https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Pokojninska novela izboljšuje položaj delovnih invalidov in vdov oz. vdovcev

29.12.2023 ob 6:00  

Delovni invalidi in vdove oz. vdovci bodo imeli v skladu s pokojninsko novelo, ki je začela veljati včeraj, boljši položaj. Med drugim vpeljuje institut zagotovljene vdovske pokojnine. Določbe, ki se nanašajo na omenjeni skupini upravičencev, se bodo začele uporabljati 1. januarja 2024.

Zagotovljena vdovska pokojnina, ki jo vpeljuje novela, je namenjena vdovam in vdovcem, ki imajo poleg pravice do vdovske pokojnine tudi pravico do svoje starostne, predčasne ali invalidske pokojnine. Po noveli bo zagotovljena vdovska pokojnina enaka znesku zagotovljene pokojnine. Zagotovljena pokojnina, do katere so upravičeni upokojenci s 40 leti pokojninske dobe brez dokupa, bo sicer januarja po izvedeni delni uskladitvi znašala 744 evrov. 

V skladu z novelo se vdovam oz. vdovcem, ki izpolnjujejo pogoje, zagotavlja pokojnina v višini seštevka lastne starostne, predčasne ali invalidske pokojnine ter osnove za odmero vdovske pokojnine, a največ do višine zagotovljene pokojnine. S tem naj bi preprečili primere, ko bi vdova ali vdovec prejemal višji znesek, kot sta ga imela pred smrtjo enega od partnerjev oba partnerja skupaj.

Novela nadalje prinaša spremembo pri izračunu pokojninske osnove za delovne invalide, ki ostanejo vključeni v zavarovanje za krajši delovni čas, ker iz zdravstvenih razlogov niso sposobni opravljati dela s polnim delovnim časom, in za ta čas prejemajo invalidsko nadomestilo. Do zdaj se je zavarovancem pri upokojitvi upoštevala v pokojninsko osnovo plača oz. zavarovalne osnove za krajši delovni čas in nadomestilo, ki je že bilo odmerjeno od pokojninske osnove, zato so bili takšni zavarovanci na slabšem. 

Po noveli pa se jim bo pokojnina namesto od dejanskega prejemka, torej plače za polovični delovni čas in nadomestila, odmerjala od plače, ki bi jo prejemali, če bi delali za poln delovni čas. To posledično pomeni višjo osnovo za odmero pokojnine.

Prav tako novela vzpostavlja pravno podlago za minimalno potrebno sistemsko proračunsko financiranje vzdrževanja in posodabljanja mikrosimulacijskih modelov, ki jih pripravlja Inštitut za ekonomska raziskovanja, piše STA.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.12.2023 ob 10:27 gost

      To je velik vprašaj,kdo in kako bo obravnavan,ker jaz sem delavni invalid in imam nadomestilo in verjetno mene ne bo v tem paketu,kot vedno,ker že 15 let ne dobim dela zaradi zpizove odločbe,ker me noben delodajalec ne zaposli, ker mi vsi rečejo da z to odločbo zpiza ne dobim nikjer službe,imam pa 350€ že 15 let in to nikogar ne zanima ne zpiz ne delodajalca najmanj pa politike glavno da jim moraš položnice plačat ,zato sem pa prisiljeni delati na črno.

      18 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.12.2023 ob 14:13 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐫𝐞𝐞𝐫𝐬𝟏𝟐.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.12.2023 ob 12:44 gost

      V 33 letih samostojne Slovenije že to pokvarjeno ploščo poslušamo. Niso naredili nič, od nič. Edino da so vse vlade tekmovale gdo več pokrade gdo bolj finančno zadovolji oligarhe, tajkune, lobiste svoje prijatelje. Največ v 33 letih je bil na vladi prav eden in edini Janez Janša in desna ekstremna struja. Keri si pa zdaj začnejo predstavljati kao desna sredina. Malo morgen vedno so bili desni ekstremisti in tudi to ostanejo. Izdajalci slovenskega naroda od druge svetovne vojne naprej. Domobranci belogardisti.

      14 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.12.2023 ob 13:14 gost

      12:44 , redno si betežen,pa kcoj še nori,neozdravljiva kombinacija,čefurček.

      8 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.12.2023 ob 23:25 gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      30.12.2023 ob 2:02 Nezdravstven prispevek gost

      za madicinjsku mafia zurnal24.si/slovenija/zadnji-napotki-zpiza-glede-obveznega-zdravstvenega-prispevka-

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      30.12.2023 ob 17:25 Ibra gost

      Povejte je pravilno da penzionist ki dobi 550 e na mesec placa 35 e za dodatno zav isto kot drugi 2800 e to za njega je mala kavica za mene je 2xgajbe piva primerjava tobi mogli celo vodsvo zamenjat amp pridejo spet isti volk dlaku menja al čud ne

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.