https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

7 razlogov, zakaj se investicija v balkonsko sončno elektrarno izplača!

04.12.2023 ob 6:05  

V sodobnem svetu, kjer trajnostnost in odgovornost do okolja postajata vse pomembnejši vrednoti, se vlaganje v obnovljive energetske vire kaže kot ključna odločitev. Med različnimi možnostmi izstopa investicija v balkonsko sončno elektrarno – in zakaj ne bi, ko pa prinaša številne prednosti, ki segajo onkraj zgolj zmanjšanja računov za elektriko.

Balkonske sončne elektrarne so mikro fotovoltaični sistemi, ki veljajo za najbolj preprost način izkoriščanja energije sonca. Sestavljeni so iz enega ali več solarnih modulov, ki iz sončne energije proizvajajo enosmerni tok, in razsmernika, ki ta enosmerni tok spremeni v izmeničnega.

Tovrstne sončne elektrarne so med ljudmi priljubljene zato, ker zanje ne potrebujete posebnih dovoljenj. Vse, kar morate storiti je, da jih namestite na željeno mesto in jih priklopite v električno vtičnico.

Prav tako pa so se balkonske sončne elektrarne izkazale tudi za dobro naložbo, zato preverite 7 razlogov, zakaj se investicija vanje splača.

1. Energetska učinkovitost

Balkonske sončne elektrarne so zmogljive naprave, ki so visoko energetsko učinkovite in s katerimi lahko na zelo enostaven način pridobivate električno energijo za lastne potrebe. Koliko električne energije boste proizvedli, pa je odvisno predvsem od zmogljivosti izbrane naprave.

V idealnem primeru bo balkonska sončna elektrarna z najvišjo dovoljeno priključno močjo 800 W na leto proizvedla 920 kW električne energije.

Če izberete šibkejši solarni sistem, bo proizvodnja električne energije manjša, podobno pa velja tudi v situacijah, ko je izpostavljenost sončni svetlobi manjša.

2. Okoljski vpliv

Balkonske sončne elektrarne pri svojem delovanju ne proizvajajo CO2 izpustov in drugih toplogrednih plinov, prav tako pa ne povzročajo nobenega hrupa. Zato lahko z gotovostjo trdimo, da spadajo med okolju najbolj prijazne načine pridobivanja električne energije.

Z investicijo v balkonske sončne elektrarne boste torej bistveno prispevali tudi k čistejšemu okolju in bolj prijaznemu bivanju na našem planetu.

3. Lastna proizvodnja električne energije

Z namestitvijo balkonske sončne elektrarne boste lahko sami proizvajali električno energijo, s katero se napajajo gospodinjski aparati in naprave.

Sončna elektrarna, ki je nameščena na balkonu, obrnjenem proti jugu in ki je brez sence, lahko proizvede toliko električne energije, kot jo letno porabita energijsko varčen hladilnik in pralni stroj.

Zato je popolnoma jasno, da bo z investicijo v balkonsko sončno elektrarno tudi poraba energije iz javnega električnega omrežja bistveno manjša.

4. Prihranki

Manjša poraba električne energije iz javnega omrežja se bo najprej poznala pri računu za plačilo električne energije. Zaradi naraščajočih cen električne energije je ta podatek še toliko bolj pomemben, saj boste z namestitvijo balkonske sončne elektrarne na dolgi rok zagotovo prihranili več denarja.

Balkonske sončne elektrarne so izdelane iz kakovostnih komponent, ki ne zahtevajo veliko vzdrževanja, s tem posledično pa so tudi stroški zelo majhni. Če k temu dodamo še izjemno dolgo življenjsko dobo, je več kot očitno, da bodo prihranki še večji.

5. Priročnost

Balkonske sončne elektrarne so z različnih vidikov najbolj enostaven način izkoriščanja sončne energije. Zanje je značilno, da so enostavne tako za namestitev kot tudi za uporabo, kar pomeni, da z njimi ne boste imeli nobenega večjega dela.

Če k temu dodamo še enostavno vzdrževanje, potem lahko mirno rečemo, da so balkonske sončne elektrarne primere za vse tiste, ki si želite proizvajati lastno elektriko na čim bolj preprost način. Vse, kar morate storiti je, da jih vklopite v električno vtičnico.

6. Večja vrednost nepremičnine

Balkonska sončna elektrarna je dolgoročna naložba in njena vrednost bo tudi čez 5 ali 10 let enaka, lahko pa se zgodi, da bo še pridobila na svoji vrednosti. Zato lahko mirno rečemo, da je to pametna naložba za prihodnost.

Če se odločite za namestitev balkonske sončne elektrarne, boste torej na ta način povečali tudi vrednost svoje nepremičnine. Prav tako pa je tudi večja verjetnost, da boste takšno nepremičnino lažje prodali.

Torej, vaš vloženi denar zagotovo ne bo vržen stran, še posebej, če boste nepremičnino v prihodnosti skušali prodati.

7. Trajnost

Pridobivanje električne energije iz obnovljivih virov energije postaja vedno bolj pomemben del trajnostnega razvoja. Kakršnakoli investicija v sončno energijo pomeni tudi investicijo v našo boljšo prihodnost.

Z naložbo v balkonske sončne elektrarne torej na najboljši način izkoriščamo energijo sonca, s tem pa bistveno prispevamo k manjšemu vplivu na okolje. Dolgoročno gledano bomo s tem dosegli bistveno manjšo obremenitev na okolje, to pa pomeni tudi lepšo prihodnost na našem planetu.

Za balkonske sončne elektrarne sicer še ni predvidenih nobenih subvencij. Toda, tudi brez njih boste na dolgi rok zagotovo privarčevali, zato se investicija v balkonsko sončno elektrarno več kot očitno splača!

* Oglasni prispevek

    Fotogalerija