https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

»Vsi ljudje se rodijo svobodni ter imajo enako dostojanstvo in pravice«

10.12.2023 ob 9:10  

Vsako leto 10. decembra obeležujemo mednarodni dan človekovih pravic, s katerim praznujemo obletnico podpisa Splošne deklaracije o človekovih pravicah, od katere letos mineva že 75 let. Današnji mednarodni dan človekovih pravic poteka pod geslom Svoboda, enakost in pravica za vse.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je ob mednarodnem dnevu v poslanici izpostavil pomen solidarnosti, zaradi katere je človeška vrsta skozi zgodovino preživela številne kritične trenutke. Krize po njegovem opozorilu prinašajo številne tragične zgodbe, a nas hkrati dramijo in ponujajo razmislek. »Prepričan sem, da nisem edini, ki meni, da lahko prebujenje, ki nam ga prinesejo težki dogodki, prelijemo v širše delovanje in udejstvovanje. Ob krizah nam to izjemno uspeva, ko minejo, malce manj, še manj, ko nanje gledamo s časovne distance. Vedno znova in znova se moramo opominjati, kako uspešni smo bili takrat, ko smo bili sposobni odgovore na izzive iskati v sodelovanju«.

 

Generalni sekretar Združenih narodov (ZN) Antonio Guterres pa je zapisal, da je danes bolj kot kdaj koli pomembno spodbujati in spoštovati vse vrste človekovih pravic. Splošna deklaracija je po njegovem zemljevid, ki pomaga končati vojne, zaceliti delitve in spodbujati življenje miru in dostojanstva za vse.

»Toda svet izgublja tla pod nogami. Konflikti so prepogosti. Revščina in lakota naraščata. Neenakosti se poglabljajo. Podnebna kriza je kriza človekovih pravic, ki najbolj škodi prav najbolj ranljivim,« dodaja generalni sekretar ZN.

Ob tem je pozval vse države članice, da ob 75. obletnici deklaracije in v pripravah na Vrh o prihodnosti naslednje leto okrepijo svojo zavezanost večnim vrednotam Splošne deklaracije človekovih pravic. Hkrati je ob dnevu človekovih pravic pozval ljudi po svetu, da vsak dan spodbujajo in spoštujejo človekove pravice, in sicer za vsakogar in povsod.

Foto: Pixabay, arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.12.2023 ob 10:04 gost

      Vau kaj ne napišejo ! Komu vi to ? Kdo besedam še verjame , če dejanj ni ! Samo eni se rodijo z zlato žlico , drug pa še z leseno ne !

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.12.2023 ob 10:52 Karel K. gost

      Da nadaljujem 10.04, ne saqmo bo rojstvu tudi pozneje se razlika pozna v še večji meri. Politiki pač govorijo, saj so ti varu+gi človekovih pravic tudi politično nastavljeni in morajo tako govoriti kot jim politiki zapovedo. politika pa je danes zašla v greznico, posebej pa v Sloveniji kjer se tepeta med sabo Krščanstvo in ti8toizem, obe ideologiji pa sta profesorja za kršenje človekovih (otrokovih) pravic vse z namenom, da se obdržita na oblasti, da imata pod kontrolo vedenje otrokov in človeštva. Funkcioniranje te zemlejske oble in na njem živečega človeškega rodu temelji na kršenju človekovih pravic drugorazrednim, tistih kateri se komaj prživijo z družino, da lahko oni drugi njih 10 odstotkov ima skoraj 90 odstotkov premoženja na tej zemeljki obli. Ti varuhi človekovih pravic ko0t je ta naš Svetina s katerim imam sam negativne izkušnje, ko odloča v prid tistih kateri kršijo človekove pravice in generalni sekreta Guterres kateri pač nekaj palamudri vendar karavana gre naprej.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.12.2023 ob 11:08 gost

      Naučenost --teorija politikanstva ki rine v ospredje !Dejanja pa govorijo predcej drugače !!!!

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.12.2023 ob 13:44 kilonja gost

      Ne ne, samo beli heteroseksualni moški se rodi svoboden in mu je vse dano na pladenj , ostalim se pa godi svetovna krivica ;) .

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.