https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Na vsaj enem zasebnem potovanju več kot polovica Slovencev

26.12.2023 ob 6:00  

Prebivalci Slovenije, stari vsaj 15 let, so med julijem in septembrom odšli na okoli 3 milijone turističnih potovanj, od tega je bilo le 7 odstotkov poslovnih. Največ zasebnih potovanj so opravili v tujini, znova je prevladovala Hrvaška.

Na zasebno potovanje odšlo več prebivalcev kot v istem obdobju lani

V poletnih mesecih je bilo na vsaj enem turističnem potovanju (zasebnem in/ali poslovnem) nekaj več kot milijon oziroma 59 % prebivalcev Slovenije, starih najmanj 15 let. To je bilo za 2 odstotni točki več kot v 3. četrtletju prejšnjega leta. Prav tako je 59 % prebivalcev odšlo na vsaj eno zasebno potovanje.

Med tistimi, ki so potovali, jih je bilo največ iz starostne skupine 25–44 let (37 %), sledile so osebe, stare 45–64 let (35 %), in 15–24-letniki (15 %). Najmanjšo udeležbo na turističnih potovanjih pa smo zaznali pri osebah nad 65 let.

Največ zasebnih potovanj opravili z osebnim avtomobilom

Poleti so prebivalci Slovenije opravili okoli 3 milijone turističnih potovanj, večino (58 %) so ustvarili v tujini. Skoraj vsa potovanja so bila zasebne narave, takšnih je bilo 2,8 milijona. V primerjavi z istim obdobjem lani se je njihovo število povečalo za 31 %.

88 % vseh zasebnih potovanj je bilo opravljenih z osebnim avtomobilom. Za potovanja v bolj oddaljene kraje z letalom ali potovanja z javnim prevozom so se domači turisti odločili manj pogosto. Med tujimi destinacijami so prevladovala potovanja v sosednjo Hrvaško (66 %), sledili sta Bosna in Hercegovina (8 %) ter Italija (5 %).

Prenočitev za 14 % več

Domači turisti so v opazovanem obdobju ustvarili okoli 15 milijonov prenočitev na zasebnih potovanjih, od tega približno tri četrtine v tujini. Skupno je bilo za 14 % več prenočitev kot v istem obdobju lani.

Na turističnem potovanju doma ali v tujini so prenočili povprečno 5-krat, pri čemer so bila potovanja v tujini v povprečju daljša. Podobno kažejo podatki pri zasebnih potovanjih, povprečna dolžina teh je bila 5,2 prenočitve (2,9 v Sloveniji in 6,9 v tujini).

Prebivalci na zasebnih potovanjih so večinoma bivali v najetih nastanitvenih obratih. V Sloveniji so največkrat prenočili pri sorodnikih in prijateljih, v tujini pa so izbrali druge najete nastanitvene obrate.

Povprečna dnevna poraba turista na zasebnih potovanjih je znašala 72 evrov. Njegovi dnevni izdatki so na potovanjih po Sloveniji obsegali okoli 66 evrov, na tistih v tujini pa 74 evrov. Najvišje so imeli domači turisti, nastanjeni v hotelih v tujini, in sicer 136 evrov na dan.

Število zasebnih izletov skoraj podvojeno

V opazovanem obdobju so se prebivalci Slovenije odpravili tudi na 767.000 enodnevnih zasebnih in poslovnih izletov v tujino, kar je bilo skoraj za polovico več kot v istem lanskem obdobju. Več kot 80 % teh je bilo zasebnih. V povprečju so na enem zasebnem izletu porabili 113 evrov, so sporočili iz Statističnega urada Republike Slovenije.

* Slike so simbolične: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.12.2023 ob 9:28 gost

      Ni pomembno kolo ji je potovalo. Ampak kolk jih ni potovalo. Mislim da je razmerje 20 proti 80 procentov. Zato raje pišite o tisti keri si to ne morejo privoščiti. Ker so v večini.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.12.2023 ob 23:52 gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.12.2023 ob 23:53 gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.12.2023 ob 9:32 kilonja gost

      Denarja kot blata za mnoge, v tej krizi ne bogatijo samo tisti na vrhu, ,ampak mnogi ki so navili cene svojih storitev .

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.12.2023 ob 10:01 AAAAAAAAAAAAAAAAAAAA gost

      Ge san letos 2x potoval na Hrvaško, samo do zagrebškoga letališča. Na njuvon morji me vidli nedo ka je bedno in drago.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.12.2023 ob 16:31 gost gost

      V tujino, te pa prej na Hrvaško.P to je za zabito rajo štera hodi tja niti več nej tujina. Tan jin nede nič drago, kda do jih hrčeki gulili. Samo ka do tan, pa mislijo, ka so ne ven ge. Še dobro, ka jih je takših čedalje manj, pometnejši za menše pare odijo drugan. Samo ti ka odijo ta so še to nej gor prišli.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.