https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Evangeličanski škof Leon Novak: »Naj mir, sprava in ljubezen napolnijo srca vsakega posameznika«

25.12.2023 ob 6:00  

Evangeličanski škof Leon Novak je v poslanici izpostavil, da je božja ljubezen še posebej veselo sporočilo v hudih časih, saj si božje sporočilo utira pot v naša srca in razsvetljuje naš um, razveseljuje in tolaži, krepi in spodbuja. Božično poslanico objavljamo v celoti.

»Evangeličanski verniki in kristjani celotnega sveta božične praznike obhajamo kot dejanje ljubezni, ki jo je Bog s prihodom svojega Sina v ta svet izkazal vsakemu izmed nas. S Kristusovim rojstvom v skromnih razmerah zraven mesta Betlehem se začne zgodovina odrešenja za človeštvo. V naš temačen svet nasilja in sovraštva je zasvetila Božja luč solidarnosti, odpuščanja, pravičnosti, miru ter občestva, v katero nas nebeški Oče kliče po svojem Sinu Jezusu.

Apostol Luka opisuje srečanje starega Simeona z novorojenim Jezusom, ki ga starša prineseta v jeruzalemski tempelj. Soočenje bogaboječega Simeona silno prevzame, njegovo srce se napolni s takšnim navdušenjem, da poln veselja izgovori: »Gospodar, zdaj odpuščaš svojega služabnika po svoji besedi v miru, kajti moje oči so videle tvojo rešitev, ki si jo pripravil pred obličjem vseh ljudstev.« (Lk 2, 29-32)

Pred nami so prazniki, ki jih kristjani obhajamo v veselju in upanju. Božič govori o dobri volji in ljubezni Boga, namenjeni vsem ljudem. S tem nebeški Oče prepričuje ljudi o svoji globoki, izjemni in neusahljivi ljubezni, da bi se lažje in brez obotavljanja vrnili nazaj k njemu. Iz solidarnosti z nami Bog postane človek. Kristus prihaja v ta svet, da bi se poistovetil z nami v trpljenju, bolezni, žalosti, seveda pa tudi v veselju, zdravju, uspehu in uživanju. Človeško dimenzijo pa prebije z vstajenjem od mrtvih, z vnebohodom in kraljevanjem na Božji desnici. Tako postane življenje, ki se odvija v skupnosti z Bogom, navkljub težavam, bolečinam, žalosti, nepravičnosti in kruti smrti v končni fazi zgodba o uspehu in zmagoslavju. Prav ta vidik poudarja angel s svojim sporočilom: »Ne bojte se! Glejte, oznanjam vam veliko veselje, ki bo za vse ljudstvo. Danes se vam je v Davidovem mestu rodil Odrešenik, ki je Mesija Gospod.« (Lk 2, 10-11) Tako je božično sporočilo tudi v času vojne v Ukrajini, spopadov v Izraelu in drugod po svetu, lakote v različnih delih sveta, izgube doma ali drugih materialnih dobrin zaradi avgustovskih poplav v Sloveniji dobra novica, saj izpričuje, da je Kristus tudi v teh trenutkih med nami. Božja ljubezen je še posebej v času umiranja, trpljenja, žalosti, osamljenosti, migracij in vojn, veselo sporočilo. Kajti Božje sporočilo, ki si utira pot v naša srca in razsvetljuje naš um, razveseljuje in tolaži, krepi in spodbuja. Oznanja nam veselo sporočilo, da nas Bog ljubi, da je vedno z nami in da nas željno pričakuje v svoji skupnosti. Glasi se: »Ne bojte se! Glejte, oznanjam vam veliko veselje, ki bo za vse ljudstvo. Danes se vam je v Davidovem mestu rodil Odrešenik, ki je Mesija Gospod.« (Lk 2, 10-11) Prav zaradi tega lahko skupaj s svetopisemskim Simeonom tudi mi povemo: »Gospodar, zdaj odpuščaš svojega služabnika po svoji besedi v miru, kajti moje oči so videle tvojo rešitev, ki si jo pripravil pred obličjem vseh ljudstev.« (Lk 2, 29-32) Naj mir, sprava in ljubezen napolnijo srca vsakega posameznika, ki prebiva na našem Modrem planetu.

Ob tej priložnosti bi se iz srca rad zahvalil predstavnikom policije, vojske in gasilcem še posebej pa zaposlenim v zdravstvu, v domovih za ostarele, številnim prostovoljcem, ki delijo človeško in Božjo ljubezen s trpečimi, umirajočimi in osamljenimi, vsem pa zaželel blagoslovljen, zdrav in z angelskim veseljem napolnjen Božič.

Blagoslovljene božične praznike vsem vernikom Evangeličanske cerkve in drugih krščanskih skupnosti ter vsem ljudem dobre volje. Naj nas v teh dnevih spremljata Božja luč ljubezni in miru.«

Mag. Leon Novak, škof Evangeličanske cerkve AV v Sloveniji

    Fotogalerija