https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Pomislimo na živali tudi v času praznikov

12.12.2023 ob 6:05  

Že smo v obdobju veselega, adventnega decembra. S tem pa prihaja tudi obdobje metanja petard, prižiganja raket in druge pirotehnike. Zavedati se moramo, da je pirotehnika nevarna, ne samo za ljudi, temveč tudi za živali. Neposreden stik lahko povzroči resne poškodbe živali, glasni poki pa povzročajo stres in strah. Njim vsak glasen pok predstavlja grožnjo, se prestrašijo ter pobegnejo in marsikatera žival se nikoli več ne vrne domov.


Živali namreč ne vedo, kaj se dogaja, da bo to minilo in da one niso ogrožene. Imajo veliko bolj izostren sluh, zato je pok za njih veliko hujši kot za ljudi. Divjim živalim pa lahko to pomeni tudi razliko med življenjem in smrtjo. V zimskem času je namreč manj hrane, zato imajo manj energije, ki jo trošijo v času, ko bi morale mirovati. Mirovanje v času zime je nujno za divje živali, če hočejo preživeti. Ptice zaradi poka izgubijo orientacijo, ki je lahko zanje usodna. 

Čeprav je strah živali pred petardami velikokrat težko povsem odpraviti, lahko njihovi skrbniki z določenimi ukrepi pripomorejo k zmanjšanju stresa. Eden od načinov, kako to najlažje naredimo je, da živali pripravimo varno zavetje, kamor se lahko skrije in kjer se bo počutila varno. Čez dan se veliko ukvarjajmo z živalmi, peljimo jih na daljše sprehode, se z njimi igrajmo. Omogočiti jim moramo tudi umik pred poki v notranji prostor, ki naj bo izoliran zvočno in vizualno za zunanji hrup. Nujno morajo biti zaprta okna, vrata, prižgemo pa radio in televizijo, da ne slišijo hrupa od zunaj.

Pomembno je tudi, da hišni ljubljenčki ob pokanju niso sami doma. Ob poku hišnih ljubljenčkov ne tolažite, temveč jih raje zamotite z igro, triki ali kakšno drugo pozornostjo, v kateri uživa. Pozornost živali preusmerimo na dejavnosti, ki jo imajo rade ali na nagrajevanje. V primeru, da se žival prestraši ob poku, morate ostati mirni. Živali čutijo naš nemir in v stresnih situacijah svoje razpoloženje prilagodijo našemu, ker nam zaupajo. 

V določenih primerih, ko se živali zelo bojijo pokanja, so potrebne priprave že zdaj. Zato živalim pripravimo različne posnetke in postopoma povečujemo intenziteto, glasnost in trajanje posnetka ter spreminjamo tudi lokacijo. Veterinarja obiščite le v skrajnem primeru.

Tudi v teh prazničnih dneh mislimo na živali in jim omogočimo čim bolj miren in varen prehod v novo leto, da nas bodo še naprej lahko razveseljevale s svojo energijo in zvestobo.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.12.2023 ob 6:27 Strah ima Afrika gost

      youtu.be/oxI17M7lMvo youtu.be/sWDquXLisy0 youtu.be/VLySmpDwylU 24ur.com/zanimivosti/v-tropski-hisi-na-svet-prikukala-dvojcka-moholijevih-galagov

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.12.2023 ob 7:27 gost

      Kaj bodo pomislili določeni na male živali in tudi na človeka , če nimajo pameti !

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.12.2023 ob 7:38 gost gost

      TO JE MUČENJE VSAK PES V PARKU NA VAJETIH PA PUSTI GA KRAVA POSRANA MUČENJE SVINJA BLATNA MUČENJE KAKŠNA MERILA SO TO PESEK CELI DAN V STANOVANJO SAM POSRAN IN POSCAN TO JE JE PA DOBRO NEJ BORCI ZA ŽIVALI

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.12.2023 ob 11:23 gost

        Kaj boš ti srbski cucek !!!Pes je bolj čist kot tvoja pafla !!! Nehi , nehi , da se ne boš usral !!! 7:38

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.12.2023 ob 8:44 kilonja gost

      Pomislimo na živali tudi v času praznikov...ja , pomislite na debelega fuknjenca, ko ga srečate v parku mu vržite kakšno piščančjo kost .Levi cucek pač .

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.