https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kristjani po vsem svetu praznujejo božič

25.12.2023 ob 6:05  

Kristjani so ob polnoči pričakali božič, enega največjih krščanskih praznikov. Praznovanja pogosto vključujejo različne tradicije, kot so obiskovanje cerkva, izmenjava daril, okraševanje božičnih drevesc, priprava posebnih jedi, petje pesmi ter preživljanje časa z družino in prijatelji. Medtem ko se posebni običaji in običaji lahko razlikujejo od regije do regije, bistvo praznovanja ostaja zakoreninjeno v verskem pomenu rojstva Jezusa.


Kristjani po vsem svetu praznujejo božič kot enega najpomembnejših praznikov v svoji veri. Obeležuje rojstvo Jezusa, za katerega kristjani verjamejo, da je Božji sin in odrešenik človeštva. Božič se praznuje 25. decembra vsako leto v večini delov sveta, čeprav ga nekatere krščanske veroizpovedi praznujejo na različne datume zaradi razlik v koledarjih. 

Ljudje okrasijo svoje domove, cerkve in javne prostore z lučkami, božičnimi drevesci, venci, jaslicami in okraski. Božično drevo, okrašeno z lučkami in okraski, je osrednji simbol številnih praznovanj.

Jaslice so osrednji in pomemben del božičnega okrasja za številna krščanska gospodinjstva in cerkve v prazničnem času. Služi kot vizualni opomin na svetopisemsko zgodbo o Jezusovem rojstvu, kot jo pripovedujeta evangelija po Mateju in Luku. V božičnem času si je klasične jaslice mogoče ogledati v večini slovenskih cerkva, ponekod pa tradicionalno pripravljajo tudi uprizoritve živih jaslic. Med najstarejše tovrstne jaslice sodi Božična zgodba v Postojnski jami, ki so letos že 33. žive jaslice in bodo na ogled od 25. do 30. decembra. Igralska zasedba bo obsegala več kot 100 nastopajočih. V Pomurju je na ogled razstava slovenskih jaslic v Rokodelskem centru DUO Veržej, v Banovcih pa si lahko ogledate več kot 35 jaslic na prostem. 

Pravoslavni verniki namesto gregorijanskega koledarja uporabljajo julijanski koledar, ki se od našega razlikuje za 13 dni, zato bo Srbska pravoslavna cerkev v Sloveniji božič obhajala 7. januarja. Evangeličanska cerkev božič obhaja na isti dan kot Katoliška cerkev. 

Medtem ko je komercializacija božiča očitna, je pomembno opozoriti, da za mnoge posameznike praznik poleg komercialnih elementov ostaja čas za duhovno razmišljanje, družinsko druženje in dejanja velikodušnosti. 

Foto: Arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.12.2023 ob 10:34 kilonja gost

      Lep Božič vsem Kristjanom .

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.12.2023 ob 18:04 gost gost

        Kristjani po vsem svetu praznujejo božič, s tem , da se vmes malo koljejo je pa del nacionalne folklore !

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.