financiranju Slovenske turistične organizacije. 

Svetniki so odločali še o ceni programov predšolske vzgoje in plačila staršev v enoti vrtca pri Osnovni šoli Kuzma. Predlagane nove ekonomske cene vrtca, ki bi bila za 40 evrov višja od dosedanje, svetniki niso podprli. Tako cena ostaja 526 evrov.

Prav tako so odločali o odloku o občinskih cestah ter o pravilniku o dodeljevanju pomoči za spodbujanje razvoja gospodarstva v občini. Oba odloka in pravilnik so v prvi obravnavi soglasno sprejeli ter hkrati potrdili sklep, da vse naštete dokumente do druge obravnave pregledajo in o njih odločajo pristojni občinski odbori in komisije ter javnost.

Foto: arhiv Pomurec, naslovna posnetek zaslona

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.